Μια πρόσφυγας από το Ιράν που μαγειρεύει για όλους αυτούς που δεν έχουν σπίτι…




Της ΒΑΣΩΣ ΑΣΜΑΝΙΔΟΥ

Έφυγε από το Ιράν μαζί με τον σύζυγό της, κοιμόταν στα πεζοδρόμια στην πλατεία Βικτωρίας και τώρα μαγειρεύει για αυτούς που μένουν στον δρόμο.

Η Μαχμούμπεχ Ταβακόλι ήρθε στην Ελλάδα από το Ιράν το 2015. Ταξίδεψε με βάρκα μαζί με άλλους 40 πρόσφυγες. «Κινδύνεψα. Η βάρκα βυθίστηκε. Έτρεξε το Λιμενικό να μας σώσει», περιγράφει η ίδια στο ethnos.gr. Έμεινε τουλάχιστον μία εβδομάδα στη Μυτιλήνη και από εκεί έφτασε στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με πολλούς ακόμη πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, που έψαχναν μια καλύτερη ζωή.

«Τα πόδια μου ήταν χτυπημένα. Σχεδόν δεν μπορούσα να περπατήσω. Ήμουν άστεγη, έμενα στον δρόμο μαζί με τον σύζυγό μου, με τον οποίο έφυγα από το Ιράν. Ευτυχώς, με βοήθησαν κάποιοι εθελοντές που βρίσκονταν στην Ελλάδα και τώρα μπορώ να πατήσω στα πόδια μου», σημειώνει η 33χρονη, πλέον, Μαχμούμπεχ. Και τονίζει πως ο λόγος που μαγειρεύει για τους άστεγους είναι ότι θέλει να προσφέρει στους ανήμπορους, επειδή κάποτε και η ίδια ήταν στη θέση τους.

Ο χρόνος της είναι περιορισμένος. Καθημερινά παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας στο δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα». Παράλληλα εργάζεται σε ένα καταφύγιο για ασυνόδευτους πρόσφυγες. Επίσης, παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου και διαβάζει την ιστορία της Ελλάδας. «Αγαπάω την Ελλάδα. Νιώθω τη χώρα σας σαν πατρίδα μου. Οι Έλληνες με βοήθησαν και με έσωσαν. Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Εδώ μου αρέσει η ζωή μου και είμαι ευτυχισμένη», λέει η Μαχμούμπεχ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Η ιστορία του πιο σκληρού κακοποιού της Ελλάδας: “Μπλόκο” στην έκδοση του Πάσσαρη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: