Λαμπρός εορτασμός της εθνικής παλιγγενεσίας στο σχολείο του Χίκσβιλ του Λονγκ Αϊλαντ




Νέα Υόρκη – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με ένα όμορφο εορταστικό πρόγραμμα οι μαθητές του απογευματινού Ελληνικού Σχολείου της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ του Λονγκ Αϊλαντ γιόρτασαν το Σάββατο 23 Μαρτίου στην κατάμεστη και κατάλληλα στολισμένη κοινοτική αίθουσα τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η γιορτή ξεκίνησε με την αναπαράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την κατάθεση στεφάνου για τους αθάνατους ήρωες του 1821.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της 4ης τάξης απήγγειλαν ποιήματα για την πατρίδα, τη Σημαία, το 1821, το Γέρο του Μωριά και την Ελευθερία, ενώ οι συμμαθητές τους της 3ης τάξης πέρα από τα ποιήματα παρουσίασαν και το θεατρικό “Το Κρυφό Σχολειό” στο οποίο συμμετείχαν και τα παιδάκια του απογευματινού προνηπίου.
Η γιορτή διανθίστηκε με τραγούδια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του χορευτικού.

Στο καλωσόρισμά της η διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου, Αντωνία Νικητοπούλου επισήμανε ότι “τα παιδιά μας, δεύτερης και τρίτης γενιάς όλα, παρουσιάζουν το πρόγραμμα αυτό για να αποδώσουν σεβασμό και τιμή στην μητέρα όλων την Παναγία μας και τους Ηρωες του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας Ελευθερία” και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι υποστηρίζουν τα προγράμματα του Ελληνικού Σχολείου, αλλά και την κοινότητα της Αγίας Τριάδας.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης, ιερατικώς προϊστάμενος της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ, ψάλλοντας μαζί με τους μαθητές και όλους τους παρισταμένους στη γιορτή το “Τη Υπερμάχω”. Ευχαρίστησε δε τα παιδιά για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθώς και τους δασκάλους τους και τη διευθύντρια του σχολείου, αλλά και τους γονείς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που ήρθαν να τα καμαρώσουν.

“Εμείς εδώ στην Αγία Τριάδα προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε όχι μόνο την ελληνική συνείδηση αλλά και την Ελληνική γλώσσα. Οταν χαθεί η γλώσσα από ένα λαό θα χαθεί και η ταυτότητα, οπότε εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να καλλιεργούμε αυτή την αγάπη στα παιδιά μας”, επισήμανε ο π. Θεοφάνης, τονίζοντας πως “τα παιδιά δεν θα μάθουν Ελληνικά μόνο με μια ημέρα στο Ελληνικό σχολείο”.

“Πρέπει και εσείς”, προέτρεψε τους γονείς, “να κάνετε ό,τι μπορείτε στα σπίτια σας, να μιλάτε στα παιδιά σας Ελληνικά και να καλλιεργήσετε αυτή τη θέληση και αυτή την αγάπη για την Ελληνική γλώσσα που είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου, αλλά είναι και η γλώσσα των Αρχαίων μας, ώστε τα παιδιά μας που ζουν σ’ αυτή τη χώρα να είναι πραγματικά περήφανα Ελληνόπουλα”.

Στο χαιρετισμό του ο νέος πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, ο δικηγόρος Βασίλης Προύσαλης, ο οποίος μεγάλωσε στην Αγία Τριάδα και είναι από τους νεότερους προέδρους που είχε η κοινότητα στην 40χρονη σχεδόν ιστορία της, συνεχάρη τους μαθητές για το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν και τους προέτρεψε να μην απομακρυνθούν από τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας και την Εκκλησία.

“Εχω βρεθεί και εδώ στην ίδια θέση και γνωρίζω πώς νιώθουν τα παιδιά. Είναι μια πρόκληση όμως που πραγματικά αξίζει. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τώρα τους ρόλους που καλούνται να παίξουν αλλά μεγαλώνοντας θα συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ημέρες όπως η σημερινή αλλά και η συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά”, τόνισε ο κ. Προύσαλης.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τις δασκάλες του Ελληνικού Σχολείου και τη διευθύντρια Αντωνία Νικητοπούλου για το έργο που επιτελούν.

“Για 400 χρόνια οι Ελληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, σκοπός των οποίων ήταν να εξαφανίσουν τον Ελληνικό πολιτισμό, την Ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας. Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε δυνατοί, αποτελεί ολοζώντανη μαρτυρία αυτού του αγώνα των προγόνων μας για την Ελευθερία της πατρίδας”, πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως το μεγαλύτερο μήνυμα είναι η Εκκλησία. “Η Εκκλησία είναι το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε εδώ, στην εκκλησία, και τα προγράμματα αυτά έχουν βαθιές ρίζες και στηρίζονται στην Ελληνορθοδοξία”, ανέφερε ο κ. Προύσαλης.

Παρούσα στη σχολική γιορτή, η οποία ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Διδασκάλων, ήταν και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ιωάννα Κεφάλα.

Πηγή:greeknewsonline.com

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: