Κι όμως, οι Γερμανοί έχουν ως ίνδαλμα τον Σόιμπλε! Ψέμα ότι η Μέρκελ έσωσε την Ελλάδα




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ 

  Ενας από τους δημοφιλείς μύθους που κυκλοφορούν οι εν Ελλάδι γερμανόφιλοι (σ.σ. εσχάτως και Συριζαίοι) είναι ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί «τεμπέληδων, ακαμάτηδων και χαραμοφάηδων» κατοίκων του Ευρωπαικού Νότου και ότι τέτοια στερεότυπα υιοθετούνται μόνο σε ένα στενό περιβάλλον συντηρητικών πολιτικών του Βερολίνου, με προεξάρχοντα τον Σόιμπλε.

Ουτε καν την Μέρκελ γιατί κατά βάθος είναι …φίλη της Ελλάδας και έβαλε πλάτη για να αποσοβήσει το Grexit.

  • Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσω, αλλά οι απόψεις Σόιμπλε βρίσκουν σύμφωνη την πλειονότητα των Γερμανών εκλογέων και ο ίδιος παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην συγκεκριμένη χώρα.

Μια πρόσφατη έρευνα δημοφιλίας με την μορφή «βαρόμετρου» που παρουσίασε το δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF καταλήγει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την απήχηση των Γερμανών πολιτικών.

Αφενός καταδεικνύει ότι το «πουλέν» της Μέρκελ που την διαδέχτηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεν…τραβάει με τίποτα, ακριβώς επειδή θεωρείται(εκτός από…ολίγιστη)υπερβολικά ελαστική στις απόψεις της για την ευρωπαική συνύπαρξη μεταξύ πλουσίων και οικονομικά ασθενέστερων κρατών. Η κυρία Ανεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται ακατάλληλη για το αξίωμα της Καγκελαρίου από το 51% των Γερμανών με ισχυρές επιφυλάξεις ακόμη και σε ψηφοφόρους του CDU (aρνητικές γνώμες 38%!)

  • Η ίδια έρευνα βεβαίως,  κατατάσσει τον σημερινό πρόεδρο της βουλής Βόλφγκαγκ Σόιμπλε πρώτο σε δημοτικότητα (με την κυρία Κάρενμπάουερ μόλις…5η)διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση ότι οι απλοί Γερμανοί θεωρούν την πολιτική άγριας λιτότητας και υφεσιακού εγκλωβισμού που επιβάλλεται στον Ευρωπαικό Νότο, άδικη ή πολύ περισσότερο απάνθρωπη.

Οι Γερμανοί αντίθετα θεωρούν ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδας τους, γιατί το ευρώ καθίσταται ιδανικό νόμισμα για να εξάγουν με άνεση τα προιόντα τους και να απολαμβάνουν φτηνές διακοπές στον Μεσογειακό ήλιο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ακόμη και ο υποψήφιος που πρότεινε ο Σόιμπλε για την διαδοχή της Μέρκελ, Φρίντριχ Μέρτζ, εκπρόσωπος του σκληρού βιομηχανικού λόμπι, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, παρότι σήμερα δεν κατέχει κανένα πολιτικό αξίωμα.

  • Δεύτερη και με διαφορά μετά τον Σόιμπλε έρχεται η Μέρκελ και τέταρτος ο νέος υπουργός οικονομικών, Ολαφ Σόλτς που παρότι προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες εφαρμόζει με ευλάβεια και χωρίς καμία παρέκκλιση το «δογμα» Σοιμπλε.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 70%(!)επιθυμεί την αδιατάρακτη συνέχεια της θητείας Μέρκελ ως το 2021 γιατί γνωρίζει ότι αυτό εγγυάται την προώθηση του γερμανικού «ευρωπαικού μοντέλου».

Συμπέρασμα: Η διάδοχος-κλώνος (κακής κοπής) της Μέρκελ δεν έχει καθόλου σίγουρη την μετάβαση στην Καγκελαρία, αλλά ο Σόιμπλε θα παραμείνει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού για τα επόμενα χρόνια. Κι όποιος στην Ελλάδα επιχειρεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ «καλών» και «κακών» Γερμανών πολιτικών, απλούστατα ματαιοπονεί ή εργάζεται για συμφέροντα τρίτων. Δυστυχώς το γερμανικό…χαρμάνι, δεν αλλάζει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πομπέο συμμετέχει σε διάσκεψη με τρεις χώρες που ο Ερντογάν μισεί: Ποιο μήνυμα στέλνει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: