Η Νέα Υόρκη και η Ομογένεια τίμησαν την γιατρό των φοιτητών Φλωρεντία Χριστοδουλίδου




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, Αμερικανοί πολιτικοί και ελληνοαμερικανικοί φορείς τίμησαν την ομογενή γιατρό Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, αναγνωρίζοντας την επιστημονική και κοινωνική προσφορά της.

Πρόκειται για μια συμπατριώτισσά μας από την Τραχυπέδουλα της Πάφου, η οποία μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι ταυτισμένα με τις αξίες του κόσμου της Κύπρου που επιμένει ακόμα να προτάσσει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη υπεράνω του κέρδους και της απληστίας, ειδικά στον ιατρικό χώρο.

  • Η δρ Χριστοδουλίδου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε σπουδές στη Νέα Υόρκη. Έκανε την πρακτική άσκησή της στη γενική παθολογία στo St. Vincent’s Medical Center of Richmond του Στάτεν Άιλαντ και μετεκπαιδεύτηκε στην αιματολογία-ογκολογία, αρχικά στο Coney Island Hospital και μετά στο Long Island College Hospital. Συνεργάστηκε με νοσοκομεία στο Κουίνς και στο Μανχάταν. Μετά από 29 χρόνια ως ιδιώτης γιατρός είναι τώρα μέλος του μόνιμου προσωπικού του Northwell Health δεχόμενη ασθενείς στο ιατρικό κέντρο του νοσοκομείου στην Αστόρια.

Αξίζει να επισημανθεί η πρόσφατη αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός πρώην φοιτητή στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα του χαρακτήρα της.

«Αρχές της δεκαετίας του ’90, φοιτητής στη Νέα Υόρκη, αναλαμβάνω πρόεδρος της ΕΦΟΚΑ (Εθνική Φοιτητική Οργάνωση Κυπρίων Αμερικής)» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άθως Αντωνιάδης (σήμερα γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ), σημειώνοντας ότι «ένα πρωί, με παίρνει τηλέφωνο η αγαπημένη δρ Ντία Χριστοδουλίδου.

  • Όταν συναντηθήκαμε την ρώτησα “τι μπορώ να κάνω για σένα;” Θυμάμαι το χαμόγελο και την απάντησή της. “Τι μπορώ να κάνω για εσάς;” μου είπε. Εκείνη την εποχή, που οι Κύπριοι φοιτητές δεν είχαν ασφάλεια υγείας και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Αμερική κόστιζε πάρα πολύ ακριβά, με πρωτοβουλία της δρα Ντίας, μέσω των δικών της επαφών, χτίσαμε ένα δίκτυο ιατρών, οι οποίοι όχι μόνο εξέταζαν δωρεάν τους Κύπριους φοιτητές, αλλά τους έδιναν και φάρμακα. Ένα μικρό φοιτητικό ΓεΣΥ.

Αυτή η πρωτοβουλία ήταν τόσο σημαντική, που κάποια στιγμή μάς ζήτησε βοήθεια και η οργάνωση των Ελλήνων φοιτητών». Καταλήγοντας, ο Άθως Αντωνιάδης επεσήμανε ενδεικτικά: «Διαβάζω ότι τιμήθηκε και της αξίζει, αν και είμαι σίγουρος ότι οι τιμές την κάνουν να νιώθει άβολα. Κέρδισε επάξια κάθε τίτλο τιμής, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας. Συγκινούμαι γράφοντας αυτά τα λίγα γιατί το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το πραγματικά αγνό ενδιαφέρον και η έγνοιά της για όλους μας. Ο Θεός να την έχει καλά.

Ταπεινή εισήγηση, φίλε υπουργέ Εξωτερικών (που την γνωρίζεις καλά), ίσως να έφτασε η στιγμή για μια σεμνή αναγνώριση της προσφοράς της από την Πολιτεία» ανέφερε ο Άθως Αντωνιάδης, ο τότε πρόεδρος της ΕΦΟΚΑ.

  • Μπορεί στην Ομογένεια, στη Νέα Υόρκη, στην Αμερική και στην Κύπρο να έχουν αλλάξει πολλά από τη δεκαετία του ’90, αλλά η δρ Φλωρεντία (Ντία) Χριστοδουλίδου, όπως την περιγράφει ο Άθως και όπως την γνωρίζει ο Νίκος (Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών) και εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες μας που σπούδασαν στη Νέα Υόρκη δεν άλλαξε καθόλου και συνεχίζει να είναι το αποκούμπι των φοιτητών από την Κύπρο, την Ελλάδα, καθώς και πολλών ομογενών.

Με την επιστημονική κατάρτισή της, με τις αξίες και την πονετική καρδιά της, αλλά και με τη συμμετοχή και στήριξή της σε εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού μας, την προώθηση και διεκδίκηση των εθνικών δικαίων της Κύπρου, αποτελεί υπέρβαση της «συνηθισμένης πραγματικότητας».

  • Γυναίκα της Χρονιάς

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία του κυπριακής καταγωγής μέλους του Κώστα Κωνσταντινίδη, διοργάνωσε πριν λίγες μέρες εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης για να γιορτάσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν φέτος η δρ Φλωρεντία Χριστοδουλίδου και οι ελληνοαμερικανικοί φορείς HANAC και AHEPA.

Επίσης, το Γυναικείο Τμήμα του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής ανακήρυξε τη συμπατριώτισσά μας γιατρό «Γυναίκα της Χρονιάς» για την πολυετή προσφορά της στην Ομογένεια.

Διπλωμάτες από Ελλάδα και Κύπρο, Αμερικανοί πολιτικοί και στελέχη ομογενειακών φορέων εξήραν την πολυσχιδή δράση της στα κοινά, καθώς και την παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε φοιτητές, μετανάστες και ανασφάλιστα άτομα, ανεξαρτήτως θρησκευτικών και εθνικών καταβολών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Over 30 years attorney Maria Foscarinis is fighting for the rights of the homeless in America

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: