Η Γαλλία φέρνει διαρκώς νέες προτάσεις για τις φρεγάτες Belhara: Αγκάθι η χρηματοδότηση…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Να προχωρήσουμε κατ’ αναλογία των FMS, διακρατικά, με κάθε δυνατή συνδρομή της Γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών για το φλέγον θέμα των φρεγατών Belh@ra, φέρεται να είναι η τελευταία πρόταση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που εξελίχθηκαν πριν λίγες ημέρες ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

  • Όπως φαίνεται το pressing των Γάλλων δεν σταματά, όπως και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα προηγμένα Γαλλικά πλοία, που αν τελικά βρεθεί η λύση στο χρηματοδοτικό αγκάθι, ίσως να είναι το πλοίο της επόμενης γενιάς για το Πολεμικό Ναυτικό.
  • Ανώτατες πηγές πάντως που παρατηρούν τις συγκεκριμένες εξελίξεις δείχνουν πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο σε ιδιαίτερα ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εννοώντας φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, κάτι που από την αρχή έλεγαν με νόημα Αξιωματούχοι από το Ελληνικό πεντάγωνο. Τότε όμως το θέμα ήταν τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων, που μετά από έναν χρόνο συζητήσεων καταλήξαμε πως βαδίζουμε σε ουτοπικό σχέδιο. Από τη μια πλευρά δεν συμφωνούσαν οι Γερμανοί- που έχουν και τους δικούς τους εξοπλιστικούς λόγους- από την άλλη το Ελληνικό οικονομικό επιτελείο τερμάτιζε κάθε προσδοκία, διαμηνύοντας ότι αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν υπέρ του χρέους.
  • Αποτέλεσμα αυτών, θυμίζουμε επιγραμματικά, πως η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι πριν λίγες εβδομάδες ήταν να προχωρήσει η Γαλλική παραγγελία και κατασκευή των φρεγατών και μέσω του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα έρθει η αγορά για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτή η πρόταση θεωρείται μια ουσιαστική και ρεαλιστική βάση αρχικά για συζήτηση αλλά και στη συνέχεια για υλοποίηση και σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε το Ολλανδικό μοντέλο, που είχε εφαρμοστεί πριν πολλά χρόνια για την αγορά των παλαιότερων αυτή τη στιγμή φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου.

Σύμφωνα με ανώτατους Αξιωματικούς, δεν θα ήταν παράλογο κατά τις επόμενες συναντήσεις που θα υπάρξουν να τεθεί κι ακόμη ένα θέμα, αυτό των ναυπηγείων, με τις πηγές να δείχνουν αυτή τη φορά προς τον Σκαραμαγκά, μια κίνηση η οποία φυσικά αν υπάρξει, ανοίγει περισσότερο την βεντάλια των εξελίξεων γύρω από το ναυπηγοεπισκευαστικό πλάνο της χώρας στο οποίο έχουν υπάρξει ομολογουμένως πολλές εξελίξεις από τις αρχές του χρόνου.

  • Η φρεγάτα Fremm «Languedoc» στον Πειραιά τον Απρίλιο

Ένα επιπλέον δείγμα του φλερτ που δεν λέει να σβήσει είναι και η επικείμενη έλευση της φρεγάτας τύπου Fremm «Languedoc» στον Πειραιά τον Απρίλιο, σε συνέχεια του κατάπλου πριν περίπου δυο εβδομάδων της παλαιότερου τύπου Γαλλικής φρεγάτας «Latouche-Treville», κατά την οποία ο Γάλλος πρεσβευτής Κριστοφ Σαντεπί σημείωσε πως η χώρα του, έχει στα σχέδιά της να υπάρξει ενεργή δράση, προφανώς με μονάδες επιφανείας, μαχητικά αεροσκάφη ή και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων στην έως τώρα τριμερή άσκηση «Μέδουσα» στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

  • Πάντως η φρεγάτα Fremm «Languedoc», πλέει στην ευρύτερη περιοχή, μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με την Γαλλία να δείχνει τις προθέσεις της για την περιοχή της Αν. Μεσογείου, που είτε με τις φρεγάτες Belhara ή όποια άλλη προηγμένης τεχνολογίας επιλέξει τελικά η Ελλάδα, επιθυμεί να έχει διαρκεί παρουσία.

Γι’ ακόμη μια φορά όλες αυτές τις εξελίξεις τις παρακολουθούν στενά ακόμη και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης διότι γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Την ίδια στιγμή οι παρουσιάσεις κι από άλλες εταιρίες κατασκευής φρεγατών συνεχίζονται στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού όπως και οι συζητήσεις σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Από τη στιγμή που τίποτα δεν έχει κλειδώσει, όλα οφείλεται να διερευνώνται και να ζυγίζονται.

Το τουρκικό UAV «Bayraktar» εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο: Αναχαιτίσθηκε από τα μαχητικά (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: