Το τουρκικό UAV «Bayraktar» εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο: Αναχαιτίσθηκε από τα μαχητικά (video)




Ανάμεσα στις 35 παραβιάσεις της Τρίτης, μια είναι εκείνη που ξεχωρίζει, αυτή του UAV «Bayraktar», του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που μετά το ANKA το οποίο είχε πετάξει πέρσι στα ανατολικά της Ρόδου, τώρα η νέα πτήση Μη Επανδρωμένου έγινε ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο. Κι όλα αυτά βεβαίως, ένα μόλις 24ωρο πριν από την Τριμερή στην Ιερουσαλήμ, για την οποία «πονά» πολύ η Άγκυρα, αλλά και στον αστερισμό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

  • Είναι ίσως η δεύτερη φορά που σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο δελτίο της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας, καταγράφεται ανάμεσα στα «μεμονωμένα» αεροσκάφη, πτήση που παραβίασε το FIR Αθηνών, ένα UAV.
  • Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, το τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών νωρίς το μεσημέρι και παρέμεινε- πιθανό επίτηδες όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές- μέχρι ν’ απογειωθούν τα Ελληνικά μαχητικά για την αναγνώριση του αγνώστους ίχνους που κινούνταν στον Ελληνικό ουρανό.
  • Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν, θέλοντας να ξεκαθαρίσουν ή και να προλάβουν τις φωνές υστερίας, πως σε παγκόσμιο επίπεδο εφόσον υπάρχουν «άγνωστα ίχνη» σε οποιοδήποτε FIR, αυτοί που θα τα αναγνωρίσουν, είναι οι πιλότοι των αεροσκαφών αεράμυνας και κανένα άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Μπορεί να υπάρχει μια ανάλυση σε επίπεδο κέντρου επιχειρήσεων, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να υπάρξει η διασταύρωση του τι ακριβώς είναι κι αυτό έχει ως συνέπεια την απογείωση των μαχητικών που βρίσκονται στα φυσικά αεροπλανοφόρα, που είναι τα νησιά του Αιγαίου, σε ότι αφορά τη χώρα μας.

Πάντως στο Ελληνικό πεντάγωνο σημειώνουν ότι τα ρητορικά νεύματα του Ταγίπ Ερντογάν πιάνουν αμέσως τόπο, με τους επιτελείς του να σκέφτονται τα πάντα προκειμένου να ευχαριστήσουν την μεγαλοπρέπεια του Ισλαμιστή προέδρου, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα ακόμη και μέσα από την πτήση του Μη Επανδρωμένου, το οποίο για πρώτη φορά έκανε ντεμπούτο στον ουρανό του Αιγαίου, σε μια παραβατική πτήση κατασκοπείας, όπως άλλωστε ήταν οι περισσότερες εκ των παραβιάσεων της Τρίτης από τη στιγμή που έγιναν από CN-235.

Το Bayraktar είναι επιχειρησιακό και στη Συρία

Το συγκεκριμένο UAV ανήκει στον Τουρκικό Στρατό Ξηράς και θεωρείται ένα «male» (medium altitude long endurance) Μη Επανδρωμένο, κατασκευής της εταιρίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, με το οποίο κατάφερε η γειτονική χώρα ν’ αναρριχηθεί στο 6ο κράτος που έχει δημιουργήσει η εγχώρια βιομηχανία της ένα Μη Επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος με επιθετικά χαρακτηριστικά.

Το Bayraktar, ο «σημαιοφόρος» δηλαδή, είναι ικανό να πετά έως και τα 27.000 πόδια, να μεταφέρει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο για 24 ολόκληρες ώρες σε αποστάσεις που φτάνουν τα 3240 Ναυτικά Μίλια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο UAV έχει βάψει με αίμα το όνομά του καθώς έχει επιχειρήσει στη Συρία, με αντιαρματικούς πυραύλους που μπορεί να φέρει στις πτέρυγές του που είναι τουρκικής παραγωγής (UMTAS). Είναι μονοκινητήριο και η ταχύτητά του φτάνει τους 135 κόμβους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: