Το τουρκικό UAV «Bayraktar» εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο: Αναχαιτίσθηκε από τα μαχητικά (video)

Ανάμεσα στις 35 παραβιάσεις της Τρίτης, μια είναι εκείνη που ξεχωρίζει, αυτή του UAV «Bayraktar», του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που μετά το ANKA το οποίο είχε πετάξει πέρσι στα ανατολικά της Ρόδου, τώρα η νέα πτήση Μη Επανδρωμένου έγινε ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο. Κι όλα αυτά βεβαίως, ένα μόλις 24ωρο πριν από την Τριμερή στην Ιερουσαλήμ, για την οποία «πονά» πολύ η Άγκυρα, αλλά και στον αστερισμό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 • Είναι ίσως η δεύτερη φορά που σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο δελτίο της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας, καταγράφεται ανάμεσα στα «μεμονωμένα» αεροσκάφη, πτήση που παραβίασε το FIR Αθηνών, ένα UAV.
 • Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, το τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών νωρίς το μεσημέρι και παρέμεινε- πιθανό επίτηδες όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές- μέχρι ν’ απογειωθούν τα Ελληνικά μαχητικά για την αναγνώριση του αγνώστους ίχνους που κινούνταν στον Ελληνικό ουρανό.
 • Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν, θέλοντας να ξεκαθαρίσουν ή και να προλάβουν τις φωνές υστερίας, πως σε παγκόσμιο επίπεδο εφόσον υπάρχουν «άγνωστα ίχνη» σε οποιοδήποτε FIR, αυτοί που θα τα αναγνωρίσουν, είναι οι πιλότοι των αεροσκαφών αεράμυνας και κανένα άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Μπορεί να υπάρχει μια ανάλυση σε επίπεδο κέντρου επιχειρήσεων, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να υπάρξει η διασταύρωση του τι ακριβώς είναι κι αυτό έχει ως συνέπεια την απογείωση των μαχητικών που βρίσκονται στα φυσικά αεροπλανοφόρα, που είναι τα νησιά του Αιγαίου, σε ότι αφορά τη χώρα μας.

Πάντως στο Ελληνικό πεντάγωνο σημειώνουν ότι τα ρητορικά νεύματα του Ταγίπ Ερντογάν πιάνουν αμέσως τόπο, με τους επιτελείς του να σκέφτονται τα πάντα προκειμένου να ευχαριστήσουν την μεγαλοπρέπεια του Ισλαμιστή προέδρου, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα ακόμη και μέσα από την πτήση του Μη Επανδρωμένου, το οποίο για πρώτη φορά έκανε ντεμπούτο στον ουρανό του Αιγαίου, σε μια παραβατική πτήση κατασκοπείας, όπως άλλωστε ήταν οι περισσότερες εκ των παραβιάσεων της Τρίτης από τη στιγμή που έγιναν από CN-235.

Το Bayraktar είναι επιχειρησιακό και στη Συρία

Το συγκεκριμένο UAV ανήκει στον Τουρκικό Στρατό Ξηράς και θεωρείται ένα «male» (medium altitude long endurance) Μη Επανδρωμένο, κατασκευής της εταιρίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, με το οποίο κατάφερε η γειτονική χώρα ν’ αναρριχηθεί στο 6ο κράτος που έχει δημιουργήσει η εγχώρια βιομηχανία της ένα Μη Επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος με επιθετικά χαρακτηριστικά.

Το Bayraktar, ο «σημαιοφόρος» δηλαδή, είναι ικανό να πετά έως και τα 27.000 πόδια, να μεταφέρει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο για 24 ολόκληρες ώρες σε αποστάσεις που φτάνουν τα 3240 Ναυτικά Μίλια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο UAV έχει βάψει με αίμα το όνομά του καθώς έχει επιχειρήσει στη Συρία, με αντιαρματικούς πυραύλους που μπορεί να φέρει στις πτέρυγές του που είναι τουρκικής παραγωγής (UMTAS). Είναι μονοκινητήριο και η ταχύτητά του φτάνει τους 135 κόμβους.

3 Comments on "Το τουρκικό UAV «Bayraktar» εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο: Αναχαιτίσθηκε από τα μαχητικά (video)"

 1. Ν. Αθηναίος | March 19, 2019 at 11:51 PM | Reply

  Η πολιτική επιλογή της “μη-κατάρριψης” των UAV δύναται να αποδειχθεί επιχειρησιακά ολέθρια και πολιτικά αντίστοιχη με τις “γκρίζες ζώνες”. Η πρακτική της αναγνώρισης/αναχαίτισης, που “ταυτίζει” τα UAV με τα επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη αντί να λειτουργεί ως αποτροπή οδηγεί ραγδαία στην ενίσχυση της προκλητικότητας της Άγκυρας και αύξηση όχι μόνο του πλήθους (των φθηνών, εξοπλισμένων, εξασκημένων επιχειρησιακά) UAV που θα επιχειρούν στο Αιγαίο πολλαπλασιάζοντας την επιβάρυνση, το κόστος και κόπωση των ελληνικών αεροσκαφών, πληρωμάτων και αεράμυνας, αλλά και σε διεθνή τετελεσμένα. Η αναγνώριση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθώς τα UAV, επί του παρόντος, δεν έχουν αποστολή να εμπλακούν σε dog fight αλλά κατεξοχήν (μεταξύ άλλων) πολιτικό ρόλο.

  Η πρακτική που θεωρεί ότι τα “άγνωστα αντικείμενα” χρήζουν αναγνώρισης και άρα εκτίμησης αν ή όχι συνιστούν άγνωστη απειλή, στην πράξη κάνουν ΑΠΟΔΕΚΤΗ την νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα. Η δημοσιότητα των συμβάντων αναγνώρισης των UAV στην πραγματικότητα σημαίνει ότι καθιστάς την πτήση των UAV μέρος των ελληνο-τουρκικών διαφορών, αποδέχεσαι το νέο επίπεδο κλιμάκωσης που εγκαινιάζει η Άγκυρα αντί να το αποτρέψεις. Είναι αναπόφευκτο με το πέρασμα του χρόνου συνεχίζοντας ανεμπόδιστα τα UAV τις εχθρικές ενέργειες τους, αυξάνοντας την ποικιλία των επιχειρησιακών αποστολών τους θα δημιουργούν τετελεσμένα με επιπτώσεις στην διαχείριση της εθνικής ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ειδικά μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται ταχύτητα να αποκτήσει τους δικούς της “σημαιοφόρους”, καθώς τα κυπριακά UAV μπορούν άριστα να ακολουθήσουν την τουρκική πολιτική πρακτική στον χώρο της Αν. Μεσογείου που σήμερα είναι η εστίαση της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της κυπριακής αποτροπής και ειδικά στην διεύρυνση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

  Η Ελλάδα οφείλει να επεξεργαστεί και να εκπονήσει μια συνεκτική πολιτική και επιχειρησιακή σχεδίαση για την αποτελεσματική ανάσχεση της νέας αυτής στρατιωτικής κλιμάκωσης.

 2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ | March 20, 2019 at 5:38 AM | Reply

  Αφού είναι μη επανδρωμένο, μερικά φτηνά βλήματα από μποφορς και τέρμα. Ευκαιρία να δείξουμε πυγμή χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

 3. As it is a UAV, and it violated the Greek national airspace the Greek Air Force should shoot it down, and pass the message across. Instead, by just verifying its ID what message did we pass?
  It is time to actually defend the air space, as Turkey did with Russia for an 11sec violation, and pass the right messages. I guess, ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ now days is something everyone else than the Greeks say, as we tend to believe that appeasement works, instead of detering with actions. Start with the UAV, as it puts no one in danger and passes the right message.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*