Η απόφαση ελήφθη για Ελλάδα-Κύπρο: Μία μεγάλη στρατηγική συμμαχία γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Χωρίς αμφιβολία τα νέα από το Ισραήλ είναι εξαιρετικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν τα πρώτα βήματα, ως να είναι «νήπια», σε μία στρατηγική συμμαχία της οποίας ηγείται η Αμερική και απουσιάζει η Τουρκία.

Όμως, απαιτείται σοβαρότητα. Οι πανηγυρισμοί ας μείνουν για το τέλος, όταν «τρέξει» το πρώτο φυσικό αέριο, από το Ισραήλ -μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας- στην Ευρώπη. Ας κτυπήσουμε τις καμπάνες για το γεγονός, όχι για τα σχέδια!

  • Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δεν μπορούν να παρερμηνευθούν. Άλλωστε ομιλούν από μόνες τους. Ο Αμερικανός υπουργός, που πήρε τη μεγάλη απόφαση να εμπλέξει την Αμερική στην τριμερή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, πέτυχε μία μεγάλη νίκη για την Αμερική, αφού η υπερδύναμη εδραιώνεται και στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, καλύπτοντας έτσι το κενό που άφησαν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον με το εντελώς λάθος εγχείρημα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Η γραμμή από το Ισραήλ μέχρι την Ευρώπη αποτελεί το πιο σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα για την Αμερική τα τελευταία χρόνια και θα καλύψει και το κενό της απώλειας της Τουρκίας, στην περίπτωση βεβαίως που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει τον καταστροφικό δρόμο προς τη Μόσχα, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

Το καλό γεγονός είναι ότι ακόμα και αν η Τουρκία αποφασίσει να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο ως μία «καλή σύμμαχος», η στρατηγική συμμαχία της Μεσογείου δεν θα επηρεαστεί. Αντίθετα θα ενισχυθεί, ιδιαίτερα εάν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας και του Ιράν.

Το ζητούμενο εδώ, είναι τα κέρδη που πρέπει να έχουν, μέσω αυτών των ισχυρών συμμαχιών, η Ελλάδα και η Κύπρος. Και μέχρι της στιγμής δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό, αν και γίνονται πράγματα που δεν δημοσιοποιούνται.

  • Ποιος περίμενε ότι θα γινόμασταν μάρτυρες της χθεσινής εξέλιξης; Και όμως. Χωρίς να έχουν σημασία οι λόγοι -και δεν παραγνωρίζουμε το ρόλο του Ισραήλ- η «τριμερής συν 1» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Πιστεύω ότι θα γίνουν και τα υπόλοιπα, φτάνει οι ηγέτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία να συνεχίσουν να πατούν στη γη και να μην ονειροβατούν.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να σταματήσει να υποβιβάζει τον εαυτό του και να γίνεται …Μουσταφάς (Ακιντζί) όταν συμβαίνουν εξαιρετικά γεγονότα σε διεθνές επίπεδο για το λαό της Κύπρου.

Και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αφήσει τους «έρωτες» με το κακό παρελθόν του κόμματος του και να γίνει πραγματικά ένας μοντέρνος κεντροαριστερός ηγέτης. Οι Κυρίτσηδες και οι «Ρουβίκωνες», τον καθιστούν αναξιόπιστο. Και το 3% του κακού ΣΥΡΙΖΑ να χάσει στις εκλογές, θα κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό από τους νοικοκυραίους. Διαφορετικά, όπως αποδείξαμε σε προηγούμενο άρθρο θα τους χάσει όλους.

  • Τέλος, και οι δύο, και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας, πρέπει να σταματήσουν πάραυτα να συζητούν φιλοτουρκικές λύσεις. Πρέπει να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Βρετανούς και στους υποτακτικούς τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διότι η Κύπρος ΔΕΝ πρέπει και δεν γίνεται να χαθεί.

Όλες οι λύσεις, μέχρι τώρα, εξυπηρετούν την κατοχική δύναμη Τουρκία. Όχι για τίποτα άλλο… Αλλά κάνουν τόση δουλειά με το φυσικό αέριο και με τις νέες συμμαχίες και θα πάνε να χαρίσουν όλα αυτά τα καλά και σημαντικά στον Ταγίπ Ερντογάν;

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και στον κ. Αναστασιάδη για τη χθεσινή επιτυχία, άσχετα αν η μερίδα του λέοντος των «μπράβο» ανήκουν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Δίνει μία μεγάλη πολιτική μάχη -και αν την κερδίσει- θα δούμε «πράματα και θάματα» στη Μεσόγειο, που θα αποδειχθούν ωφέλιμα και για την Αθήνα και για τη Λευκωσία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα και η Κύπρος στο στρατηγικό “κλαμπ” της Αμερικής και του Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: