Δυσοίωνες προβλέψεις: Πλησιάζουμε το σενάριο αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία




Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο.

Αυτό έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.

«Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Φυσικά ελπίζουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των 17 προσεχών ημερών θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «σπέκουλα» αλλά να «περιμένει την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων» στη Βρετανία.

Κατά τον Μάας, τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες 12η Μαρτίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων· είχε ήδη απορριφθεί μια πρώτη φορά τη 15η Ιανουαρίου.

Η ΕΕ δηλώνει μολαταύτα διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αίτημα του Λονδίνου να αναβληθεί το Μπρέξιτ πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου.

Αλλά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί «με ομοφωνία» από τους 27, μετά την εξέταση των «λόγων» που θα επικαλεστεί το Λονδίνο και της «διάρκειας» της αναβολής.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν σχεδιάζει να διεξάγει ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (BBC)

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχεδιάζει να εισπράττει δασμούς ή να προχωρά σε ελέγχους των εμπορευμάτων στα σύνορα με την Ιρλανδία στην περίπτωση που το Brexit προχωρήσει χωρίς συμφωνία, μετέδωσε το BBC χθες Τρίτη.

Αντ’ αυτού, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να βασιστεί στην υποβολή στοιχείων από τις εισαγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες και θα δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο σε εφαρμογές φορητών συσκευών (apps) και ιστότοπους για την παρακολούθηση του διασυνοριακού εμπορίου, σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού [1].

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν χθες την τροποποιημένη συμφωνία για το Μπρέξιτ που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Καλούνται πλέον να ψηφίσουν σήμερα στις 21:00 [ώρα Ελλάδας] για να κριθεί το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Δεν είναι σαφές τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αν γίνει πραγματικότητα το Μπρέξιτ άνευ συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει ωστόσο ακόμη το BBC.

1 Campbell, John και McCormack, Jayne, «Brexit: Government has no plans for Irish border controls», BBC News, 12η Μαρτίου 2019

Αντιδράσεις από Γαλλία και Ολλανδία στην νέα απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο

«Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο», τόνισε η γαλλική προεδρία αντιδρώντας στην νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.

«Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε η γαλλική προεδεία, τονίζοντας ότι το Παρίσι «σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα το Ελιζέ αναφέρει ότι θα «συνεχίσει» με τους Ευρωπαίους εταίρους του «να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 29 Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια «αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι, France
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Στη κόψη του ξυραφιού η Μέι: Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: