Απόφαση-σοκ του Τραμπ για τον Ταγίπ: Δεν φεύγει από τη Συρία, οι 400 γίναν 1000 στρατιώτες




Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει πλέον να διατηρήσει 1.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στη Συρία ακόμη και μετά την ήττα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα The Wall Street Journal, πληροφορία που εάν επαληθευτεί θα σηματοδοτήσει μια υπαναχώρηση των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αθετεί την υπόσχεσή του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, για πλήρη αποχώρηση της Αμερικήςαπό την πολύπαθη χώρα.

Τον Δεκέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε την ήττα του ΙΚ και ανήγγειλε την αποχώρηση όλων των αμερικανών στρατιωτικών. Αλλά, τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως περίπου 400 στρατιωτικοί θα έμεναν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 σε μια βάση στη νότια Συρία.

Η απόφαση για αποχώρηση ελήφθη στη διάρκεια μίας τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, όταν ο τελευταίος τον έπεισε ότι δεν απαιτείται πλέον η αμερικανική δύναμη στη Συρία. Ο τότε υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις αποχώρησε και πολλοί στρατιωτικοί αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή του Αμερικανού προέδρου. Πιστεύεται ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την νέα απόφαση για παραμονή των 1000 πεζοναυτών στη Συρία.

Στο μεταξύ, η μάχη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), κουρδοαραβικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποσπαστεί από το ΙΚ η τελευταία έκταση που κατέχει στην ανατολική Συρία, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Εκτιμάται πως περίπου 2.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, κυρίως στελέχη των ειδικών δυνάμεων, βοηθούν τους μαχητές των ΣΔΔ.

Η μεταβολή της θέσης της Ουάσινγκτον ενδέχεται να προκαλέσει την αναζωπύρωση της έντασης με την Τουρκία, η οποία έχει απειλήσει να επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Μια πηγή δήλωσε στην Τζέρναλ ότι η συνεργασία με τους Κούρδους θα συνεχιστεί [1].

Η ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα απέσυρε όλους τους αμερικανούς στρατιωτικούς από τη Συρία πυροδότησε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους συμμάχους της να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στη Συρία αφού οι ΗΠΑ αποσύρουν τις δυνάμεις τους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος, όπως το βλέπει.

Εξάλλου, η πρόταση των ΗΠΑ να μεταφερθούν οι βάσεις των αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία στο Ιράκ συναντά την αντίσταση της Βαγδάτης.

1 Nissenbaum, Dion και Youssef, Nancy A., «U.S. Military Now Preparing to Leave as Many as 1,000 Troops in Syria», The Wall Street Journal, 17η Μαρτίου 2019

Πληροφορίες από: Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Wall Street Journal

Συγκρούσεις Ιρακινών με αντάρτες του PKK στο Σιντζάρ: Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: