Ο Ερντογάν απειλεί τον Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν: Λέει τα δικά του και για την Αγιά Σοφιά




Επιμένει σε αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ΔΕΝ συνέδεσε το θέμα αυτό με το ζήτημα της αναγνώρισης των Υψιπέδων Γκολάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΜΙλώντας στην Τραπεζούνται επιτέθηκε και εναντίον της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ερντογάν είπε:

  • «Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. ¨Όπως είχε δηλώσει « οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι’ αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Χθες το βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως μετά τις εκλογές θα επιστρέψουμε στο πραγματικό όνομα της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι θα καταργήσουν το καθεστώς μουσείου της Αγίας Σοφίας και θα την ονομάσουν τζαμί.

Σε προεκλογική ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τον ρώτησαν αν ακόμη η είσοδος στην Αγία Σοφία θα γίνεται με εισιτήριο και πως ο ίδιος τους είπε: “Όχι η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Και όχι μόνο μόνο θα είναι ελεύθερη αλλά μετά τις εκλογές, θα επιστρέψουμε στο πραγματικό όνομα της Αγίας Σοφίας”. “Αυτό τι σημαίνει. Ότι θα καταργήσουμε το καθεστώς μουσείου της Αγίας Σοφίας και θα την ονομάσουμε τζαμί”, ανέφερε.

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO. Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επιμένει ο Ερντογάν για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, αλλά βρίσκει μπροστά του την UNESCO

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: