Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. ΚΥΠΕ, Σταυρος Ιωαννιδης

Ανήσυχη η Λευκωσία για τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου: Ομιλεί πάντα για άλλες επιλογές

Με κάθε ευκαιρία ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φροντίζει να καλλιεργεί το έδαφος για να φύγουμε από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας πάντα για άλλες επιλογές, έστω και εάν ρητά δεν αποκλείει την ομοσπονδία, και αυτό είναι ανησυχητικό, και ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερες συνεννοήσεις για τους όρους αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

  • Σχολίαζε την αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στην ανάρτησή του χθες βράδυ στο twitter, για τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πως υπογράμμισε στην αξιωματούχο των ΗΕ πως “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο» και πως «σε κάθε περίπτωση η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο (a must)»

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Λευκωσία αναμένει την επάνοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που αυτή είχε με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «όπως είχαμε συνεννοηθεί αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών της στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε κάποια στιγμή θα επανέλθει».

  • Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «δεν συμμεριζόμαστε την απαίτηση της Τουρκίας να πάμε για διαπραγματεύσεις μετά τον Ιούνιο. Μπορούσε εδώ και μήνες να είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε εξάλλου, εκ νέου, πως στους όρους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνονται και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που αφορούν ασφάλεια-εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

  • Σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι και τώρα υπήρξε ήδη συνεννόηση. Θα έχουμε και ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές”.

Νοουμένου, πρόσθεσε, “ότι μπορούν να συμβάλουν στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με βάση και τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες, βλέπουμε θετικά αυτές τις διαβουλεύσεις. Διότι εναπόκειται στις εγγυήτριες να αποδεχτούν αυτό που προβλέπεται στο Πλαίσιο για αντικατάσταση του καθεστώτος εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, και όπως είναι γνωστό τόσο η Ελλάδα, ρητά, όσο και η Βρετανία, με ένα δικό της τρόπο, έχουν συγκατανεύσει, επομένως απομένει η συναίνεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά».

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
12/03/2019 11:14

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στο επίκεντρο της συνάντησης Τούρκου ΥΠΕΞ-Οζερσάι

Be the first to comment on "Ανήσυχη η Λευκωσία για τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου: Ομιλεί πάντα για άλλες επιλογές"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*