Ανέδειξαν τη διαφθορά σε επιστήμη: Χάθηκαν δισ. ευρώ και οι υπεύθυνοι καλά αρμενίζουν!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά θυμώνουν όταν τους μιλούμε για τη διαφθορά… Μετά φταίμε όταν χαρακτηρίζουμε διεφθαρμένους την πλειοψηφία των πολιτικών και των οικονομικών παραγόντων της Κύπρου…

Από την άλλη, είναι εξαιρετικά θετικό ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν λυγίζουν στις πιέσεις και λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Και αυτοί είναι όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την έκδοση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

Από τη μία έχουμε τη διαφθορά και από την άλλη του γενναίους. Το ερώτημα που μας απασχολεί πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ποιος θα νικήσει. Οι κακοί ή οι καλοί και έντιμοι. Δυστυχώς, φοβάμαι πως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα τιμωρηθεί κανείς.

  • Ο Συνεργατισμός κατέρρευσε με ευθύνη των πολιτικών και των οικονομικών παραγόντων του τόπου. Χάθηκαν μερικά δισεκατομμύρια, και οι υπεύθυνοι δεν ενοχλούνται ως να έχουμε να κάνουμε με πετσετάκια. Και όπως πάντα, τα χρήματα που χάθηκαν θα τα πληρώσουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι. Πρόκειται για μία εγκληματική τακτική, αλλά φταίνε και οι πολίτες που συμπεριφέρονται σαν αρνιά. Όταν τα σκάνδαλα είναι του ΑΚΕΛ, φωνάζουν για τιμωρία οι Συναγερμικοί (ΔΗΣΥ), και οι Ακελικοί απαντούν πως τους κυνηγούν οι δεξιοί επειδή είναι …«κομμουνιστές». Και όταν τα σκάνδαλα είναι του Δημοκρατικού Συναγερμού, γίνεται ακριβώς το ανάποδο, απλά αλλάζει ολίγο η φράση.

Στο θέμα των σκανδάλων, οι πολιτικοί που έχουν κατά τα άλλα μύριες διαφορές, τα βρίσκουν για να συνεχίσουν το φαγοπότι. Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει και είναι μία μεγάλη αλήθεια.

Το σκάνδαλο του Συνεργατισμού ανήκει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον επιτυχημένο υπουργό του των Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος όντως έδωσε μία μεγάλη μάχη με το Μνημόνιο και βγήκε νικητής και μαζί του και η Κύπρος. Όμως, στο θέμα του Συνεργατισμού έσφαλλε και πιστεύω πως σε μία σοβαρή χώρα θα αντιμετώπιζε την Δικαιοσύνη. Διότι δεν είναι μόνο ότι χάθηκαν δισεκατομμύρια -που επαναλαμβάνω ότι θα πληρώσουν οι πολίτες- αλλά συνέβη και το άλλο: γνώριζε και αυτός, και ο κ. Αναστασιάδης το πρόβλημα. Αλλά το έκρυψαν κάτω από το χαλί επειδή έσκασε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

  • Θυμάμαι τι τράβηξε εκείνος ο άμοιρος, ο καλός οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, τον οποίο καθύβρισαν επειδή θεώρησαν πως βρίσκεται πίσω από φήμες για τον Συνεργατισμό. Και όλα αυτά έγιναν μέρες πριν τις εκλογές, και θα έλεγα ότι ο σάλος βοήθησε εκλογικά τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφαίρεσε πόντους από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, διότι το Προεδρικό Μέγαρο τον συνέδεσε με αυτό που χαρακτήρισε «συκοφαντίες» του κ. Πλατή. Ποιος θα ξεχάσει τον οργισμένο τότε διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλη Σοφοκλέους, τον οποίο είδαμε να διαρρηγνύει τα ιμάτια του, και να καθυβρίζει από τηλεοράσεως τον δράστη των ψιθύρων εναντίον του Συνεργατισμού.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Ποιων ψιθύρων αγαπητέ Μιχάλη. Εδώ μιλάμε για σκανδαλάρα μεγατόνων, την οποία γνωρίζατε όλοι στο Προεδρικό. Και αντί να φροντίσετε να σταματήσετε τον κατήφορο σιωπήσατε και οδηγήσατε το ιστορικό τραπεζικό ίδρυμα στην κατάρρευση. Εντολή εκτελούσες βέβαια. Και ανέλαβες ένα βάρος που δεν σου αναλογούσε. Αλλά όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει κάποτε να εντάξουν στο λεξιλόγιό τους και λέξεις όπως «απολογούμαι» και πάνω απ’ όλα τη λέξη παραίτηση.

Και στην περίπτωση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης -τον οποίο τίμησα για τη στάση του την εποχή των Μνημονίων- καλώς σκέφθηκε την οδό της παραίτησης -και κακώς δεν την δέχθηκε ο Πρόεδρος-, διότι είναι πλέον τραυματισμένος και στο εξωτερικό, που τον χειροκροτούσαν, θα τον βλέπουν και θα λένε πως είναι αυτός που κατέστρεψε την Συνεργατική Τράπεζα. Βέβαια θα μου πείτε ότι είναι ενταγμένος, όπως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, πρώην και νυν, σε ένα σύστημα, αυτό του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου γίνεται της …ιερόδουλης! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο απώλειας δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς ελέγχεται από μία πανάκριβη γραφειοκρατία, η οποία δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα.

  • Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Γεωργιάδης, εάν δεν ευθυνόταν για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, θα ήταν ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών στην ιστορία. Όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης. Διότι ανέλαβε το υπουργείο, το οποίο ήταν υπό κατάρρευση και με τη βοήθεια ικανών συνεργατών, αλλά και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, βασικά του ΔΗΚΟ, πέτυχε την έξοδο του νησιού από το Μνημόνιο. Πρόκειται για πολύ μεγάλη υπόθεση, χωρίς αμφιβολία. Όμως, στο θέμα του Συνεργατισμού οι ευθύνες του, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι τεράστιες και στο τέλος -εάν δεν αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά, παρά την άρνηση του κ. Αναστασιάδη να δεχθεί την παραίτησή του– (οι ευθύνες αυτές) θα αμαυρώσουν την πολιτική του ιστορία. Οι άνθρωποι ξεχνούν τα θετικά, αλλά θυμούνται πάντα τα αρνητικά.

Στο θέμα του Συνεργατισμού έχουν ευθύνες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είδα ότι προεκλογικά, και ενώ το τραπεζικό ίδρυμα οδηγείτο σε πτώχευση, έδωσε χιλιάδες των χιλιάδων σε διαφημίσεις. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, όταν σε τούτη την πολύ δύσκολη περίοδο που τα ΜΜΕ έφαγαν το μεγαλύτερο κτύπημα, βρίσκεται κάποιος και τα διασώζει, μοιραίο είναι να υποστηρίξουν αυτόν τον «κάποιο». Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναγνωρίζω ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η απόλυτη κατάρρευση είναι ένας καθημερινός φόβος. Πολλοί εξ ημών μείναμε άνεργοι ενώ νομίζαμε ότι τα μέσα στα οποία εργαζόμασταν ήταν άτρωτα. Ποιος περίμενε ότι θα κατέρρεε το μεγάλο MEGA; Παρ’ όλα αυτά ακόμα και στην ανεργία είναι σημαντικό να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας, και δεν δέχομαι ότι οι πειρασμοί είναι μεγάλοι.

  • Στο θέμα του Συνεργατισμού και τα ΜΜΕ έπαιξαν το ρόλο τους. Έπρεπε όταν έγινε εκείνο το θέατρο του Προεδρικού Μεγάρου με στόχο τον κ. Πλατή, να υποψιαστούν, ειδικά όσοι ασχολούνται με το οικονομικό ρεπορτάζ, ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκείνο το έγγραφο έλεγε όλη την αλήθεια. Αντίθετα οι ανακοινώσεις του Προεδρικού έλεγαν ψέματα και ενώ οι ένοικοί του γνώριζαν την αλήθεια. Είναι σε αυτές τις περιπτώσεις που απαιτείται ο πολιτικός να δείξει ότι είναι Ηγέτης. Ζητώ πολλά μάλλον…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αυτόν τον απίθανό τύπο, τον εντιμότατο κ. Γιώργο Λακκοτρύπη -προς Θεού, όχι τον υπουργό- το στέλεχος του ΔΗΣΥ από τη Λάρνακα, που έδειξε ένα απίστευτο και ελεεινό ρατσισμό, δεν τον γνωρίζω. Πληροφορήθηκα την ύπαρξη του όταν με ενημέρωσε ένας αναγνώστης μου ότι με καθυβρίζει με σκαιότατο τρόπο στο Facebook. Διάβασα τα σχόλια του και δεν πίστευα στα μάτια μου. Οχετός. Ύβρεις απίστευτες. Επειδή διαφωνούσε με τις απόψεις μου στο Κυπριακό. Δεν ασχολήθηκα τότε, αλλά θυμάμαι που είπα πως πρόκειται για πολύ προβληματική προσωπικότητα. Ο ρατσισμός οδηγεί στο φασισμό και στη βία… Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου γνώριζε τη συμπεριφορά του αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Και το πλήρωσε και ο ίδιος. «Τουρκόρατσα» και «τουρκόσπορους» χαρακτήρισε τους Παφίτες. Ποιος; Ο άθλιος ρατσιστής και υβριστής… Στις σοβαρές χώρες παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας για την περίπτωση του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τα λάθη συγχωρούνται, η αλαζονεία ποτέ: Δεν θα πληρώσει κανείς για το τεράστιο σκάνδαλο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: