Το πλοίο-μυστήριο TCG UFUK (A-591): Καθέλκυσαν οι Τούρκοι το …κατασκοπευτικό-εκπαιδευτικό!




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ, DEFENCE POINT

Με κάθε επισημότητα παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Άμυνας της χώρας καθελκύστηκε σήμερα στα ναυπηγεία Istanbul Denizcilik Shipyard στην Tuzla νότια της Κωνσταντινούπολης το εκπαιδευτικό-κατασκοπευτικό πλοίο TCG UFUK (A-591).

Η ύπαρξη αυτού του μυστηριώδους πλοίου έγινε αντιληπτή πριν από μερικούς μήνες. Το πλοίο έχει μήκος 94,5 μέτρα και βασίζεται σχεδιαστικά στην γνωστή κλάσης κορβετών του τουρκικού Ναυτικού κλάσης Ada τις οποίας τα δικαιώματα έχει το τουρκικό κράτος γεγονός που διευκολύνει την περεταίρω σχεδίαση νέων ποίων διαφορετικών διαστάσεων και εκτοπίσματος καθώς και διαφορετικών αποστολών όπως αποδείχτηκε με το συγκεκριμένο πλοίο.

Το νέο τουρκικό πλοίο δεν διαθέτει οπλικά συστήματα όμως μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο 10 τόνων S-70B SEAHAWK και διαθέτει πληθώρα αισθητήρων όπως συστήματα υποκλοπών εγκατεστημένους σε δύο ιστούς που θα του επιτρέπουν να καταγράφει τις επικοινωνίες και τις εκπομπές (SIGINT/ELINT) από οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή όπου θα επιχειρεί.

Αν και το πλοίο χαρακτηρίζεται από τους Τούρκους εκπαιδευτικό και πλοίο δοκιμών νέων τεχνολογιών εκτιμάται ότι η κύρια αποστολή του θα είναι η συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών λόγω της πληθώρας των αισθητήρων που όπως φαίνεται στις απεικονίσεις θα διαθέτει.

Το προωστικό σκεύος του πλοίου αποτελείται από δύο κινητήρες Diesel τύπου MTU 20V4000M93L οι οποίοι επιτρέπουν την επίτευξη σταθερής πλεύσης με χαμηλή ταχύτητα και οικονομία, που πρακτικά αυτό σημαίνει μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία, ενώ η τουρκική εταιρεία Isbir, έχει εξοπλίσει το πλοίο με τέσσερις γεννήτριες των 750kW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για τη σχεδίαση και την ναυπήγηση του πλοίου είναι η κρατική εταιρεία μηχανολογικών μελετών STM (Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş.) η οποία έχει μετατραπεί στο βασικό σχεδιαστικό μελετητικό όργανο του τουρκικού κράτους για την δημιουργία του ισχυρού στόλου που επιθυμεί ο Ερντογάν.

Απειλές φαντάζεται στο Αιγαίο ο Ερντογάν, για να δικαιολογήσει την ενίσχυση της Άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: