Τι κάνεις όταν σου κλέβουν τη γη σου και την κληρονομιά σου; Τα εθνικά θέματα και η εθνική μιζέρια




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Μόνο οι έμποροι όπλων, οι πατριδοκάπηλοι, οι εθνικιστές, οι καιροσκόποι και όσοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι τα αγνά αισθήματα των πολιτών, δεν θέλουν την επίλυση των εθνικών θεμάτων. Οι υγιείς σκεπτόμενοι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν σε μια κοινωνία, σε μια χώρα και σε μια γειτονιά με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

  • Αυτά που λέμε σήμερα εθνικά ζητήματα δεν σχετίζονται με επεκτατικές διεκδικήσεις και εθνοκεντρικές αντιλήψεις, αλλά με παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επομένως, όσες Ελληνίδες και όσοι Έλληνες παραμένουν σταθεροί, με συνέπεια και αξίες σ’ αυτά τα θέματα, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υπερασπίζονται την Ελευθερία, τον Πολιτισμό, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Κυριαρχία.

Στις ελάχιστες φορές που ο Ελληνισμός στηρίχθηκε σε έντιμες, πεφωτισμένες και πατριωτικές ηγεσίες, το έθνος μας κέρδισε, εδραιώθηκε και μπόρεσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

  • Όσες φορές η Ελλάδα και η Κύπρος απώλεσαν και θρήνησαν δεν ευθύνονται μόνο οι ξένοι με τα οποιαδήποτε συμφέροντά τους. Βρήκαν πόρτες ανοιχτές και εκμεταλλεύτηκαν τον διχασμό μας και τους -κατά διαστήματα- πρόθυμους να εξυπηρετήσουν -αφελέστατα ή σκόπιμα- γεωστρατηγικές επιδιώξεις άλλων κρατών, χωρίς να μετρήσουν τις αρνητικές συνέπειες για τον Ελληνισμό.

Την ίδια στιγμή, η επίγνωση των ορίων από τις δυο βασικές σχολές σκέψης (με τη μία να εκπροσωπεί, υποτίθεται, το ρεαλισμό και την άλλη να στηρίζεται, υποτίθεται, στον ιδεαλισμό) δεν αποτέλεσε βασικό πλεονέκτημα διαχείρισης των εθνικών υποθέσεων. Αρκετές φορές τα όρια ξεπεράστηκαν κατά πολύ, με αποτέλεσμα να γίνουν εθνικά επιζήμιες παραχωρήσεις και σπασμωδικές ενέργειες, χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους.

  • Και εδώ έγκειται όλη η ουσία της επικρατούσας κατάστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, σχεδόν σε μόνιμο πια επίπεδο: Οι αποφάσεις και οι πολιτικές για τα εθνικά ζητήματα δεν στηρίζονται σε εθνική στρατηγική και ούτε έχουν στέρεο υπόβαθρο τη συλλογικότητα και την ενότητα. Επιπλέον, επηρεάζονται (ας περιοριστούμε σ’ αυτή την ήπια λέξη) από πολιτικές, οικονομικές ή άλλης μορφής σκοπιμότητες και συνδέονται με τη διατήρηση ή τη διεκδίκηση της εξουσίας και όχι με το εθνικό συμφέρον.

Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμη και σε μεγάλες αποφάσεις και συμφωνίες εθνικών προεκτάσεων, διαμορφώνονται συνθήκες πόλωσης και εχθρότητας, επειδή η προπαγάνδα και το ψέμα επισκιάζουν την αλήθεια και την εμπιστοσύνη.

Ο εθνικός διάλογος είναι ανύπαρκτος.

  • Κι όταν η Τουρκία επιδιώκει καθημερινά να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όταν μεθοδικά διαμορφώνει συνθήκες για αυτονομία της Θράκης και προχωράει στην υλοποίηση των σχεδίων της για πλήρη ισλαμοποίηση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, χωρίς να συναντά καμία ουσιαστική αντίδραση από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία και γενικά από τη διεθνή κοινότητα, τότε τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στα κατακερματισμένα εσωτερικά μέτωπα της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργούν ένα σημαντικό κενό μπροστά σε πιθανές επερχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις.

Για να επιστρέψουμε στην αρχική μας αναφορά περί εθνικών θεμάτων, μόνο τρελοί, άπληστοι και αρρωστημένα φιλόδοξοι επιδιώκουν τη σύγκρουση και τον πόλεμο.

  • Τι κάνεις όμως όταν σου κλέβουν τη γη σου, το σπίτι σου, την κληρονομιά σου; Πώς αντιδράς όταν επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας σου και όταν παραβιάζουν τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο σου;

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν αφορούν κατά κύριο λόγο τους πολίτες, αλλά τις λεγόμενες «υπεύθυνες ηγεσίες» του Ελληνισμού, τους πολιτικούς που ανέλαβαν να καθορίσουν με σοφία και όραμα τη μοίρα της χώρας και να υπερασπιστούν τον λαό, την ανεξαρτησία, την Ιστορία και το μέλλον της.

Δυστυχώς, όμως, εκπέμπουν μια τραγική εικόνα διχασμού και εθνικής μιζέριας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Πως ο Ζάεφ έκλεψε την Μακεδονία: Tα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας στη… μέση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: