Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου: Στο επίκεντρο η μετανάστευση




Τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης θα ενώσουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, στην ιστορική πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, που θα διεξαχθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Σε αυτή τη συνάντηση κορυφής, θα συμπροεδρεύσει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ θα συμμετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε ότι «η Σύνοδος Κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ αποτελεί ένα σημείο – κλειδί και ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, που θα ακολουθηθεί και από άλλα βήματα», δίνοντας το στίγμα του βασικού ζητήματος που θα απασχολήσει τις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής. Άλλωστε, όπως γράφει και ο αιγυπτιακός Τύπος, η Αίγυπτος πρωτοστατεί στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου αυτού.

Σημειώνεται ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2019, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συζητώντας τρόπους για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.

Παράλληλα, τόσο ο Τουσκ όσο και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου είχε εκείνη την περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκαν την Αίγυπτο τον Σεπτέμβριο του 2018, αναζητώντας τη συμβολή της Αιγύπτου στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Μάλιστα, σε ομιλία του με τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς στη Βιέννη, στις 17 Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος Αλ Σίσι είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος εμπόδισε συνολικά 11.000 πρόσφυγες να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη το 2018, ενώ, όπως ανέφερε η Χώρα του Νείλου φιλοξενεί πάνω από 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους.

«Από τις 31 Νοεμβρίου 2018, η Αίγυπτος φιλοξενεί περισσότερους από 242.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο 58 διαφορετικών χωρών, όπως η Συρία (55%), το Σουδάν (16,9%), η Αιθιοπία (6,51%), η Ερυθραία Νότιο Σουδάν (5,88%)», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου.

Πάντως, στην ιστορική αυτή πρώτη κοινή Σύνοδό τους, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών θα εξετάσουν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ασφάλεια και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

19/02/2019 08:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

 

Θρήνος στη Βραζιλία από την κατάρρευση φράγματος: Αυξήθηκαν οι νεκροί, 141 αγνοούνται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: