Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την “Ωκεανίδα”: Πυκνές χιονοπτώσεις και πολικό κρύο (video)




Έντονη κακοκαιρία αναμένεται σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο.

Τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα πεδινά κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, συνοδευόμενες από τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στα παράκτια τμήματα τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα ορεινά της Κρήτης, στα περισσότερα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς, καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται στις Σποράδες. Παράλληλα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Δυτική Ελλάδα θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις που τοπικά θα φτάσουν τα 9 με 10 μποφόρ, ενώ οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση.

Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -5 έως 4 βαθμούς , στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 6, στην Ήπειρο από 2 έως 9 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 8, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 0 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 1 έως 6 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θυελλώδεις άνεμοι

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα περισσότερα τμήματα θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στα δυτικά πελάγη σε βόρειους βορειοανατολικούς με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και από το βράδυ τοπικά 8 έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, αλλά γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν σε πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ και κατά τόπους 10 μποφόρ.

Στην Αττική,αναμένονται νεφώσεις με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις και ενδεχομένως λίγες σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανότατα από αργά το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 6 με 7 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά σε θυελλώδες 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται χιονόνερο και βαθμιαία χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πιθανότατα έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Συστάσεις στους οδηγούς από την Κεντρική Οδό ενόψει κακοκαιρίας: Τι να προσέξουν

Η Κεντρική Οδός παρέχει συστάσεις στους οδηγούς ενόψει κακοκαιρίας και διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την από το Σάββατο 23-02-2019 μέχρι και τη Δευτέρα 25-02-2019, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις βόρειος βορειοανατολικούς ανέμους, καθώς και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπειρωτικής χώρας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, με τα φαινόμενα να αναμένονται εντονότερα στους νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας, όπου αναμένονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν τα παρακάτω:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατώντης Κεντρικής Οδού στο 801 700 7000.(καθημερινά και Σάββατο από τις 8:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00)
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδεςκαι να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμουστο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκηςνα καλούν το 1075
Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:
Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία ευπαθών ομάδων  στη Θεσσαλονίκη

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν από αύριο, Σάββατο έως και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για την προστασία των αστέγων ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Οι κοινωνικές δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθόλη τη διάρκεια του έτους και θα διευρύνουν το ωράριο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της πόλης είναι:

  • το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13, από τις 5 το απόγευμα έως την επομένη ημέρα στις 11 το πρωί)
  • το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ).

“Δεν θέλουμε να μείνει κανείς στο κρύο και στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η διεύρυνση λειτουργίας των κοινωνικών δομών του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να προστατευτούν όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης.

Ανοιχτό θα μείνει αύριο το κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ανοιχτό θα μείνει αύριο το κινηματοθέατρο “Αλέξανδρος” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Λευκό Πύργο, για τους πολίτες που χρήζουν προστασίας από το ψύχος.

    • Από νωρίς το πρωί της αυριανής μέρας και για 24 ώρες, όσο δηλαδή διαρκέσει ο χιονιάς στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος θα λειτουργήσει ως κέντρο διανυκτέρευσης, με παροχή ξηράς τροφής για όσους προσέλθουν στο κινηματοθέατρο.

Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των στάσεων ενόψει της προβλεπόμενης κακοκαιρίας καλεί τους φορείς ο ΟΑΣΘ

Επιστολή με την οποία καλεί τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των στάσεων ενόψει της προβλεπόμενης κακοκαιρίας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα προβλήματα βάσει και της πρόσφατης εμπειρίας, απέστειλε στους αρμόδιους φορείς ο ΟΑΣΘ. Με την επιστολή του ο ΟΑΣΘ δηλώνει πρόθυμος για την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

  • Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο ΟΑΣΘ τονίζει ότι με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την τελευταία κακοκαιρία, είναι ζωτικής σημασίας για την μετακίνηση των πολιτών και την υλοποίηση του συγκοινωνιακού έργου, η εξασφάλιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ασφαλείας.
  • Προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι απαραίτητο, κατά τον ΟΑΣΘ, να διασφαλιστεί εκτός από την ασφαλή μετακίνηση στο οδικό δίκτυο και η ασφαλής πρόσβαση των πολιτών στα λεωφορεία.

“Σας παρακαλούμε να δώσετε ιδιαίτερη μέριμνα για τον καθαρισμό των στάσεων προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα προβλήματα. Στην διάθεσή σας για την καλύτερη δυνατή συνεργασία”, καταλήγει στην επιστολή του ο οργανισμός.

Συστάσεις προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ρέθυμνο

Έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου αναμένονται σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η οποία έλαβε υπόψη της την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

  • Τα καιρικά φαινόμενα αφορούν το διάστημα από το Σάββατο 23-2-2019 έως την Δευτέρα 25-2-2019 και περιλαμβάνουν ισχυρούς άνεμους, βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πτώση θερμοκρασίας.

Από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών.

  • Οι πολίτες προειδοποιούνται να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπάρχουν προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις.

Με νεότερη ανακοίνωση κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα οδικά τμήματα: Ζωνιανά-Κράνα, Σταυρός-Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος-Σαϊτούρες, Ρέθυμνο-Ρουσοσπίτι μέσω Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης. Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα: Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών-Παντάνασσα-Απόστολοι, Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη, Παλέ-Σελλιά, Ρέθυμνο-Ρουσσοσπίτι, Πάνορμο-Πέραμα, Καρέ-Σελί-Γουλεδιανά-Μύρθιο και Επισκοπή-Αργυρούπολη-ΒΟΑΚ.

Ως εκ τούτου ζητείται από τους οδηγούς να σέβονται τα όρια ταχύτητας των οδών και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, αλλά και να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε περιοχές όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί περαιτέρω κατολίσθηση. Τέλος οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα.

Απόψε θα “χτυπήσει” η “Ωκεανίδα”: “Στα λευκά” θα ντυθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης (video)

 

22/02/2019 16:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: