Πάλι το ξανασκέφτεται ο Τραμπ για τη Συρία: Πρέπει να προστατεύσουμε το Ισραήλ, λέει




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μία κουβέντα που ξέφυγε του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μπορεί να κρύβει και την τελική απόφασή του για την απόσυρση ή μη των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Πρέπει να προστατεύσουμε το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στην δημοσιογράφο Μάργκαρετ Μπρένναν, η οποία ήταν πιεστική σε ότι αφορά το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τραμπ φέρεται να συνδυάζει την αποχώρηση ή την παραμονή των στρατιωτών, με δύο θέματα:

  • Το πρώτο αφορά την προστασία του Εβραϊκού Κράτους, για την οποία όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες, και
  • Το δεύτερο αφορά το Ιράν και την επιρροή του στην περιοχή. Ο κ. Τραμπ αντιλήφθηκε ότι βιάστηκε να ανακοινώσει την απόσυρση των Αμερικανών στρατευμάτων, χωρίς να έχει αποκλειστεί η παρουσία των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία. Η Τεχεράνη ασκεί έλεγχο επί του προέδρου της χώρας αλ Άσαντ.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος του κ. Τραμπ με τη δημοσιογράφο του CBS:

MARGARET BRENNAN: Πόσα στρατεύματα παραμένουν στη Συρία; Πότε επιστρέφουν στα σπίτια τους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: 2.000 στρατιώτες.

MARGARET BRENNAN: Πότε επιστρέφουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αρχίζουν (να επιστρέφουν), καθώς θα κερδίσουμε το υπόλοιπο, τα τελικά υπολείμματα του χαλιφάτου της περιοχής. Θα πάνε στη βάση μας στο Ιράκ και τελικά κάποιοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά θα πάμε εκεί και θα μείνουμε –

MARGARET BRENNAN: Έτσι είναι θέμα μηνών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Πρέπει να προστατεύσουμε το Ισραήλ. Πρέπει να προστατεύσουμε άλλα πράγματα που έχουμε. Αλλά εμείς… Θα επιστρέψουν, είναι θέμα χρόνου. Κοίτα, προστατεύουμε τον κόσμο. Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από ό, τι ξόδεψε κάποιος στην ιστορία,. Κατά πολύ. Ξοδέψαμε, τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου 50 δισ. δολάρια το χρόνο στο Αφγανιστάν. Αυτά είναι περισσότερα από ό, τι οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, και οτιδήποτε άλλο.

Διπλωματικές πηγές εικάζουν ότι ο κ. Τραμπ δεν θα αποσύρει όλους τους στρατιώτες, αλλά θα αφήσει αρκετούς σε βάση στη βόρεια Συρία, η οποία θεωρείται μία εκ των πιο σημαντικών της περιοχής.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΔΩ

Πάνω από 3,5 χιλ. στρατιώτες στέλνει το Πεντάγωνο στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: