Κάναμε περισσότερα και κερδίσαμε περισσότερα, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Νικολά Ντιμιτρόφ




Μία περίεργη δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, όπου εμφανίστηκε θριαμβευτής μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια της χώρας του και της Ελλάδας.

  • «Κάναμε περισσότερα», είπε, «αλλά κερδίσαμε περισσότερα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, αλλά κέρδισαν λιγότερα».
  • Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι Έλληνες έχουν δείξει ηγετικό ρόλο σε μια περιοχή που χρειάζεται απεγνωσμένα ηγέτες.

Ο Σκοπιανός υπουργός είπε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της Συμμαχίας.

“Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια που αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα, και έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο”, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι “για εσάς που είστε μέσα είναι μάλλον εύκολο να ξεχάσετε πόσο κρύο είναι έξω”.

Η συμφωνία για την ονομασία, τόνισε, είναι “μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου”, προσθέτοντας ότι για δεκαετίες η πΓΔΜ “είχε κλειδωθεί σε αίθουσα αναμονής”.

  • “Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα, δεν είναι εύκολο για μας”, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία. “Αλλά είναι το σωστό.”

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες παραμένουν σκεπτικιστές της συμφωνίας και πεπεισμένοι ότι «θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη συμφωνία», δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαμάχης και τη διασφάλιση της προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ντιμιτρόφ. Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα, είπε. “Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία εάν η διαμάχη είναι με το γείτονά σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε εάν νικήσετε τον πλησίον σας. ”

  • Ο Ντιμιτρόφ πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι ανθεκτική, εν μέρει επειδή η πΓΔΜ θα εδραιωθεί στο ΝΑΤΟ και λόγω των σημαντικών διεθνών επαίνων που έχει αποκτήσει η συμφωνία. Έδειξε συμπάθεια με εκείνους που ένιωθαν έντονα ότι δεν θυσιάζουν «ποιοι είμαστε», αλλά θεώρησε ότι η συμφωνία έδειξε ότι οι δύο διαφορετικές ταυτότητες της Μακεδονίας στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα “δεν είναι απαραιτήτως αντιφατικές, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν”. “Τρία, πέντε, ή δέκα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν γιατί υπήρξε μια διαμάχη”.

Αν και η ένταξη στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται επικείμενη, η ένταξη στην ΕΕ θα είναι βεβαίως πιο δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. “Έχουμε χάσει μερικά ευρωπαϊκά τρένα”, εξήγησε, “ενώ βρισκόμασταν στην αίθουσα αναμονής, η περιοχή και η ΕΕ άλλαξαν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο προσχωρούν οι χώρες.” Εκτός από τις δικαιολογημένα αυστηρές προϋποθέσεις για πράγματα όπως το κράτος δικαίου και η διακυβέρνηση, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι η “όρεξη έχει φύγει” για ένταξη ως “δεν είμαστε πλέον στην ημέρα της ενοποίησης της Ευρώπης”.

  • Προειδοποίησε ότι η ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποφύγουν τη «διπλή μπλόφα», όπου οι υποψήφιοι λένε ότι κάνουν αλλαγές χωρίς να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν αόριστα την προσχώρηση χωρίς πραγματικές δεσμεύσεις.

Ο πρωταρχικός στόχος της πΓΔΜ, είπε ο Ντιμιτρόφ, ήταν να αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο, της οποίας η ένταξη στην ΕΕ είναι μόνο ένα βήμα, αλλά ένα σημαντικό. “Τα καλύτερα εργαλεία για αλλαγή είναι αυτά που προσφέρονται από τη διαδικασία ένταξης”, ανέφερε. Εκφράζει την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν να ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά την ενταξιακή διαδικασία, καθώς η απόφαση αυτή «δεν είναι για την ένταξη», αλλά μάλλον απλώς «ξεκινώντας το ταξίδι».

  • Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η επέκταση της διαδικασίας προσχώρησης της πΓΔΜ θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν “ανταγωνισμό” μεταξύ της χώρας του, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, προσθέτοντας ότι κίνητρο για αυτές τις χώρες είναι να μεταφέρουν γρήγορα το κράτος δικαίου και τις μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης. “Είναι καιρός η περιοχή μας να την εντείνει”, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για τα Βαλκάνια να δημιουργήσουν κοινωνίες που επιτρέπουν στη “νέα γενιά [να παραμείνει] στο σπίτι”.

Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προσθέσει νέα δυναμική στον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής, οδηγώντας τον τρόπο με τον οποίο οι πρώην αντιπάλοι μπορούν να γίνουν βαθιά σύμμαχοι. “Περισσότερο από το ήμισυ της συμφωνίας Πρεσπών μιλά για στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας”, εξηγεί ο Ντιμιτρόφ. Ελπίζαμε ότι η νέα Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα θα μπορούσαν τελικά να γίνουν τόσο κοντά όσο η Γερμανία και η Γαλλία.

“Μόλις τολμήσετε να βγείτε από τις τάφρους που είναι άνετες, κάντε πρόοδο, αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε το πρόβλημα [και τον] γείτονά σας”, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Νομίζω ότι συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο να είμαστε φυσικοί σύμμαχοι».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ATLANTIC COUNCIL

Η 24η Απριλίου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γαλλία, δήλωσε ο Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: