Καλά τα μαντάτα από την Exxon Mobil: Πήγαν για να μείνουν στην κυπριακή ΑΟΖ οι Αμερικανοί




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum άναψε το πράσινο φως, μόλις εντοπίσθηκε κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος», του θαλασοτεμάχιου 10 της κυπριακής ΑΟΖ και έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα προς τη Λευκωσία, που ανέμενε με ανυπομονησία για καλά μαντάτα.

Αν και οι εταιρείες θέλουν να περάσει το Σαββατοκύριακο για να έχουν καλύτερη εικόνα, εκ πρώτης όψεως είναι σαφές ότι πρόκειται για το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε, μέχρι τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και πρωτίστως όπως εκτιμάται είναι εμπορεύσιμο.

Η κοινοπραξία, που θα στείλει τα αποτελέσματα και σε εργαστήριο στο εξωτερικό για επιβεβαίωση, θεωρεί πως σε συνδυασμό με άλλα κοιτάσματα θα μπορέσει να έχει ενώπιον της δεδομένα που αλλάζουν το σκηνικό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα αποτελέσματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, αναπτερώνουν τις ελπίδες για την κατασκευή τερματικού σταθμού στο έδαφος της Κύπρου.

Την ίδια ώρα σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil έχει αγοράσει τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο «Αφροδίτη», κίνηση που επιβεβαιώνει πως «ήλθε για να μείνει» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα καλά νέα για την Exxon Mobil εξυπηρετούν απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, που επέστρεψαν στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο να παραμείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει κατ’ αρχήν θετικά για να συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη νέα τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα γίνει στην Κρήτη μέσα στην Άνοιξη.

Το κοίτασμα στον «Γλαύκο» της κυπριακής ΑΟΖ είναι το καλύτερο που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί

ΚΥΠΡΙΑΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: