Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα, σχολιάζει για το BBC η Σβίγκου




«Η συγκρότηση ενός πόλου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μια αναγκαιότητα της νέας εποχής, επιβάλλεται από τις ίδιες τις προκλήσεις και τα ερωτήματα της μεταμνημονιακής περιόδου», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο».

«Το δικό μας κάλεσμα για διάλογο απευθύνεται τόσο σε δυνάμεις της Αριστεράς όσο και σε δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με σεβασμό απόλυτο στην ιστορία της κάθε δύναμης στις διαφορές και την ιδιαιτερότητα της», συνέχισε η κ. Σβίγκου και υπογράμμισε ότι «θέλουμε από την πλευρά μας, ως ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ το οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του, μια αριστερή και προοδευτική σφραγίδα στη μεταμνημονιακή εποχή».

  • Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνει με προγραμματικές θέσεις κι εκεί θα φανεί ποιοι συντάσσονται με το αριστερό και προοδευτικό μέτωπο και ποιοι συντάσσονται με το νεοφιλελευθερισμό και τη ΝΔ» και απέκρουσε τις «ευκαιριακές συμμαχίες» καθώς και όσες γίνονται «με μόνο ορίζοντα τις εκλογές ή συμμαχίες που εξαντλούνται στον ανασχηματισμό».

Αναφερόμενη στο ΚΙΝΑΛ, η Ρ. Σβίγκου είπε ότι είναι «εξαιρετικά εχθρικό», συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται «η κρίση ταυτότητας και στρατηγικής που έχει».

  • Μίλησε για αδυναμία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και της κ. Γεννηματά «να αποκοπεί από το νεοφιλελευθερισμό, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις εκεί προσπάθειες να συναντηθούν αριστερές με προοδευτικές δυνάμεις» και για «αυτοκαταστροφική πορεία για το ίδιο το ΚΙΝΑΛ», που έχει γίνει αντιληπτή από τον κόσμο που το είχε στηρίξει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε ό, τι αφορά το δημοσίευμα του BBC, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο» και έκανε λόγο για «αβάσταχτη ελαφρότητα» του κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

  • «Το είδαμε στα ελληνοτουρκικά, το βλέπουμε με συνέχειες στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά με αφορμή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του BBC» είπε, προσθέτοντας: «Ήταν ο κ. Μητσοτάκης αυτός ο οποίος στο “Politico”, αν θυμάστε, είχε μιλήσει για “αποσχιστικές τάσεις” στη Β. Ελλάδα. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Εστίας”, το οποίο ποτέ δεν διαψεύστηκε, είχε μιλήσει για “καταλανοποίηση” της Β. Ελλάδας.

Όλες αυτές οι αναφορές ποτέ δεν διαψεύστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με μια επικίνδυνη ανευθυνότητα και δεν διστάζει, στην προσπάθειά του να πλήξει την κυβέρνηση, να οικειοποιηθεί τέτοιου τύπου ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και βέβαια εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Η καλύτερη, όμως, απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών και τον καλούμε για μια ακόμη φορά να τη διαβάσει, αντί να σπεκουλάρει και να προπαγανδίζει ανοησίες».

  • Όπως πρόσθεσε η κ. Σβίγκου, «η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ακραίες φωνές, σε αυτές τις ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να στοχοποιήσουν, να απειλήσουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» είναι η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος σε μια ακροδεξιά στρατηγική που του επιβάλλουν ο κ. Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σαμαράς και τον κατηγόρησε για αδυναμία «να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ασκήσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Θέμα μειονότητας, όπως το θέτει το ΒBC, δεν υπάρχει, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης

25/02/2019 13:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: