Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, τι πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Τζέιν Χολ Λουτ, το ΓεΣΥ, καθώς και η εξασφάλιση 450 εκ. από την Apollo για το Helix, προβάλλονται ως κύρια θέματα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέο οδικό χάρτη» και αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο κυπριακό αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ ζητώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι τέσσερα νομοθετήματα που κατατέθηκαν χθες από την Κυβέρνηση στη Βουλή σπρώχνουν το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκτός τάξεως θέλει η ΟΕΛΜΕΚ να μένουν τα κινητά.

«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως Τσίπρας – Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρώην διευθυντές του ΟΑΥ απαντούν με σκληρή γλώσσα στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Αλλού γράφει ότι νοικοκύρεμα των 122 εκκρεμούντων σχεδίων νόμου επιδιώκει με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αγγελος Βότσης.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ζητά γραπτώς τις τ/κ θέσεις» αναφέρει ότι την κατάθεση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του πλαισίου Γκουτέρες ως ένα βήμα για να ανοίξει ο διάλογος για το Κυπριακό πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Τζέιν Χολ Λουτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Αλλού γράφει ότι το 2018 είκοσι τρεις οδηγοί και συνοδηγοί σκοτώθηκαν σε τροχαία, εκ των οποίων οι 18 δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τσίπρας – Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» αναφέρει στο κύριό της θέμα πως συμφώνησαν Τσίπρας και Ερντογάν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού, με τον Τούρκο Πρόεδρο να θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και να μιλά για την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι παραιτήσεις ιατρικών λειτουργών από το δημόσιο με κύρια αιτία την ένταξή τους στο ΓεΣΥ προκαλούν ανησυχία στις συντεχνίες των γιατρών. Αλλού γράφει ότι πλήγμα για την επιβατική κίνηση και τον τουρισμό αποτελεί η αναστολή της λειτουργίας της Germania.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ γράφει ότι οι γιατροί του δημοσίου εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσηλευτήρια για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ που προσφέρει ελκυστικές ετήσιες απολαβές και άλλα κίνητρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα, που δήλωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν καταφέρνουν να εξεύρουν γιατρούς. Αλλού προβάλλει τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα και γράφει ότι και οι δύο δήλωσαν πως προτού αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραθέσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τον ψηλότερο αριθμό ετών κατά τα οποία ένα άτομο διαβιεί υγιή ζωή, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» γράφει υπό τον τίτλο «Βρήκε προίκα 450 εκ. για το Helix», ότι η Apollo Global Management βρήκε τελικά το ποσό που υπολειπόταν για να καλύψει τα 1,3 δις ευρώ προκειμένου να αγοράσει δάνεια 2,8 δις από την Τράπεζα, από κοινοπρακτικό δάνειο, κι έτσι το Helix θα γίνει πραγματικότητα. Αλλού γράφει ότι ο δορυφόρος Hellas Sat εκτοξεύτηκε χθες βράδυ από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη δημιουργία οδικού χάρτη για την επίλυση προβλημάτων, εισηγήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/02/2019 08:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: