Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αναμενόμενη κάθοδος στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μετά τις συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα, το θέμα των ιδεών για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη, η πορεία του ΓΕΣΥ και η έναρξη της καταβολής εισφορών τον ερχόμενο μήνα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη μερική κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Πέρσου, τις πληροφορίες για πρόθεση των κατοχικών αρχών να αναγείρουν τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα και τις ανησυχίες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από ενδεχόμενη απόρριψη της έφεσης της Δημοκρατίας στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την περικοπή μισθών και συντάξεων την περίοδο της κρίσης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Λουτ ξανάρχεται» γράφει ότι η ώρα της νέας καθόδου στην Κύπρο της Τζέιν Χολ Λουτ πλησιάζει, αφού εντός της εβδομάδας ολοκληρώνει με συναντήσεις στην Αθήνα και στην Άγκυρα τις επαφές που ανέλαβε να κάνει με τις εγγυήτριες δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος κατονόμασε την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ ως κόμματα που υποσκάπτουν το ΓΕΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τουμάζος Τσελεπής δήλωσε στην «Α» ότι αντί το προεδρικό να ψάχνει το χαμένο πρακτικό και να ανοίγει μέτωπο με τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να παραπέμψει σε άλλες σημειώσεις που δεν χάθηκαν.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Η Αποκεντρωμένη ως μέρος του πάζλ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι με διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με την πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία προσέρχονται οι ηγέτες στην άτυπη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου. Αλλού προβάλλει οδηγό για τις εισφορές για το ΓΕΣΥ ενόψει της 1ης Μαρτίου, οπότε αρχίζει η καταβολή των εισφορών για το ΓΕΣΥ, το οποίο εισέρχεται στην φάση υλοποίησής του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής θέλει να προσλάβει είκοσι νέους υπαλλήλους, αλλά βρίσκει απέναντί του τη συντεχνία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα με τίτλο «Κουβέντα αλλά ‘χαλαρή’» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με τον κατοχικό ηγέτη, με τη θέση ότι εάν η τουρκική πλευρά αποδέχεται την αρχή της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας τότε να αρχίσει η συζήτηση για να καθοριστούν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστώντων κρατιδίων. Αλλού γράφει ότι σοβαρές και μεγάλες ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς η Κύπρος θα επηρεαστεί σοβαρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «δικοινοτική ρύθμιση» για το χαλλούμι επιδιώκεται από την Κομισιόν όπως αξιοποιηθεί αναλογικά για το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στην τελική ευθεία για έναρξη του ΓΕΣΥ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αντίστροφα μετρά ο χρόνος για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ να εργάζονται πλέον με πολύ στενά χρονοδιαγράμματα και να ενεργούν στη βάση συγκεκριμένου οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί. Αλλού γράφει ότι από εχθροί που ήταν κάποτε σήμερα έγιναν πρεσβευτές ειρήνης. Ο λόγος για τους Fethi Ainci και Γιάννη Μαραθεύτη, που πυροβολούσαν ο ένας τον άλλο στη Λεύκα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη δικαιοσύνη προσφεύγει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, καθώς, όπως γράφει, υψηλόβαθμοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας φέρονται να εμποδίζουν ασθενείς να μεταβούν στο Κέντρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αποποίηση ευθυνών, καθώς πεθαίνει η κληρονομιά» και αναφέρεται στο θόρυβο που έχει προκύψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ερωτήσεις για το πώς μια από τις αρχαιότερες και πιο σεβαστές εκκλησίες, αυτή του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, αφέθηκε να καταρρεύσει μερικώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις τελευταίες διεργασίες ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς το χρονοδιάγραμμα του τέλους Μαρτίου πλησιάζει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές λόγω του Brexit.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο €1,2 δις αναδρομικά σε δημόσιους υπαλλήλους», γράφει ότι σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό θα οδηγηθεί το κράτος, εάν η έφεση της Δημοκρατίας που καταχωρήθηκε το Δεκέμβριο, στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, απορριφθεί και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να πληρώσει στους δημοσίους υπαλλήλους ποσό που αγγίζει τα €1,24 δις που είχε αποκοπεί από μισθούς και συντάξεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αλλού αναφέρεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χαρακτηρίζει διαμάντι της Αττικής. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ενώ παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για το πρακτικό της 4ης Ιουλίου πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η Τζειν Χολ Λουτ έλαβε ενημέρωση για τις συζητήσεις εκείνης της ημέρας.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα» και γράφει ότι μεγάλο τέμενος στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας θέλουν να κτίσουν οι Τούρκοι. Αλλού αποκαλύπτει το πακέτο τουρκοκυπριακών προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μουσταφά Ακιντζί με βάση το έγγραφο Έιντε της 30ης Ιουνίου 2017. ΣΕ άλλη είδηση γράφει ότι οι δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούν ανησυχίες για επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

ΚΥΠΕ – Γρηγρόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/02/2019 10:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: