Προς νέα αναζήτηση των 151 ψήφων για τη Συμφωνία: Συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα




Τις πολύτιμες ψήφους, που θα εξασφαλίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναζητά η κυβέρνηση, με τους “πρόθυμους” που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης να αυξάνονται, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ, ενώ την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, κατά της Συμφωνίας.

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Ποταμιού, η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, των δύο από το Ποτάμι, ενώ ερωτηματικό είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ. Τα “κουκιά” αναμένεται να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10.30 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό.

Το Ποτάμι
Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αναφέροντας ωστόσο ότι παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι «το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Παράλληλα, το Ποτάμι ανέφερε πως η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινήματος, «το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε».

Επιπλέον, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Ποτάμι αφήνει αιχμές για τη στάση του Σπύρου Δανέλλη, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικά ανήθικη».

Τα στελέχη του Ποταμιού επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι «τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις».

Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο Σπύρος Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω και αν βλέπει θετικά και αυτός την Συμφωνία.

Το ΚΙΝΑΛ

Σαφές μήνυμα προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έστειλε η Φώφη Γεννηματά ενόψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης» είπε και πρόσθεσε ότι ζητεί υπευθυνότητα από όλους, τονίζοντας: «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει ενιαία. Αυτό που εγώ περιμένω από όλα τα στελέχη είναι να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα. Η συνείδηση των βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός. «Δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες» ανέφερε και τόνισε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».

“Πόλεμος” ανακοινώσεων Μαξίμου – ΝΔ

Την ίδια ώρα, νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιμπέιτ, με αντικείμενο τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν βιάζεται για ντιμπέιτ, ας προκηρύξει εκλογές», απάντησε στον κ. Τσίπρα η Ν.Δ., με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «το βάζει στα πόδια».

Το ντιμπέιτ… ανακοινώσεων ξεκίνησε με δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιλέξει διαδικασίες fast track για τη συζήτηση και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Πρωθυπουργού για ντιμπέιτ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε η συζήτηση να είναι διακαναλική και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί, προκειμένου να έχουν οι πολίτες την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. διαμήνυσε ότι οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

Κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό «αν βιάζεται για ντιμπέιτ, να προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές» ή «να κάνει το ντιμπέιτ που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους».

“Ο Τσίπρας εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία”

«”Κέρδισε το πρώτο στοίχημα” ήταν ο τίτλος ελληνικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Το πρώτο στοίχημα, δηλαδή την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” για τη γειτονική χώρα, ο Τσίπρας αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο. Ωστόσο, οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ, αλλά αντιθέτως είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες, ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον ‘lame duck’ (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος). Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι’ αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Παρακάτω ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού: «Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».

“Κυβέρνηση μειοψηφίας”, γράψει η Handelsblatt
Η εφημερίδα Handelsblatt, από την πλευρά της, αμφισβητεί την ικανότητα αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο. Αλλά, ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο

Στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο Σύνταγμα έχει οριστεί το συλλαλητήριο κόντρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους
υπεύθυνους της διοργάνωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» να αναρτούν καθημερινά στο Διαδίκτυο τα δρομολόγια που προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», που διοργανώνει τη μεγάλη κινητοποίηση αισιοδοξεί πως η παρουσία του κόσμου θα είναι τόσο μεγάλη που δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» βουλευτές, που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ημέρα, έχει ανακοινωθεί από το Μαξίμου πως θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας.

Η ρηματική διακοίνωση κάνει χειρότερη τη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά η ΝΔ

HellasJournal, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: