Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δηλώσεις Ακιντζί και Τσαβούσογλου και η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη για το ειπώθηκε στο Κραν Μοντάνα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η επικύρωση από την Βουλή των Ελλήνων της Συνθήκης των Πρεσπών, οι συζητήσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, οι εξελίξεις στο ΓεΣΥ και δημοσίευμα στον βρετανικό Economist για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Άναψε φωτιές και… μετά ζήτησε συνάντηση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τ/κ ηγέτης συνεπικουρούμενος από τον Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για δύο κράτη και ότι ο Πρόεδρος απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί δύο κρατών. Αλλού γράφει για νέο κτύπημα κατά της Κύπρου από το βρετανικό περιοδικό Economist, με αφορμή το πρόγραμμα χορήγησης διαβατηρίων. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πέτυχε τελικά να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι η άμεση μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον ιστορικό γεγονός.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Δηλώνουν πανέτοιμοι για άτυπη συνάντηση» και γράφει ότι έτοιμος για άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε να συζητήσουν ποιες αρμοδιότητες της ομοσπονδίας προτείνει για αποκέντρωση, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και ότι ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει ψευδή τα περί αναφοράς του σε λύση δύο κρατών. Αλλού, γράφει ότι η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε χθες με την έγκριση 153 βουλευτών τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει μια σοβαρή μελέτη για τη θαλάσσια επιβατική συγκοινωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παίζουν θέατρο στη πλάτη μας» γράφει ότι Τουρκία και κατεχόμενα χάραξαν πορεία για αλλαγή της βάσης συνομιλιών και αναζήτησης λύσεων εκτός πλαισίου του ΟΗΕ καθώς και ότι οργανώνουν σενάριο επίρριψης της ευθύνης στον Πρόεδρο Αναστασιάδης τόσο για το ναυάγιο των συνομιλιών, όσο και για την αλλαγή πορείας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι με 153 «ΝΑΙ» της Βουλής των Ελλήνων γεννήθηκε Βόρεια Μακεδονία έξω από τη Μακεδονία και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «οι επόμενες γενιές θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης». Αλλού γράφει ότι μετά τους προσωπικούς γιατρούς πλησιάζει η μέρα που πρέπει να εγγραφούν στο ΓεΣΥ όλοι οι πολίτες / δικαιούχοι.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Λύση 2 κρατών έθεσε ο ΠτΔ στο Κραν Μοντανά» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε στον Τούρκο ΥΠΕΞ λύση δύο κρατών από το Κραν Μοντανά ακόμα, προέβη, χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί και προσθέτει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι τον κ. Ακιντζί τον απατά η μνήμη του. Αλλού γράφει ότι η ΕΚΥΣΥ με επιστολή της στην Υπουργό Εργασίας ζητά επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στα επίπεδα πριν την κρίση, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν να ζουν στις άθλιες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι Κοινωνική Συμμαχία για εφαρμογή του ΓεΣΥ, οργανωμένοι ασθενείς και ΟΑΥ τονίζουν ότι το «νερό μπήκε στο αυλάκι» για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και δεν επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οι δύο ηγέτες ανταλλάζουν πυρά» και κάνει λόγο για πόλεμο δηλώσεων σχετικά με την λύση δύο κρατών καθώς ο Αναστασιάδης λέει πως η μνήμη του Ακιντζί τον απατά. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα επικύρωσε την Παρασκευή την συμφωνία ορόσημο, η οποία αλλάζει το όνομα της γειτονικής Μακεδονίας, θέτοντας τίτλους τέλους σε διαφορά δεκαετιών με τη γείτονα χώρα και ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η “CM” γράφει για τον επαναπατρισμό χθες στην Αρχιεπισκοπή τεσσάρων τοιχογραφιών που είχαν συληθεί από εκκλησίες στα κατεχόμενα μετά την εισβολή του 1974.

Την Κυριακή σε ναό της Κηφισιάς το “ύστατο χαίρε” στον Θέμο Αναστασιάδη

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/01/2019 08:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: