Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για τα θέματα της απονομής της δικαιοσύνης, τα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για την παροχή “χρυσών διαβατηρίων” σε επενδυτές, η εξωδικαστική συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για αποζημίωση 33 αγωνιστών της ΕΟΚΑ με 1 εκατομμύριο λίρες και η αυτοψία της σκηνής της διπλής δολοφονίας στον Στρόβολο είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δίκασαν! Δικάστηκαν! Τσακώθηκαν! Συμπέρασμα;» πως σαν δικαστική αίθουσα έμοιαζε χθες η αίθουσα όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και ασχολήθηκε με το καυτό θέμα της Δικαιοσύνης. Αλλού αναφέρει πως ομπρέλα προστασίας για ναυτιλιακές εταιρείες από ένα άτακτο Brexit καθίσταται η Κύπρος. Ακόμη γράφει πως λαθρέμποροι δίνουν 25 χιλιάδες λίρες σε όποιον σκοτώσει τον σκύλο Σκαμπ, ο οποίος έχει ανακαλύψει λαθραία τσιγάρα και καπνό ύψους έξι εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Τα χρυσά διαβατήρια ουκ ελάττω παραδώσω» αναφέρει πως σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν για την παραχώρηση διαβατηρίων σε επενδυτές, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για στοχοποίηση της Κύπρου, επικαλούμενος θέματα ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής σε ό,τι αφορά τα θέματα της Δικαιοσύνης. Σε άλλο γράφει πως εξωδικαστική συμφωνία με τα 33 πρώην μέλη της ΕΟΚΑ για αποζημίωση με συνολικά 1 εκατ. στερλίνες ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βάζουν κανόνες στη διαπλοκή» πως αυστηρότερες ρυθμίσεις και κώδικα δεοντολογίας για εξαιρέσεις ετοιμάζουν οι δικαστές. Αλλού αναφέρει πως αιτήματα σε τέσσερις χώρες για παροχή στοιχείων σχετικά με την υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους απέστειλε η Αστυνομία και ότι εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για το ζευγάρι των δύο αντρών. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει για έτοιμα σενάρια στα χέρια του Υπ. Εσωτερικών και για εξοικονόμηση 60 εκ. ευρώ ετησίως αν μειωθούν σε 13 οι δήμοι.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το αδέκαστο της Δικαιοσύνης στο εδώλιο», γράφει για τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, που όπως αναφέρει ανέδειξε δύο αχίλλειες πτέρνες του δικαστικού συστήματος. Αλλού αναφέρεται σε σύγκρουση Προέδρου και ΕΕ για το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρει πως διάλογο με χρονικό όριο ζητούν οι γιατροί του Δημοσίου, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις πριν εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Συμφωνία με ΗΒ για υπόθεση βασανιστηρίων της ΕΟΚΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για εξωδικαστική συμφωνία για αποζημίωση 33 αγωνιστών της ΕΟΚΑ με 1 εκατομμύριο στερλίνες. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία με τον ύποπτο για τη διπλή δολοφονία στον Στρόβολο Λοϊζο Τζιωνή, κατά την αυτοψία της σκηνής του εγκλήματος, στην παρουσία των δικαστών του Mόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Γενικός Εισαγγελέας και Πρόεδρος Ανωτάτου διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/01/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: