Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση παιδιών μικτών γάμων Τ/κ – Τούρκων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ένας άλλος Ακιντζί;» γράφει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό στα κατεχόμενα και ότι για πρώτη φορά Ακιντζί και τ/κ ηγεσία δείχνουν πλήρως εναρμονισμένοι με τις τουρκικές θέσεις και τακτική. Αλλού γράφει ότι οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με κοινή δήλωσή τους στηρίζουν την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaoui να δοθεί στους Τσίπρα και Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι πολίτες της Βενεζουέλας, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τη μια και τις διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Μαδούρο από την άλλη, να έχουν σύρει τη χώρα σε περίοδο έντονου διχασμού καθώς και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Τι κρύβεται πίσω από τα διαβατήρια;» και γράφει ότι ο Πρόεδρος του Invest Cyprus θεωρεί ότι η Κομισιόν όπως προηγουμένως και ο ΟΟΣΑ, συγχέει την υπηκοότητα με τη φορολογική κατοικία καθώς και ότι η έκδοση διαβατηρίων αποφέρει στο κυπριακό ΑΕΠ σημαντικές εισροές κοντά στο 7%. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Π» γράφει για την ιστορία της Σταντάλ Αράγια μιας εκ των τριανταενός μεταναστών οι οποίοι βρίσκονταν από το 1998 στις Βάσεις Δεκέλειας και πήραν δικαίωμα εγκατάστασης στη Βρετανία τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές του σελίδες με τον πανεπιστημιακό Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο οποίος εξηγεί γιατί κατέρχεται ως υποψήφιος με το ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κρύο πιάτο με εντάσεις» γράφει στο κύριο του θέμα ότι κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα με σχεδιασμένες κινήσεις σε διάφορα πεδία με στόχο την αμφισβήτηση περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εκφοβισμό της Λευκωσίας και εταιρειών. Αλλού ο «Φ» κάνει λόγο για «τουρκικό κεφαλοκλείδωμα» κατά των Τουρκοκυπρίων και γράφει ότι η Άγκυρα δεν πληρώνει πλέον τους υπαλλήλους του ψευδοκράτους, επιτείνει τη δυσπραγία από την υποτίμηση της λίρας και στοχεύει στην αλλαγή «κυβέρνησης» με συνασπισμό εθνικιστών – Οζερσάι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου ότι ο οργανισμός θα καταβάλει νέα προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε ζωτικούς τομείς δίνοντας το παράδειγμα του λιμανιού Λεμεσού.

Η «Χαραυγή» αφιερώνει το κύριο της θέμα με τίτλο «Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για Κυπριακό» στις αναφορές του ΓΓ ΑΚΕΛ ότι είτε θα υπάρξει λύση μέσα από ένα έντιμο συμβιβασμό είτε θα ανοίξει η πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης. Αλλού γράφει για την παρουσίαση χθες του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου με υποψήφιους τον Γιώργο Γεωργίου, τον Άθω Γεωργίου, τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, τον Γιώργο Κουκουμά, την Μαρίνα Νικολάου και τον Νεοκλή Συλικιώτη και ότι ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως «δεν κρίνεται απλώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά το δικαίωμα του λαού μας σε όλα αυτά που κατακρεουργεί η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ». Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι θέριεψε η διάβρωση της παραλίας στα περβόλια, ότι η θάλασσα κόντεψε να μπει στα σπίτια και παρέσυρε τα πλακόστρωτα έξω από τις κατοικίες.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα παιδιά χωρίς πατρίδα» για παιδιά μικτών γάμων μεταξύ Τουρκοκύπριων και Τούρκων στα οποία δεν παραχωρείται η κυπριακή υπηκοότητα και αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση δίχρονου κοριτσιού του οποίου η Τ/κ μητέρα για ιδεολογικούς λόγους αρνείται να αιτηθεί την τουρκική υπηκοότητα για το παιδί της. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο όπως και στο Γιβραλτάρ και τις Νήσους Φώκλαντ συγκεντρώνουν προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και όπλων για να βοηθήσουν σε περίπτωση που υπάρξει ένα άναρχο Brexit. Σε άλλο θέμα η “CM” ασχολείται με το ζήτημα που έχει προκύψει με οικίες που αντιμετωπίζουν στατικά προβλήματα λόγω υποχώρησης του εδάφους στην περιοχή Λίμνες στο Πισσούρι.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιέσεις για παραίτηση Νικολάτου» και γράφει ότι η διαμάχη στον χώρο της Δικαιοσύνης αφήνει πίσω της εσωτερικές έριδες και ομαδοποιήσεις δικαστών του Ανωτάτου και πως πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι απόψεις από τον χώρο των Δικαστηρίων που υποστηρίζουν πως ασκούνται πιέσεις εκ των έσω στον κ. Νικολάτο προκειμένου να παραιτηθεί. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ευρωπαίου Επίτροπου Γίρκι Κατάινεν στις εσωτερικές της σελίδες στην οποία αναφέρει ότι λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα βοηθούσε αισθητά τις επιχειρήσεις και θα στήριζε τις επενδύσεις. Σε άλλο θέμα και κάτω από φωτογραφία της βυθισμένης εκκλησίας της Παναγίας της Άσσιας στη Μεσαορία γράφει ότι οι πρόσφατες βροχές βύθισαν τον ναό και ότι οι Ασσσιώτες εισηγούνται όπως τα έργα συντήρησης αναδείξουν το ναό μέχρι την αρχική του βάση.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μήτρα δεινών» ότι η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία ψήφισε μια «συγκυριακή πλειοψηφία» στη Βουλή των Ελλήνων την Παρασκευή επικύρωσε την παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και έθνους σε έναν σλαβικής προέλευσης λαό. Αλλού κάνει λόγο για τσουνάμι τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και γράφει ότι ο στόλος της Τουρκίας αλωνίζει στον Ερατοσθένη και στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι κλείνουν σιγά-σιγά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ότι τον «έκτο» αναζητά το ΔΗΚΟ, ότι στο ΔΗΣΥ ψάχνουν αριστίνδην και ότι η νεοσύστατη ΔΗΠΑ βρήκε τους τρεις. Αναφέρεται επίσης σε νέα δεδομένα για Οικολόγους – Συμμαχία μετά το «όχι» Λεβέντ και ότι ξεκίνησαν τις μηχανές ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/01/2019 10:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: