Η ανισότητα στον εργασιακό χώρο αναδεικνύεται στο στιγμιότυπο Μπάιντεν-Κάιρνς στο Νταβός




Όταν σύστησαν τον σύζυγο της Αν Κάιρνς στον Τζο Μπάιντεν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπέθεσε ότι ο κ. Κάιρνς ήταν το μεγαλοστέλεχος επιχείρησης με τον οποίο θα είχε συνάντηση.

Ωστόσο, η συνάντηση θα γινόταν με την κυρία Κάιρνς, την αντιπρόεδρο της κολοσσιαίας πολυεθνικής εταιρείας χρηματoπιστωτικών υπηρεσιών Mastercard και όχι με τον σύζυγό της.

Εκείνη γελάει όταν ανακαλεί το στιγμιότυπο και λέει: «Σκεφτόμουν από μέσα μου: ‘Εγώ είμαι, εγώ είμαι αυτή που ήρθατε να δείτε’ ».

Δεν ήταν παράλογο το λάθος του Μπάιντεν, παραδέχεται η κυρία Κάιρνς. Ο σύζυγός της, ένας συνταξιούχος καθηγητής Γεωγραφίας, είναι ψηλός και επιβλητικός, έχει δηλαδή την στερεοτυπική εμφάνιση ενός ηγέτη. Εκείνη, αντίθετα, έχει ύψος 1,63μ —σχετικώς δηλαδή κοντή— και βεβαίως είναι γυναίκα.

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2019, αλλά πάνω από έναν χρόνο μετά την εκστρατεία #MeToo που γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής επίθεσης υπογραμμίζοντας την ανισότητα των δύο φύλων, η κατάσταση παραμένει σχεδόν ίδια.

Οι γυναίκες από μια ηλικία και έπειτα που βρίσκονται στην κορυφή κορυφαίων παγκόσμιων εταιρειών, όπως είναι η Αν, σπανίζουν.

Αυτή τη χρονιά, στην ετήσια συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, στο Νταβός, μόλις το 22% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ποσοστό αυξημένο ελάχιστα σε σχέση με το 20% που ήταν το αντίστοιχο πριν από δύο χρόνια.

Η πρόοδος είναι οδυνηρά αργή παρά το σύστημα των ποσοστώσεων που ισχύει για τις μεγάλες εταιρείες το οποίο τις υποχρεώνει να στέλνουν ως αντιπροσώπους τους μια γυναίκα για κάθε τέσσερις άνδρες συμμετέχοντες.

Σε… 202 χρόνια θα επιτευχθεί ισότητα στον εργασιακό χώρο

Πρόκειται για μια ανισορροπία, η οποία αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων.

Με το σημερινό ρυθμό προόδου θα χρειαστούν 108 χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων και 202 χρόνια για να επιτευχθεί ισότητα στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στη Mastercard, ένας πρακτικός τρόπος με τον οποίον η εταιρεία έχει επιχειρήσει να αλλάξει τις αντιλήψεις είναι με την (σχεδόν) εξίσωση της άδειας μητρότητας και της άδειας πατρότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και έκτοτε οι άνδρες δικαιούνται έως και δύο μήνες άδεια πατρότητας μετ΄αποδοχών, ενώ οι γυναίκες τέσσερις.

Τα στατιστικά στοιχεία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, το 2017, έδειξαν ότι οι άνδρες έκαναν χρήση της άδειας αυτής κατά 70%.

Ερωτήματα σχετικά με το αν κάποιος που τελεί υπό πρόσληψη θα μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής υφίστανται εξίσου για άνδρες και για γυναίκες. «Όλοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα», εξηγεί η κ. Κάιρνς.

H Kάιρνς, πριν εισέλθει στον χώρο των επιχειρήσεων, ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε σε παράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί ως ερευνήτρια στον ίδιο τομέα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε την καριέρα της στον τραπεζικό τομέα και εντάχθηκε στο δυναμικό της Mastercard το 2011 ως επικεφαλής του διεθνούς τμήματος επιχειρήσεων της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ. Από την θέση της αντιπροέδρου των Διεθνών Αγορών της Mastercard εποπτεύει 6.000 υπαλλήλους σε 210 χώρες.

Με σπουδές στα Χρηματοοικονομικά στα πανεπιστήμια Sheffield και Newcastle, τα εισοδήματά της από την εργασία της για το οικονομικό έτος 2017 ανήλθαν σε 5,301 εκατ. δολάρια (σχεδόν πέντε εκατ ευρώ).

Παρά την αργή πρόοδο, όπως περιγράφει, οι εταιρείες σήμερα αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανισότητας περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.

Ενδεικτικό είναι ότι σε εκδηλώσεις της εταιρείας δεν είναι μόνο οι γυναίκες που εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού, αλλά και οι άνδρες συμμετέχουν πλέον περισσότερο από ποτέ, κάτι το οποίο, κατά την ίδια, αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για αλλαγή.

Η μεγάλη ήττα του Τραμπ, τέλος στο shutdown: Αναγκάστηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο…

26/01/2019 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: