Έφτασε η ώρα του Καραμανλή; Ομιλούν για παρέμβαση πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή




Σε δημόσια παρέμβαση επί της συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, να προχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Εφόσον υλοποιηθεί, η παρέμβαση του κ. Καραμανλή αναμένεται με διπλό ενδιαφέρον:

  • Αφενός επειδή θα είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού επί ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος, κίνηση σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για τον δημόσιο διάλογο.
  • Αφετέρου επειδή θα απαντά εμμέσως στις αιτιάσεις του Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρασυρθεί από την -καταγγελλόμενη ως εθνικιστική- πτέρυγά της και έχει απομακρυνθεί από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου, εκφραστής της οποίας θεωρείται άλλωστε ο κ. Καραμανλής.

Μέχρι στιγμής, και παρότι αρκετές φορές έχει προεξοφληθεί δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί ευθέως για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η μοναδική μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένη αναφορά του ήταν ένα σχόλιό του με το οποίο κάλυπτε πολιτικώς το περιεχόμενο της σχετική ομιλίας της Ντόρα Μπακογιάννη το καλοκαίρι του 2018 (15 Ιουνίου) κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη ομιλία, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία που είναι προϊόν παραχωρήσεων της ελληνικής πλευράς.

Ειδικά για το ζήτημα της ιθαγένειας η κυρία Μπακογιάννη είχε αναφέρει ότι η πάγια ελληνική θέση ήταν ότι αυτή έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, ο χαρακτηρισμός της θα έπρεπε να συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μία ημέρα μετά (16 Ιουνίου) κύκλοι του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι «η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Εφόσον η παρέμβαση Καραμανλή υλοποιηθεί, πληροφορίες λένε ότι θα είναι γραπτή και αναμένεται έως την Παρασκευή. Μέχρι τότε ο πρώην πρωθυπουργός είναι πιστός στη γραμμή της σιωπής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και τα τελευταία δημοσιεύματα που θεωρούσαν μάλιστα ως «κλειδωμένη» μια τέτοια επιλογή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης  Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου.

Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα προσέφερε στον κ. Τσίπρα την επικοινωνιακή δυνατότητα να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ηγείται μιας «κυβέρνησης κουρελού», όπως λέει η Πειραιώς, που στηρίζεται οριακά σε δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς, ως γνωστόν, για να πέσει η κυβέρνηση, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι στην πρόταση δυσπιστίας, κάτι που δεν είναι εφικτό, καθώς την προηγούμενη φορά το ΚΚΕ είχε απόσχει.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΗΦΟΡΟΡΙΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται.

Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη  συνέντευξή στην Αυγή.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά  την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής,  του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) και α μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φορείς που αποτελούν την “ Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”, ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:00 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 6 το απόγευμα,  έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας – Κηφισίας). Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Τσίπρας και Μητσοτάκης παραδίδουν τη Μακεδονία, φοβάμαι και για την Κύπρο, λέει ο Κάμμενος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: