Αντιδράσεις στην τροπολογία για τα F-16: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την Παρασκευή στις Επιτροπές

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (Δ) μιλάει δίπλα στην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Α) στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος του ανωτέρω Μνημονίου», Αθήνα, Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Για την Παρασκευή αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά και θα πραγματοποιηθεί σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών για να ακολουθήσει τη Δευτέρα, ονομαστική ψηφοφορία όπως ζήτησε η ΝΔ.

Μετά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι επανέρχονται τα προβληματικά Αντισταθμιστικά Ωφέλη μέσω της τροπολογίας για την αναβάθμιση των F-16, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δέχθηκε την αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια και την μετάθεση της ενημέρωσης σε συνεδρίαση των επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών:

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία τη Δευτέρα. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην Επιτροπή εξοπλισμών… Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρόταση να συζητήσουμε στην Επιτροπή Εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην Επιτροπή Άμυνας», για να λυθούν όλες οι απορίες, είπε ο κ. Καμμένος. Την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών επιβεβαίωσε αργότερα ο Νίκος Ξυδάκης.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

ΝΔ: Η κυβέρνηση δαιμονοποίησε τα ΑΩ και τώρα τα επαναφέρει

Δεν περιμέναμε τέτοια χοντράδα. Να έρθει με διαδικασία εξπρές σύμβαση για ΑΩ» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τροπολογίας, για να προσθέσει πως «η δήθεν κόντρα των δύο κυβερνητικών εταίρων συνιστά οπερέτα και οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου αποδεικνύονται τζούφιοι».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ που τόσο σφοδρά είχε καταγγείλει στο παρελθόν και «τα επαναφέρει μάλιστα, όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψει η κυβέρνηση την εξουσία». Ο Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι η ΝΔ «με αίσθημα ευθύνης έχει τοποθετηθεί θετικά στην αναβάθμιση των F-16 όμως εξ αρχής είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης» και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι και σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη σύμβαση «δεν θα υπήρχαν ΑΩ, γιατί είχαν λειτουργήσει ως κερκόπορτα διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε επίσης ότι στο θέμα της συμφωνίας αναβάθμισης παρατηρήθηκαν ερασιτεχνισμοί εκ μέρους του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. «Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν δαιμονοποιήσει τα ΑΩ αλλά από τα 230.000.000 ευρώ του προγράμματος ένα σημαντικό ποσό θα πάει σε εταιρείες που δεν γνωρίζουμε» είπε ο Σίμος Κεδίκογλου και ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή ποιες θα είναι οι εταιρείες που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εκτός από την ΕΑΒ. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί η Βουλή αν συμφωνεί η ΕΑΒ με το έργο που της ανατίθεται, αν συμφωνεί η Πολεμική Αεροπορία με τα ΑΩ, με ποιο νομικό πλαίσιο θα υλοποιηθούν τα ΑΩ. Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η ΝΔ είναι αρνητική στην τροπολογία.

«Φέρνετε ΑΩ με την τροπολογία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την κατάργηση των ΑΩ γιατί τα θεωρούσαν άντρο διαφθοράς». Ανέφερε, ακόμα, ότι η εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρείες που είναι γνωστές ποιες είναι και είναι γνωστές και στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας. «Γιατί κύριε υπουργέ, ενώ υποτίθεται έχουμε το θρίλερ ότι δήθεν θα φύγετε από την κυβέρνηση, δεν αφήνετε το θέμα να το χειριστεί ο επόμενος υπουργός ‘Αμυνας; Φυσικά εγώ πιστεύω ότι δεν θα φύγετε, γιατί την καρέκλα σας την λατρεύετε» υποστήριξε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, που αναρωτήθηκε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μια τέτοια τροπολογία που μάλιστα “περνάει παράνομα από τη Βουλή”, αφού δεν προηγήθηκε συζήτηση και ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. «Θα είναι ντροπή αν δεν αποσύρετε αυτή την τροπολογία» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός που έχτισε την πολιτική του καριέρα με την σκανδαλολογία φέρνει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προσπαθεί να περάσει ΑΩ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που την έχουν τσακίσει εδώ και χρόνια» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας να απαντήσει ποιοι θα είναι οι υποεργολάβοι και οι ιδιωτικές εταιρείες που θα πάρουν τα έργα. «Ο κ. Καμμένος, αν και σύμφωνα με δικά του λεγόμενα είναι υπουργός υπό προθεσμία, φέρνει αυτή την τροπολογία. Δεν νομιμοποιείται να πράξει κάτι τέτοιο. Θεωρώ δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία» είπε και πρόσθεσε «ότι αυτές τις ημέρες γίνεται της καρέκλας και ο καθένας ντιλάρει για το προσωπικό του κεφάλαιο».

ΔΗΣΥ: να αποσυρθεί η τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη γραμμή πλεύσης; Η υποκρισία πόσα όρια έχει; Το 2014 ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά παρελθούσα εποχή» σχολίασε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο». Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι συνιστά εμπαιγμό της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ο τρόπος που κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, η οποία δεν πέρασε ούτε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Να αποσυρθεί η τροπολογία διότι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ζήτησε σε παρέμβασή του ο Ε. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για “γενιτσαρισμό” της κυβέρνησης και έλλειψη σοβαρότητας. «Η θνήσκουσα κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων, των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά αυτό δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία των κυβερνώντων αλλά πλήττει και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της χώρας» είπε ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας πάντως ότι είναι σωστή η επιλογή της αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η τροπολογία συνιστά κολοσσιαία καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και καταστρατήγηση κατάργησης των ΑΩ αφού σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ και «με τον τρόπο αυτό εκκαθαρίζει παλαιότερες εκκρεμείς συμβάσεις ΑΩ με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να υπάρξει καθαρότητα γι΄αυτή».

«”Υπάρχουν γκρίζες ζώνες που δεν μπορεί να εξηγήσει ο υπουργός», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επιστροφή στις θερμοκοιτίδες της διαφθοράς. Είναι ολίσθημα και οπισθοδρόμηση. Οι πολίτες ζητούν πλήρη διαφάνεια».

ΚΚΕ: τροπολογία για τον εμφύλιο Boeing και Lockheed

«Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα λύνει ζητήματα του αμερικανικού εταιρικού εμφυλίου των κολοσσών Boeing-Lockheed, από το 1999».

«Εμείς το καταψηφίζουμε διότι είναι στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών. Μας λέτε ότι δήθεν η τροπολογία αφήνει σημαντική κληρονομιά. ‘Ασπρη μέρα από τους…Συμμάχους ως διαρκή παρουσία, έχει μόνο να σαρκάσει κάποιος από την εισβολή και τη κατοχή του Νατοϊκού μας Συμμάχου στην Κύπρο!» είπε η Λιάνα Κανέλλη και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην πλασάρει ως πατριωτικό και ως εθνικό, το νατοϊκό και ο,τιδήποτε αφορά ιμπεριαλιστικά, αλλότρια συμφέροντα». Η βουλευτής του ΚΚΕ όχι μόνο αμφισβήτησε όλα όσα η κυβέρνηση εκτιμά ως οφέλη από την τροπολογία, αλλά προειδοποίησε ότι η Lockheed θα βάζει τις προϋποθέσεις και εκείνη θα επιλέγει στο τέλος τις εταιρείες που θα συνεργαστεί.

«Όλοι είσαστε με το ΝΑΤΟ και θεωρείτε τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και με την κυβέρνηση της αμερικανατοϊκής Αριστεράς έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης για να συμπληρώσει: «Όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ από ‘το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’, πήγαν σούμπιτοι στο ΝΑΤΟ που συνεχίζει τα ματώνει τους λαούς». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση, αφού συνδέει την τροπολογία με τα εθνικά συμφέροντα, να απαντήσει ποια είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Οι Αμερικανοί θέλουν επισκευαστική βάση στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παφίλης και αφού τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις και μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΟΣ

Καμμένος για τροπολογία F-16: Προσφορά των Αμερικανών που θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal