Το «Νέαρχος» έσωσε τα 5 μέλη του πλοίου “ATHLOS” που έπιασε πυρκαγιά: Νοσηλεύονται οι δύο




Πέντε μέλη του πληρώματος του υπό σημαία Μάλτας πετρελαιοφόρου πλοίου «ATHLOS», στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά και έκρηξη, και τα οποία έπεσαν στη θάλασσα, περισυλλέγησαν από τα σωστικά μέσα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας. Δύο μέλη του πληρώματος νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας (ΚΣΕΔ), το πλοίο προσάραξε 1 ναυτικό μίλι ανατολικά από αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή ενώ η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο δεν έφερε επικίνδυνο φορτίο. Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Λάρνακας άφορτο με 17 (7 Έλληνες, 9 Ινδοί και 1 Γεωργιανός) άτομα πλήρωμα, σήμερα,29 Δεκεμβρίου με προορισμό το λιμάνι Ασπροπύργου στην Ελλάδα.

Το πρωί στις 09:29, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση από τον Κυβερνήτη του «ATHLOS», στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά και σημειώθηκε έκρηξη ενώ βρισκόταν 3 ναυτικά μίλια νοτίως του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου.

Το ΚΣΕΔ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας- Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, της ΕΜΑΚ, ρυμουλκά – πυροσβεστικά της εταιρείας VTS, καθώς και άλλα παραπλέοντα σκάφη με σκοπό καταρχήν τη διάσωση των μελών του πληρώματος, την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανής διαρροής καυσίμων στη θάλασσα.

Επίσης ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας υπερίπταται της περιοχής για λόγους ασφάλειας.

Νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα δύο μέλη του πληρώματος του ATHLOS

Δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου ATHLOS, τα οποία είχαν μεταφερθεί από σωστικά μέσα της Δημοκρατίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συνεχίζουν να νοσηλεύονται λόγω σοβαρών εγκαυμάτων, ενώ ακόμη τρία μέλη έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας (ΚΣΕΔ), «η πυρκαγιά στο πλοίο ATHLOS έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο».

«Από τα 5 μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν διασωθεί και διαμετακομιστεί σε νοσοκομεία της Δημοκρατίας, 3 έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν ενώ 2 έχουν κρατηθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω σοβαρών εγκαυμάτων», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι συνοπτικά, κατά την επιχείρηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, του Υπουργείου Υγείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πυροσβεστικά – ρυμουλκά της εταιρείας VTS.

Επιπλέον, έχει ενημερωθεί το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό την ενημέρωση των Πρεσβειών των διασωθέντων.

Η επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης έχει ολοκληρωθεί και το συντονισμό της επιχείρησης αναλαμβάνει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΟΡΦΕΑΣ» που αφορά στην καταπολέμηση πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η Επιτροπή Διερεύνηση Ναυτικών Ατυχημάτων έχουν ενημερωθεί για ενέργειες αρμοδιότητας τους, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΣΕΔ.

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε υγραέριο στη περιοχή Μαρώνι της Λάρνακας

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/12/2018 12:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: