Θράσος: Η Σ. Αραβία καταδικάζει την «ανάμιξη» της Γερουσίας των ΗΠΑ στις υποθέσεις της

File Photo: Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman στο Ριάντ. EPA, BANDAR ALGALOUD, SAUDI ROYAL COURT
Το πουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε απερίφραστα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη «θέση που πήρε πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία», εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «υπεύθυνος» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Τονίζεται ότι ο φόνος αυτός δεν αντανακλά την «πολιτική» του βασιλείου. Στην ανακοίνωσή που αναμετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, απορρίπτεται ταυτόχρονα κάθε «ανάμιξη» στις «υποθέσεις» της χώρας.

«Το βασίλειο (…) καταδικάζει τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία βασίστηκε σε ανυπόστατες καταγγελίες και κατηγορίες και αποτέλεσε κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου, υπονομεύοντας τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του βασιλείου», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας.

«Το βασίλειο έχει τονίσει ήδη ότι ο φόνος του σαουδάραβα πολίτη Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα φρικτό έγκλημα το οποίο δεν αντανακλά ούτε την πολιτική του βασιλείου, ούτε τους θεσμούς του, και επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια η υπόθεση αυτή να εκτραπεί από την πορεία που έχει πάρει στη δικαιοσύνη του βασιλείου», συνεχίζει το μακροσκελές αυτό κείμενο (1).

Την Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα — αψηφώντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ — ψήφισμα με το οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτηρίζεται «υπεύθυνος για τη δολοφονία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, η Γερουσία τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία ενεπλάκη στην ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2015.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το βασίλειο «ελπίζει ότι δεν θα συρθεί σε εσωτερικούς πολιτικούς διαλόγους των ΗΠΑ» κι ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για «τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες», που θα μπορούσαν να βλάψουν «τη σημαντική στρατηγική εταιρική (διμερή) σχέση».

Στο αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζονται σε ολοένα υψηλότερους τόνους ανησυχίες ότι ο Τραμπ δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για τον φόνο του Κασόγκι, συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να διαταράξει τη στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.

1 Η ανακοίνωση της σαουδαραβικής διπλωματίας, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του SPA ΕΔΩ

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa-AFP
Ριάντ, Saudia Arabia

Ισχυρή έκρηξη σε εστιατόριο στο Σαπόρο της Ιαπωνίας: 42 τραυματίες και κατάρρευση κτηρίων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal