Θωρακισμένη η Ελλάδα: Στοχεύει στον ενεργό ρόλο της ασφάλειας των αποθεμάτων ενέργειας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έχει αναλυθεί πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι ήδη από τώρα, η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που σχεδόν σύσσωμο το έμψυχο δυναμικό από τους ανωτάτους αξιωματικούς έως τους ναύτες επισημαίνουν ότι πρέπει εδώ και τώρα να δοθούν ουσιαστικές λύσεις που θ’ απεγκλωβίσουν το Πολεμικό Ναυτικό, δίνοντάς του πνοή τουλάχιστον τριάντα ετών και ταυτόχρονα να φέρουν σε ικανοποιητικό επίπεδο την κατάσταση στο Αιγαίο από πλευράς δυνατοτήτων.

  • Το ενεργειακό παζλ ωστόσο εκείνο που προβλέπει είναι σχεδόν πως όσες κινήσεις γίνουν, να περάσουν μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις κι όχι μόνο από έναν τομέα, αυτόν του Πολεμικού Ναυτικού. Κατ’ αυτή την έννοια, τα επιτελεία σχεδιάζουν το μέλλον κοιτάζοντας και το ενεργειακό κομμάτι ώστε αν ποτέ χρειαστεί να ενεργήσουν αυτομάτως και να μην βρεθούν εξ απήνης.

Ήδη η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Viper αποτελεί μια από τις πιο ιδανικές λύσεις που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλη στο αεροσκάφος της επόμενης γενιάς ενώ δίνει πολλές δυνατότητες στους ιπταμένους αλλά και στο επιτελείο, να σχεδιάσει και να προχωρήσει σε πράξη σε οποιαδήποτε υπεράσπιση κι αν χρειαστεί.

Αν στη συνέχεια με τα απάρτια που θα βγουν από τα F-16 Block 52 Adv και Block 52 plus ολοκληρωθεί ένας στόλος απόλυτα ομοιογενής και με την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 Block 50 της Αγχιάλου, τότε θα μπορεί κανείς να πει πως η Αεροπορία το μόνο που θα έχει να κάνει είναι ν’ ασχοληθεί- εφόσον υπάρξει η δυνατότητα- με το επόμενο αεροσκάφος που θα βαφτεί στα Ελληνικά χρώματα, αλλά και με την τύχη των Mirage καθώς ουδείς είναι εκείνος που θέλει μια αεροπορία ή έναν αεροπορικό αγώνα δίχως τους κρυφούς άσσους των Γαλλικών Αεροσκαφών. Αυτά βέβαια σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, διότι οι «πληγές» στα μεταγωγικά παραμένουν ανοιχτές κι όχι με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Ένα καλά θωρακισμένο τόξο από τον Στρατό Ξηράς στα Νοτιοανατολικά

Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό κατά κύριο λόγο ν’ αποτελεί τον εγγυητή της ασφάλειας στην ανοιχτή θάλασσα, όμως τόσο η Πολεμική Αεροπορία, όσο και ο Στρατός Ξηράς έχουν τα δικά τους σχέδια τα οποία διαρκώς αναθεωρούνται και μέσα από διάφορες δραστηριότητες υπάρχει η αναπροσαρμογή που χρειάζεται.

Ο Στρατός Ξηράς από πολύ νωρίς είχε αντιληφθεί πως στα Νοτιοανατολικά της επικράτειας και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα πρέπει εφόσον κληθεί να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το ΓΕΣ μέσω της ΑΣΔΕΝ με τις ασκήσεις που γίνονται αλλά και με τη δομή έτσι όπως την έχουν διαμορφώσει τόσο στην Κρήτη όσο και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, έχουν δείξει πως και ο Στρατός Ξηράς είναι εκεί εξασφαλίζοντας στο μερίδιο που του ανήκει το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας.

  • Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στη διάθεσή μας, πρόσφατα έχουν εγκαινιαστεί ατύπως οι λεγόμενες «ειδικές ομάδες», που λειτουργούν στο πρότυπο τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά προέρχονται από μονάδες της νησιωτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά κυρίως διότι οι επιτελείς των Ειδικών Δυνάμεων έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους καταδρομείς των νησιών οι οποίοι παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν με τους εξοπλισμούς τους, διατηρούν εκτός του ηθικού τους και την πρωτοκαθεδρία στη νησιωτική Ελλάδα μιας και είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι σχετίζεται με τις περιοχές ευθύνης τους.

Πάνω σ’ αυτές τις ομάδες έχουν εργαστεί κατά πολύ οι Αξιωματικοί στα τμήματα που βρίσκονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κι εδώ όπως εξηγούσε ανώτατη πηγή από τον Γενικό Επιτελείο Στρατού, φάνηκε ήδη η διαφορά με τις πρόσφατες μεταθέσεις που είχαν γίνει και αφορούσαν στελέχη που ανήκουν στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων τα οποία βρέθηκαν στα νησιά.

  • Παράλληλα σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ασπίδας μπορεί να θεωρηθεί όπως μας εξηγούσαν οι ίδιες πηγές το 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού που βρίσκεται στο Ρέθυμνο και μάλιστα από την εποχή του σχεδιασμού του διέθετε και Λόχο Κρούσης ο οποίος δεν είναι λίγες οι φορές που ανέλαβε δράση κατά τη διάρκεια συναγερμών που δόθηκαν από την ΑΣΔΕΝ αντιμετωπίζοντας πολυποίκιλα σενάρια, ακόμη και ενεργειακά.

Η Ζώνη Ευθύνης του Τάγματος των Κρητών, θεωρείται διευρυμένη και με τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού, είναι ικανό να φτάσει με αεροαποβατική ανάπτυξη σε πολλά σημεία εφόσον χρειαστεί.

Επιπροσθέτως η έλευση των Kiowa Warrior, των μικρών ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης, που είναι ικανά ωστόσο με τον οπλισμό που διαθέτουν να διαμορφώσουν μια κατάσταση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σίγουρα θα ωφελήσει σημαντικά την άμυνα σε όλη την γραμμή του ανατολικού Αιγαίου από τον Βορρά έως το πιο Νότιο σημείο κ εκεί μάλιστα θα υπάρχει μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το επιτελείο προς τους ανωτέρους τους.

Πηγές από την Αεροπορία Στρατού μας έλεγαν πως τα readiness των ελικοπτέρων θα βασιστούν στην υπάρχουσα τεχνογνωσία η οποία είναι ικανή να καταφέρει το επιθυμητό. Και από τη στιγμή που τα Kiowa θα είναι μόνιμα στα νησιά, αυτό σημαίνει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που μπορεί να κάνει πολλά κι όχι μόνο πάνω από ένα νησί, κατέληγαν με νόημα.

  • Ο σημαντικός Ρόλος του Καστελόριζου και η αναβαθμισμένη φρουρά του νησιού

Πόσες φορές έχουμε δει την Άγκυρα να προκαλεί στην περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης, είτε με ναυτικές οδηγίες που άλλοτε υλοποιούνται άλλοτε όχι- όπως η τελευταία που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι για έρευνα και διάσωση, είτε με τους περίφημους χάρτες του κ. Ακάρ, είτε με προκλητικές δηλώσεις πολλών Τούρκων Αξιωματούχων.

Τα τελευταία χρόνια το γεγονός πως συνεχώς ανεβαίνουν οι τόνοι της ρητορικής από την Τουρκία και αρκετές φορές στοχοποιούν και το Καστελόριζο, έκανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ ν’ αναβαθμίσουν κατακόρυφα την λεγόμενη «Διοίκηση Άμυνας Νήσου» από το επίπεδο που βρισκόταν πριν, με μια ολιγάριθμη φρουρά σε μια δύναμη με εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες που πλέον βρίσκονται 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο στο νησί, γνωρίζοντας την σημασία της φρουράς στην οποία υπηρετούν.

Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω δεν έχουν καμία σχέση με τις φρουρές που ήταν πριν από λίγα χρόνια έλεγε ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς και συμπλήρωνε πως όλες αυτές οι ενισχύσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις προκλήσεις οι οποίες άλλωστε πάντα υπήρχαν, αλλά και με το ενεργειακό μέλλον το οποίο ανοίγεται μπροστά στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτές τις εξελίξεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ποιος είναι ο Έλληνας Σμηναγός που αναδείχθηκε “Best Warrior” σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: