Σενάρια σε κινούμενη άμμο: Να κλειδώσει οδικός χάρτης θέλει η κ. Λουτ, «νερωμένο» πλαίσιο Γκουτέρες




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με διαφορετικά σενάρια ενώπιον της αρχίζει σήμερα τις επαφές της στη Λευκωσία η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.

Στόχος είναι ο καθορισμός ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη, ο οποίος θα καταλήγει «εντός ενός σαφούς ορίζοντα»- το 2019- σε νέα Πενταμερή Διάσκεψη. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, εξετάσει το ενδεχόμενο οι «όροι αναφοράς», να έχουν μια απλοποιημένη μορφή, με επικεφαλίδες κεφαλαίων και όχι ένα εκτενές κείμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στα σενάρια είναι και να «νερώσουν» το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες. Επί τούτου κύκλοι του Διεθνούς Οργανισμού υποδεικνύουν πως δεν πρέπει να θεωρείται «Βίβλος» το πλαίσιο Γκουτέρες. Τούτο θα συνιστά κίνηση για να ικανοποιήσουν την τουρκική πλευρά.

Η Λευκωσία στις συναντήσεις με την κ. Λουτ θα τοποθετηθεί υπέρ του πλαισίου Γκουτέρες και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων. Ως προς τις νέες ιδέες θα επεξηγήσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, εστιάζοντας την προσοχή στο θέμα του βέτο και του καθορισμού του όρου «ζωτικά συμφέροντα», Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει και στην κ. Λουτ, την Πέμπτη όταν συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  πως συζητά κι άλλα μοντέλα λύσης. Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία επιμένει σε συνομοσπονδιακό μοντέλο και όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι της σε συνομιλητές τους, «το συζητά και η ελληνοκυπριακή πλευρά». Το καθεστώς Ερντογάν δεν ευνοεί εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τις τοπικές εκλογές ( 31 Μαρτίου 2019) ενώ η προσοχή του είναι στο μέτωπο της Συρίας ενώ αναμένει και τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δήλωση-βόμβα της Αμερικής: Θεωρούμε την Κύπρο Δύση και πρέπει να προστατευτεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: