Πάλι στα κρύα του λουτρού οι Κούρδοι; Στη ζυγαριά της Ουάσιγκτον ζυγίζουν λιγότερο από την Τουρκία




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ 

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία έπιασε πολλούς στον ύπνο. Τη μεγαλύτερη μάλλον έκπληξη πρέπει να τη βίωσαν οι Κούρδοι, η πλειοψηφία των οποίων είδαν την απόφαση αυτή ως μια προδοσία και μια πισώπλατη μαχαιριά.

Και αυτό γιατί οι κουρδικές δυνάμεις σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα τώρα που εγκαταλείπονται να νιώθουν εκτεθειμένοι.

  • Αν και το κόστος ήταν τεράστιο, δεν το υπολόγισαν, ελπίζοντας πως θα εξαργυρώσουν τις επιτυχίες τους στο πεδίο των μαχών με πολιτικά ανταλλάγματα και κυρίως σε ό,τι αφορά την αναγνώριση δικού τους κράτους. Δυστυχώς, η τραγωδία για τους Κούρδους είναι ότι κάθε φορά που οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν για μέτρα που θα τους θωράκιζαν στη βόρεια και ανατολική Συρία, όπου ελέγχουν το ένα τρίτο της χώρας, η Τουρκία απαντούσε με αποφασιστική στρατιωτική δράση εναντίον τους, ενώ οι ΗΠΑ την κρίσιμη στιγμή τούς άφηναν στα κρύα του λουτρού.

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Κούρδους. Η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το γεγονός πως έχει πάρει πράσινο φως για να κατατροπώσει το Ισλαμικό Κράτος και θα στραφεί εναντίον τους. Άλλωστε, η Άγκυρα όταν λέει πως θα στραφεί εναντίον των τρομοκρατών δεν εννοεί μόνο τους τζιχαντιστές, αλλά και τις κουρδικές δυνάμεις

Τα επόμενα βήματα των Κούρδων είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

  • Η αλήθεια όμως είναι πλέον δεν έχουν και πολλές επιλογές. Αν η Άγκυρα υλοποιήσει την απόφασή της για εισβολή στη Βόρεια Συρία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις τουρκικές δυνάμεις. Από την άλλη κινδυνεύουν και από τις συριακές δυνάμεις, αφού ο Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να κινηθεί εναντίον τους για να ανακτήσει τα εδάφη που ελέγχουν. Ταυτόχρονα, και η κίνηση να στραφούν προς τη Ρωσία είναι παρακινδυνευμένη, καθώς η Μόσχα θα ζητήσει και τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Το παιχνίδι δυστυχώς για τους Κούρδους ήταν χαμένο εξαρχής. Στη ζυγαριά της Ουάσιγκτον ζυγίζουν πολύ λιγότερο από την Τουρκία. Στους δύο, όπως φαίνεται, τρίτος δεν χωρά. Και στη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, οι Κούρδοι ήταν πάντα το τρίτο πρόσωπο.

*[email protected] – Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η κατοχή δεν έχει άλλη λέξη να περιγραφεί: Η ελευθερία δεν είναι συνώνυμο της «επανένωσης»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: