Ουσιαστικό έλεγχο στα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί




Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων επιδιώκουν να ελέγξουν

αποτελεσματικά την εκτελεστική εξουσία, έχοντας ενημερώσει για τις προθέσεις τους την αμερικανική κυβέρνηση, μεταδίδει το ABC News.

Ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελάιζα Κάμινγκς που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος στην πανίσχυρη Επιτροπή Εποπτείας του νομοθετικού σώματος, έχει προχωρήσει στην αποστολή περισσότερων από 50 επιστολών στον Λευκό Οίκο, στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά και στις επιχειρήσεις Τραμπ.

Με τις επιστολές αυτές, έχει ζητήσει έγγραφα και αρχεία για μία σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν οι Δημοκρατικοί στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο του Κογκρέσου, που αρχίζει από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την άποψη αναλυτών στην Ουάσιγκτον, πρόκειται για την αρχική αιτία μιας σειράς συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Δημοκρατικών που έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν τόσο τις επιχειρήσεις Τραμπ, όσο και τα προσωπικά οικονομικά του Αμερικανού προέδρου.

Στις επιστολές αυτές, υπήρχαν και πολλά δικομματικά αιτήματα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, με τα οποία, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως, όπως επεσήμανε ο Κάμινγκς.

“Αρκετά από αυτά τα αιτήματα είναι δικομματικά, ενώ κάποια είναι παλαιότερα του ενός έτους. Καθώς οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προτείνουμε -ως αρχικό βήμα- ότι τόσο η κυβέρνηση Τραμπ, όσοι κι άλλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα αιτήματα αυτά που προέρχονται κι από Ρεπουμπλικάνους,” εξήγησε ο ίδιος.

Ο Κάμινγκς έχει ζητήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων μέχρι την 11η Ιανουαρίου, ενώ έχει καταρτίσει μία φιλόδοξη ατζέντα εποπτείας των ενεργειών, αλλά και των ζητημάτων που προκάλεσαν αντιθέσεις για το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης Τραμπ. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται: η πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η αντίδραση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο, η διαδικασία χορήγησης των αδειών χειρισμού απόρρητων πληροφοριών στον Λευκό Οίκο, τα ταξίδια των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας που υπάρχουν σχετικά με τις πληρωμές από το εξωτερικό προς τις επιχειρήσεις Τραμπ.

Μία επιστολή προς το νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου ζητάει πληροφορίες σχετικά με την χρήση ιδιωτικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κόρη του προέδρου Τραμπ Ιβάνκα, τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και υψηλόβαθμους συμβούλους του Λευκού Οίκου, όπως επίσης και τη συμμόρφωση τους με τα προβλεπόμενα από την σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Οι Δημοκρατικοί φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας την χρήση ιδιωτικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μερικούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και στον αντίποδα της κριτικής που έχει ασκήσει η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ στην υπόθεση της χρήσης ιδιωτικού διαμετακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Χιλάρι Κλίντον. Η χρήση αυτή έγινε από την Κλίντον την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και απασχόλησε την αμερικανική κοινή γνώμη, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ένας δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου είχε δηλώσει προηγούμενα στο ABC News ότι οι ιδιωτικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις χρησιμοποιήθηκαν από στελέχη του Λευκού Οίκου μόνο για προκαθορισμένες διαδικασίες κι όχι για τις επικοινωνίες απόρρητων πληροφοριών.

Σε μία άλλη επιστολή προς τις επιχειρήσεις Τραμπ, αλλά και την Σέρι Ντίλον που είναι δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, ο Κάμινγκς ζήτησε λεπτομέρειες για το σύστημα που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2017 και πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Το σύστημα αυτό, είχε ως σημείο ενδιαφέροντος την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζουν τις πληρωμές που δέχονται από φορείς ξένων συμφερόντων και κυβερνήσεων, οι επιχειρήσεις Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει παραβιάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ μέσω των πληρωμών που γίνονται στις ξενοδοχειακές του επιχειρήσεις, από ξένες κυβερνήσεις.

“Έχω την πρόθεση να συνεχίσω την έρευνα στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο του Κογκρέσου,” έγραψε εξηγώντας τις προθέσεις του ο Κάμινγκς.

Ο ίδιος τόνισε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έλεγχο εποπτείας στην κυβέρνηση Τραμπ και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των Αμερικανών πολιτών (αναδιοργάνωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, μείωση των τιμών των συνταγογραφημένων φαρμάκων).

Πηγή: ABC News

20/12/2018 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

Ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον: Δίνει τα Patriot στην Τουρκία για να ακυρωθεί η αγορά των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: