Οι Ουκρανοί ρίχνουν τους τόνους: Άρση του στρατιωτικού νόμου ενώ οι Ρώσοι κρατούν τους ναύτες τους




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικού νόμου που κηρύχθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου σε περιοχές της ουκρανο-ρωσικής μεθορίου έπειτα από το πολεμικό επεισόδιο ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Σήμερα στις 14.00 ο στρατιωτικός νόμος λαμβάνει τέλος», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο κατά την διάρκεια συνάντησής του με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τα πράγματα είχαν φτάσει σε κρίσιμο σημείο μετά τη σύλληψη τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, πριν από περίπου έναν μήνα.

Αμέσως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κηρύξει την χώρα σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα με το Συμβούλιο Ασφαλείας να επικυρώνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 60 μέρες, που όμως ήρθη με το πέρας ακριβώς ενός μήνα.

Όλες οι πλευρές είχαν κινητοποιηθεί ζητώντας από τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Μόσχα είχε κλείσει τα λιμάνια στη θάλασσα του Αζόφ, μην αφήνοντας εμπορικές διόδους στους Ουκρανούς, παίρνοντας πίσω λίγο αργότερα αυτή την απόφαση, μετά και τις απειλές από ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν από του Ρώσους, παραμένουν κρατούμενοι, μετά την απαγγελία κατηγορίων εναντίον τους.

HELLAS JOURNAL

Πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Δαμασκού: Στο Ισραήλ αποδίδει την ευθύνη η Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: