Μετά την Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ: Αναπτύσσεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μόλις επτά ημέρες απέμειναν έως την τριμερή της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, βεβαίως με «οσμή» τετραμερούς, μιας και οι Ηνωμένες πολιτείες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να πάρουν μέρος ως παρατηρητές των συζητήσεων που αναμένονται να γίνουν στο Τελ Αβίβ στις 20 Δεκεμβρίου.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων φαίνεται ήδη το κλίμα που διαμορφώνεται ώστε να επιτευχθούν συμφωνίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την διαρκή καλυτέρευση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

  • Δεν είναι παράλογο πως αυτές τις ώρες που εξελίσσεται ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο θεμάτων, θα υπάρχουν αναφορές και στις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δημιουργεί αυτή την ασπίδα που επιθυμούν όλες οι χώρες της ενεργειακής συμμαχίας, ανάμεσα σ’ αυτές φυσικά και το Ισραήλ το οποίο αποτελεί έναν από τους πλέον παραδοσιακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο η Αθήνα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να «ξεκλειδώσει» τους πολύ κλειστούς χαρακτήρες λαών που προέρχονται από την Μέση Ανατολή και μέσα από μια σειρά διαδικασιών, η Ελλάδα έδειξε πως είναι μια χώρα στην οποία μπορεί κάποιος που την θεωρεί σύμμαχο, να στηριχτεί.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, δυο χώρες με τις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί καν να συνομιλήσει και που αυτές οι δυο χώρες της Μ. Ανατολής έχουν κληθεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον.

Κι από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν οι απλώς τυπικές κι άλλοτε καλές σχέσεις, μεταλλασσόμενες σε σχέσεις εμπιστοσύνης, η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας με μελλοντικούς στόχους και έναν κοινό σκοπό δεν ήταν μακριά.

  • Ενδυνάμωση και περισσότερες κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ σε κάθε τομέα

Εδώ και λίγες ώρες έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, μόλις επτά ημέρες πριν από την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής στην πρωτεύουσα του κράτους της Μέσης Ανατολής.

Το πρόγραμμα υπέγραψαν ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Ναούμ και ο ομόλογός του, Brigadier General Erez David Maisel.

  • Ήδη από το 2018 που μας αφήνει σε λίγες ημέρες, πήραμε μια γεύση των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Μαχητικά αεροσκάφη των δυο χωρών είχαν την ευκαιρία μέσα στο έτος που διανύουμε να βρεθούν στον αέρα, μ’ ένα ευρύ πρόγραμμα το οποίο οι ιπτάμενοι έπρεπε να φέρουν εις πέρας και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αποστολές των αεροσκαφών δεν ήταν μόνο πάνω από χερσαίο έδαφος αλλά τα Ισραηλινά F-16 Soufa βρέθηκαν και στο Αιγαίο σε πτήσεις εξοικείωσης και σε σημεία τα οποία «πόνεσαν» πάρα πολύ την Άγκυρα.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της συνεργασίας των δυο χωρών μπορεί να θεωρηθεί -και το παινεύονται στην Αεροπορία Στρατού- οι πολύωρες πτήσεις Ελληνικών Chinook και Apache από το Στεφανοβίκειο προς το Ισραήλ. Τα Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και τα έμπειρα πληρώματά τους έδειξαν με αυτό τον τρόπο πως τίποτα δεν είναι μακριά και πως με τους χειρισμούς τους, ο αιφνιδιασμός θεωρείται δεδομένος.

  • Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αναπτύχθηκε σιωπηρά και με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι σπεσιαλίστες Commandos των δυο χωρών εργάστηκαν σκληρά κυρίως το τελευταίο διάστημα ώστε να επιτευχθεί η τυποποίηση που ήταν το ζητούμενο. Μάλιστα οι κόποι τους φάνηκαν κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο πάνω σε σενάρια αντιμετώπισης απειλών σε πλατφόρμες υδρογονανθράκων.

Η ατομική και επιχειρησιακή εκπαίδευση ανάμεσα στις δυο χώρες θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστούν κι άλλες δράσεις στον τομέα των εξοπλισμών.
Η Ελλάδα έχει μισθώσει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη από το Ισραήλ με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες και με αυτά στέκεται ικανή στην επιτήρηση μιας μεγάλης περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας παράλληλα να ξοδεύει τεράστια ποσά για την αποστολή μονάδων επιφανείας ή αεροσκαφών με συστήματα παρακολούθησης.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο χώρες επεκτάθηκαν και στον Στρατό Ξηράς με παρουσίαση συστήματος αυτοπροστασίας αλλά και τεθωρακισμένου οχήματος του Ισραήλ στο στρατόπεδο του Αυλώνα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. 

Υπεγράφη το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ για το 2019 στο Τελ Αβίβ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: