Με ψύχραιμο αλλά στενό μαρκάρισμα απαντά η Αθήνα στη νέα πρόκληση του «Τσεσμέ»




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με Φρεγάτα, Κανονιοφόρους και τα πλέον σύγχρονα ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, και τις πυραυλακάτους, που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, η Αθήνα απαντά με τη στενή επιτήρηση του πλοίου «Τσεσμέ».

Την έξοδο του “Τσεσμέ” δημοσίευσε κατ΄’ αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα μας.

Βέβαια το ωκεανογραφικό που ξεκίνησε εδώ και λίγα 24ωρα από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, έχει «αποσπάσει» μια φρεγάτα από τη συνοδεία του ερευνητικού Barbaros, η οποία ακολουθεί το κατόπι του «Τσεσμέ».

  • Νωρίς το πρωί του Σαββάτου το πλοίο που επέλεξε η Τουρκία για να προκαλέσει περνούσε στ’ ανοιχτά της Καρπάθου με βόρεια κατεύθυνση και τη σκυτάλη από την φρεγάτα Θεμιστοκλής που βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνουν τα ταχέα σκάφη και τα πλοία επιτήρησης του στόλου.

Εδώ και λίγες ώρες, η Κανονιοφόρος του Νοτίου τομέα επιτήρησης του Αιγαίου είναι σε κοντινή απόσταση από το «Τσεσμέ» και για κάθε κίνηση τόσο του ωκεανογραφικού όσο και της συνοδού φρεγάτας, ενημερώνεται άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων του στόλου αλλά και το Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις και φιλτράρονται όλες οι πληροφορίες.

Επιτελείς του Πενταγώνου λένε πως το «Τσεσμέ» είναι ένα ακόμη μέσο που προωθεί εμπράκτως γι’ άλλη μια φορά τις αμφισβητήσεις που απορρέουν πρώτα από την επιθετική ρητορική των αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι έχουν υπηρεσία αυτές τις ημέρες σε Κανονιοφόρους και Πυραυλακάτους, θα τις κάνουν εν πλω και με όλες τις αισθήσεις αναπτυγμένες στο 100%. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τα πληρώματα οποιαδήποτε κίνηση εντοπιστεί να καταγραφεί και σε οπτικό επίπεδο κι αυτό δεν είναι μια διαταγή που βγήκε τώρα αλλά επαναφέρεται και πάλι μετά το επεισόδιο με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος».

  • Το «Τσεσμέ» έχει ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά των επιτηρητικών φυλακίων και όχι μόνο. Ανώτατη αξιόπιστη πηγή από τον Στρατό Ξηράς τόνιζε πως δεν έχει αλλάξει κάτι στα φυλάκια καθώς η διαρκής και συνεχή εκπαίδευση έχει κάνει τους υπηρετούντες σε αυτά και κυρίως τα στελέχη, να διατηρούν την εγρήγορσή τους σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά εκτός του «Τσεσμέ» η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται και μέσα από τις συνεχείς Navtex που προκαλεί είτε στο Αιγαίο είτε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που με κάθε τρόπο έχει αρχίσει να την αμφισβητεί όλο και περισσότερο, πράγμα που έχει τονιστεί από την Κυπριακή πλευρά και κατά τις τριμερείς που έχουν γίνει ανάμεσα στις χώρες του «ενεργειακού μπλοκ».

Επιπλέον μέσα από τις κατά καιρούς Navtex και τις παρακολουθήσεις που έχουν κάνει είτε πολεμικά πλοία της χώρας μας είτε φυλάκια από τα νησιά, έχει παρατηρηθεί πως στις περιπτώσεις που πραγματοποίησαν άσκηση Τουρκικές δυνάμεις, σε ορισμένες από τις περιπτώσεις ήθελαν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν ακόμη και μέσω των εκπαιδεύσεων.

  • Δεν είναι λίγες οι φορές, κυρίως γύρω από το Καστελόριζο που κατά τη διάρκεια υλοποίησης των ναυτικών οδηγιών, κυρίως τουρκικά ελικόπτερα που είχαν απογειωθεί από κοντινή βάση, προχώρησαν στην ρήψη φωτοβολίδων ακόμη και σε κοντινή απόσταση από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, μια μέθοδο που μπορεί να μεταφραστεί σε τακτικό επίπεδο με πολλούς τρόπους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι άκρως προκλητικοί.

Επιπλέον, κυρίως ελικόπτερα S-70 του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης οι οποίες όμως έδειχναν με τον τρόπο που εκτελέστηκαν «αναβαθμισμένες» στο επίπεδο στρατιωτικής έρευνας και διάσωσης μέσα από εχθρική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές είναι πως έχουν γνώση για όλα οι φύλακες και φροντίζουν με κάθε τρόπο να δείχνουν πως τίποτα δεν περνά χωρίς παρατήρηση και κυρίως τις νύχτες.

Η Τουρκία “σφίγγει” το Καστελόριζο: Navtex για ασκήσεις “με συμμαχικές ναυτικές μονάδες”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: