Με ένα email, η Αστυνομία θα μπορούσε να επέμβει στο ΑΠΘ, δηλώνει η Γεροβασίλη




Ένα απλό email, το οποίο θα αποτύπωνε το σχετικό αίτημα κατά τον ορθό τρόπο, θα ήταν αρκετό, για να ρυθμιστεί το ζήτημα της επέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην εκπομπή “Τα εν Δήμω” της TV100 και στη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Οι πρυτανικές αρχές έστειλαν ένα αίτημα προς την Ελληνική Αστυνομία, που έλεγε ότι γίνεται κατάληψη. Η κατάληψη, όπως ξέρετε, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, δεν είναι κακουργηματικού, ούτως ώστε να μπορεί η αστυνομία, όπως προβλέπει ο νόμος, να παρέμβει αυτεπάγγελτα. {…} Ενέργειες της αστυνομίας για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα δεν είναι δυνατόν να συμβούν, παρά μόνον εάν το αποφασίσει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, η οποία δεν έστειλε αντίστοιχο αίτημα”, εξήγησε η κυρία Γεροβασίλη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, εάν τηρείται η επικοινωνία, όπως ακριβώς την ορίζουν τα πορίσματα της επιτροπής Παρασκευόπουλου.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος
“Η κατάσταση αυτή είναι ένα παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να γίνεται”, σχολίασε σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “ένα από τα μεγάλα προβλήματα του πανεπιστημιακού ασύλου και των πανεπιστημίων γενικά για την ύπαρξη της ακαδημαϊκής ειρήνης είναι το γεγονός ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την ησυχία αυτή και την ειρήνη, ώστε να συμπράττουν, δεν συνεννοούνται πάντοτε για αυτό το οποίο πρέπει να γίνει”.

“Ένα χαρακτηριστικό της συζήτησης για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο είναι ότι όλοι συμφωνούν για το τι πρέπει να γίνει -πρέπει να έχουμε ησυχία, πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να μην έχουμε βία- αλλά διαφωνούν στο πώς μπορεί να γίνει αυτό”, πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η βασική πρόταση της επιτροπής που συστάθηκε, για να εκφράσει μια γνώμη για το πανεπιστημιακό άσυλο, έχει να κάνει με τη συγκρότηση ενός δικτύου υπευθύνων στο οποίο να συμμετέχουν όλοι όσοι μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια για τη διατήρηση της ειρήνης στους χώρους του πανεπιστημίου. “Μπορούν με μια πρόσκληση, με ένα email, με έναν κατάλογο αλληλογραφίας ή με μια ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία να βρίσκονται οι υπεύθυνοι ταυτόχρονα σε μια δυνατότητα συνεννόησης και να αποφασίζουν -εξετάζοντας όλες τις οπτικές γωνίες, και της παιδείας και της βίας και των δυνατοτήτων επέμβασης που υπάρχουν- για το τι πρέπει να γίνει”, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πώς έπιασαν τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο ΑΠΘ

HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: