Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη δήλωση του Αμερικανού βοηθού υπουργού εξωτερικών Γουές Μίτσελ, το θέμα των ψηλών ενοικίων, τα πακέτα αγάπης για τις φτωχές οικογένειες και τη διάσκεψη της Πολωνίας για το κλίμα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σίγα – Σιγά στην ουσία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, δεν μπήκε στα βαθιά, αλλά περιστράφηκε σε μία πρώτη γενική συζήτηση τόσο για τους όρους αναφοράς, όσο και για άλλα κρίσιμα ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη δήλωση του βοηθού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί. Αλλού γράφει για μαχητική πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, το Σάββατο, στη Ρώμη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν ήρθε για να πει, αλλά για να ακούσει», γράφει ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, καταγράφει στις επαφές της που ξεκίνησαν χθες, το πώς βλέπουν η ε/κ και η τ/κ πλευρά μια νέα διαδικασία και προσθέτει ότι σήμερα το πρωί βλέπει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΕΤΕΚ συμφωνεί με την αύξηση των συντελεστών δόμησης ως λύση για τη συγκράτηση και τη μείωση των ενοικίων και των τιμών της αγοράς οικιστικών μονάδων. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Κουντρέτ Οζερσάι απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για διάλογο με στόχο τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Κατέγραψε προθέσεις η Λουτ», γράφει πως με καταγραφή των θέσεων και των προθέσεων της κάθε πλευράς, ξεκίνησε τις επαφές της στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέφυγε επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες άτομα κινδυνεύουν και φέτος να βρεθούν μπροστά σε άδειο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ότι φιλανθρωπικές οργανώσεις συγκεντρώνουν τρόφιμα και άλλα υλικά για να τα προσφέρουν. Αλλού γράφει ότι παραμένουν τελικά στις θέσεις τους οι τρεις υπουργικοί σύμβουλοι που είναι, παράλληλα, μέλη δημοτικών συμβουλίων.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επίμονες διαβουλεύσεις Λουτ στο νησί», πως επίμονη στις διαβουλεύσεις της, ώστε να έχει αποτέλεσμα η αποστολής της, φαίνεται πως είναι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία χθες είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα συναντάται με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αύριο θα δει εκ νέου τον κ. Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι παρά τα σήματα συναγερμού και τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη Γη, η Διάσκεψη της Πολωνίας για το κλίμα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 51 χιλιάδες νέοι στην Κύπρο βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/12/2018 08:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: