Επισκεφθείτε ένα νεκροταφείο πολέμου για να δείτε την εναλλακτική στην EE, είπε ο Γιούνκερ




“Δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεται κανείς για την Ευρώπη, φυσικά μπορεί κανείς να έχει αμφιβολίες, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον”, σύμφωνα με το μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε στο δημοσιογραφικό δίκτυο LENA και συγκεκριμένα στην Κυριακάτικη Welt.

“Χρειάζεται μόνο να επισκεφθείτε ένα νεκροταφείο πολέμου για να δείτε ποια είναι η εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, εξηγεί στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος Γιούνκερ και προειδοποιεί “αυτό που με κάνει πολύ θυμωμένο, ωστόσο, είναι ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ είναι μερικές φορές πολύ αργές”.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δηλώνει για τον Ντ.Τράμπ ότι “τον εμπιστεύομαι για όσο καιρό κρατάει το λόγο του και αν δεν το κρατά πλέον, τότε δεν θα αισθάνομαι πλέον δεσμευμένος ούτε από δικό μου λόγο” και προειδοποιεί για τις ευρωεκλογές και το μεταναστευτικό: “η μετανάστευση είναι βεβαίως ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Φαίνεται ότι όταν πρόκειται για τη μετανάστευση, έχουμε χάσει την ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα σε προοπτική. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας μας επισκέφθηκε πρόσφατα. Κούνησε το κεφάλι και με ρώτησε αν ήμασταν πραγματικά σοβαροί. Οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού της Ιορδανίας. Σε απόλυτες τιμές, λιγότεροι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ευρώπη, και όμως υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την ήπειρό μας στα όρια της κατάπτωσης εξαιτίας αυτών. Αυτό είναι απλά μια υπερβολή. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ένταξη των προσφύγων αποτελεί μείζονα πρόκληση για πολλές τοπικές αρχές”.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι “οι υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν αυτό το διαιρετικό θέμα. Και πρέπει να έχουν την υπομονή να εξηγήσουν στους ανθρώπους ότι η υποδοχή προσφύγων δεν είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Εάν επιτύχαμε πιο ομαλή συνεργασία στην Ευρώπη, η διάσταση των προκλήσεων θα ήταν ακόμη μικρότερη από αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στην περίπτωση της εξαιρετικά αμφισβητούμενης συμφωνίας της Τουρκίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη. Η συμφωνία κοστίζει χρήματα, αλλά τα χρήματα είναι καλά επενδυμένα”.

Ο Γιούνκερ υπενθυμίζει μάλιστα ότι “για περισσότερα από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη αυτή την έκκληση και κατάρτισε πρόταση για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων μας με την αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων της ΕΕ σε 10 000 μέχρι τα τέλη του 2020. Τώρα όμως ξαφνικά διατυπώνονται επιφυλάξεις σε πολλές πλευρές, σχετικά με την αντίληψη που έχουν για την εθνική κυριαρχία. Τα πάντα κινούνται πολύ γρήγορα, μας λένε, και οι αριθμοί που αναφέρθηκαν λέγεται ότι είναι πολύ υψηλοί. Αυτή είναι μια κραυγαλέα υποκρισία! Κατ `αρχάς ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει κάτι, τότε υποβάλλουμε μια πρόταση και τώρα είναι ακριβώς εκείνοι που μέχρι στιγμής επέκριναν δυναμικά την ανεπαρκή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που δεν θέλουν να δεσμευτούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι και ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά υπό έλεγχο. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις τους και να εγκρίνουν γρήγορα την πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εν συνεχεία καταφέρεται ενάντια στου λαϊκιστές προειδοποιώντας ότι οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες δεν πρέπει να τους μιμηθούν και “δεν πρέπει να υπονοούμε ότι οι λαϊκιστές έχουν δίκιο: πρέπει να τους δείξουμε για αυτό που είναι, καθιστώντας σαφές απλά ότι δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για να προσφέρουν την επίλυση των προκλήσεων της εποχής μας”.

Υπενθύμισε δε ότι “εγώ υπέβαλα πρόταση για τον αποκλεισμό του Κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Κατά τη γνώμη μου, οι χριστιανοδημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται το ΕΛΚ δεν είναι πλέον συμβατές με την πολιτική του Fidesz. Η πρότασή μου απορρίφθηκε”.

Ο Γιούνκερ ζητά μάλιστα να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστές “λέγοντας την αλήθεια” και εξηγεί: “έχουμε σημειώσει επιτυχίες και όλοι πρέπει να μιλήσουμε γι `αυτές πιο δυνατά … η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται σταθερά για δύο χρόνια, από την ανάληψη καθηκόντων δημιουργήθηκαν 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Το σχέδιο Γιούνκερ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 371 δισ. Ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια κοινή προσπάθεια όλων των Ευρωπαίων, για τις οποίες η ΕΕ μπορεί να υπερηφανεύεται”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει μάλιστα ότι ανησυχεί για πιθανή εξωτερική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας: “είμαι πραγματικά ανήσυχος ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παράνομες προσπάθειες να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν είμαστε αρκετά καλά προετοιμασμένοι γι `αυτό στην Ευρώπη. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη στην καταπολέμηση των τρολ και των ομάδων χάκερ από την Κίνα ή τη Ρωσία”.

Έξοδος Βρετανίας

Σε σχέση με το Brexit υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν εργάζεται με το σενάριο εργασίας ότι το ΗΒ θα φύγει και σε σχέση με τις σκέψεις για 2ο δημοψήφισμα υπενθυμίζει ότι αυτό είναι για τους Βρετανούς να αποφασίσουν.

“Δεν είμαστε εμείς που φεύγουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο – είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι είναι απολύτως παράλογο να πιστεύουν ορισμένα τμήματα του βρετανικού κοινού ότι μόνο η ΕΕ πρέπει να προτείνει μια λύση για όλα τα μελλοντικά βρετανικά προβλήματα. Η έκκλησή μου είναι αυτή: συνέλθετε και στη συνέχεια να μας πείτε τι θέλετε. Οι προτεινόμενες λύσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και μήνες”.

Ξεκαθαρίζει ότι “έχει επινοηθεί ότι ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ με όλα τα δυνατά μέσα. Αυτή δεν είναι η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι η σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές μας σχέσεις. Και σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”.

Ρουμανική προεδρία

Σε σχέση με την επερχόμενη ρουμάνικη προεδρία ξεκαθαρίζει: “η Ρουμανία είναι τεχνικά καλά προετοιμασμένη για την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο – χάρη και στην ενεργό υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι δεν έχει καταλάβει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει κανείς στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για συνετές διαπραγματεύσεις, χρειάζεστε επίσης την ετοιμότητα να ακούσετε τους άλλους και να μπορείτε να βάζετε τις προσωπικές σας επιδιώξεις στην άκρη. Έχω κάποιες αμφιβολίες εκεί. Επιπλέον, η εσωτερική κατάσταση της Ρουμανίας είναι τέτοια που η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συμπαγής μονάδα στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξει ενωμένο μέτωπο στο σπίτι για να προωθηθεί η ενότητα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας”, καταλήγει ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Ο Πούτιν διαβίβασε στον Τραμπ με ευχητήρια επιστολή, ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή για διάλογο

https://hellasjournal.com/2018/12/o-poytin-diavivase-ston-tramp-me-eychitiria-epistoli-oti-i-moscha-einai-anoichti-gia-dialogo/


ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 30/12/2018 12:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: