Αναβαθμισμένες ασκήσεις σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για Ελλάδα και ΗΠΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Καθοριστικός έχει ήδη χαρακτηριστεί ο Στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική κι αυτό διότι οι Ηνωμένες πολιτείες κινούμενες σ’ ένα πλαίσιο αμιγώς διπλωματικό και ταυτόχρονα στρατιωτικό, δείχνουν πως τα πάντα για τις επερχόμενες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή θα περάσουν μέσα από την αμυντική συνεργασία.

Μπορεί η Αθήνα να ξεκαθάρισε σε όλα τα επίπεδα πως με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες μπορεί να φτάσει έως ένα σημείο στον ρόλο που της έχει ανατεθεί και θα πρέπει η Αμερική που δείχνει το ενδιαφέρον της για την ευρύτερη περιοχή να βοηθήσει με πολλούς τρόπους και στον στρατιωτικό τομέα, ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει τον εαυτό της με αυτή την βοήθεια.

Το πρώτο πράγμα που ζητήθηκε και ειπώθηκαν πολλά είναι η ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου, διότι δεν θεωρείται αλλά είναι η πρώτη δύναμη που ήδη παίζει σημαντικό ρόλο στην θάλασσα και στην ασφάλεια της περιοχής.

Από τις Ηνωμένες πολιτείες ενώ δήλωσαν πως επί της παρούσης δεν έχουν κάτι να δώσουν ή καλύτερα κάτι το οποίο θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα τόσο σε Εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο, άφησαν το παράθυρο ανοιχτό και τις συζητήσεις να συνεχιστούν διότι κι από την πλευρά της Αμερικής γίνεται κατανοητό πως  η ναυτική ενίσχυση της Αθήνας είναι κλειδί για την περιοχή.

Πάντως ανάμεσα στα συμφωνηθέντα, λένε οι πληροφορίες, είναι στο άμεσο μέλλον να δούμε νέες και μεγάλες συνεκπαιδεύσεις σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες και για όλους τους κλάδους όπως μας επισημάνθηκε.

  • Ειδικές Επιχειρήσεις

Τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι Ειδικές Επιχειρήσεις κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι Έλληνες Αξιωματούχοι κατά τις συνομιλίες επισήμαναν ότι και σ’ αυτό το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητο η Αμερική να δώσει κυρίως σύγχρονο εξοπλισμό, ικανό να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες που αναπτύσσονται.

Η Σούδα φυσικά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο, όπως έχει φάνει τουλάχιστον εδώ και δυο χρόνια, με διαρκή παρουσία Navy Seals, Delta Forces και πολλών άλλων ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων πολιτειών οι οποίοι έχουν μετασταθμεύσει στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe).

Από τη Σούδα τα μικτά τμήματα- με Έλληνες και Αμερικανούς Commandos- Ειδικών Επιχειρήσεων είτε με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου είτε με πτητικά μέσα είναι ικανά να μεταφερθούν στο θέατρο των επιχειρησιακών ασκήσεων οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαρκώς θ’ αναβαθμίζονται.

  • Κοινά Ναυτικά γυμνάσια & Αεροπορικές ασκήσεις

Παράλληλα οι ασκήσεις και σε ναυτικό επίπεδο δεν θα είναι λίγες, πέραν των Εθνικών ασκήσεων, το Πολεμικό Ναυτικό ήδη σχεδιάζει το επόμενο διάστημα και τους τρόπους με τους οποίους θα βρίσκονται μονάδες επιφανείας και όχι μόνο σε σημεία κλειδιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις χώρες της διευρυμένης ενεργειακής συμμαχίας.

Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι αποφάσεις στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ (με παρατηρητή της ΗΠΑ) σε λίγες ημέρες καθώς και το Τελ Αβίβ θεωρείται πολύ λογικό πως με τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτει, θα λάβει κι αυτό μέρος στις κοινές ασκήσεις.

  • Οι συνεκπαιδεύσεις και στο επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι λίγες, πριν το ταξίδι της Ελληνικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός Ακόλουθος Άμυνας είχε βρεθεί σε πτέρυγες μάχης, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΓΕΑ και συνομίλησε με τους Διοικητές ενώ είδε από κοντά τις δυνατότητες των μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η λίστα με τα Ελληνικά «χρειάζομαι» δεν απορρίφθηκε από την Αμερική η οποία δεσμεύτηκε για βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς της άμυνας κυρίως από τη στιγμή που χρειάζεται την Ελλάδα κοντά της, δυνατή και ικανή ν’ ανταπεξέλθει σ’ ένα πολυεπίπεδο σχέδιο ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή ενώ και οι δυο χώρες βλέποντας σε βάθος χρόνου διαπιστώνουν πως και η εκμετάλλευση των Ελληνικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων δεν είναι μακριά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. 

Το Barbaros προσπάθησε να προκαλέσει για να πάρει απάντηση από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: