Αλλοιθωρίζει η Άγκυρα κοιτώντας τη Συρία: Προσπαθεί με ένταση να παρασύρει την Αθήνα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Κάθε άλλο παρά μουδιασμένα παρακολουθεί η Αθήνα την Άγκυρα να προχωρά ένα βήμα παραπάνω στο κρεσέντο προκλήσεων που άλλωστε όλοι περίμεναν πως θα γίνει, μιας και ο Τούρκος, όπως έλεγαν ανώτατες πηγές, δεν αλλάζει προσπαθώντας να δείχνει ο μεγάλος παίκτης της περιοχής, ειδικά τώρα που η «ήρεμη δύναμη» της Ελλάδας έχει χαρακτηριστεί ως ο παράγοντας σταθερότητας.

  • Ωστόσο, επιτελείς του πενταγώνου λένε πως αυτός ο μεγάλος παίκτης αρέσκεται να παίζει με σημαδεμένη τράπουλα που όμως όλοι οι γείτονες το γνωρίζουν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν επιτρέπουν τους κρυφούς άσσους να βγουν σε μια ατέρμονη προσπάθεια να παρασύρει την «ήρεμη δύναμη».

Οι κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο από την Τουρκία, σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι αυτός ο μεγάλος παίκτης είναι βαθειά πληγωμένος.

  • Στα ενεργειακά, τουλάχιστον προς το παρόν, βρίσκεται εκτός με πλατφόρμες να κάνουν γεωτρήσεις εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας και η ηγεσία της να μην συμμετέχει σε συνομιλίες των χωρών που επιζητούν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την περιοχή ώστε να συνεχιστούν τα ενεργειακά έργα.

Στο Αιγαίο, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις σε κατοικημένα νησιά, οι κινήσεις είναι περιορισμένες κι’ όποιο Τουρκικό πλοίο ξεμυτίσει δίπλα του βλέπει πως υπάρχει Ελληνικό σκαρί, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο ίδιος ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να είναι μια από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν παρών στην ανοιχτή θάλασσα, θέτοντας παράλληλα όρια στην προκλητική Τουρκία.

  • Στον Ευφράτη κι εκεί παρά τις φαινομενικές επιτυχίες, τα προβλήματα δεν είναι λίγα και μέσα από πληθώρα πληροφοριών που φτάνουν στο Ελληνικό πεντάγωνο και θα τις αναλύσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ μας, βγαίνουν συμπεράσματα ότι ένα ντόμινο λαθών έχει φέρει σε δύσκολη κατάσταση τις Τουρκικές μονάδες που επιχειρούν εκεί.

Οι διαρκείς διώξεις έχουν κάνει τεράστιο κακό εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που στις πραγματικές πολεμικές συνθήκες δεν δείχνουν απλώς αλλά φαίνονται με ποικίλους τρόπους πως είναι το βασικό συστατικό που καταρρακώνει πρώτα απ’ όλα το ηθικό στελεχών και στρατιωτών.

  • Κι’ όλα αυτά την ώρα που φαίνεται πως στην περιοχή ξεκινά μια νέα ημέρα με τα σχέδια που είχαν μπει στο τραπέζι και εργάζονταν αρκετές χώρες, πιθανό ν’ αναθεωρηθούν σύντομα.

Ανώτατο στέλεχος του πενταγώνου μας είπε χαρακτηριστικά πως έχει έρθει καιρό τώρα η εποχή που έχουμε «αυξημένη εγρήγορση» κυρίως στα νησιά καθώς η νευρικότητα της γειτονικής χώρας θέλει να υπάρχει μια συνεχής τριβή η οποία δεν μας δίνει περιθώριο να εφησυχάσουμε. Από την άλλη πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε Ιφιγένεια για κανέναν και οφείλουμε να κρατάμε τις Θερμοπύλες μας και ταυτόχρονα να μην παρασυρθούμε από τις προκλήσεις της Άγκυρας.

  • Η ίδια πηγή σημείωσε πως η Τουρκία τείνει να κατευθυνθεί σε μια γραφικότητα με τόσες δηλώσεις είτε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε κατά της Ελλάδας. Παρ όλα αυτά δεν γίνεται να μην απαντάμε στοχευμένα σε προκλήσεις που δεχόμαστε ως κράτος, κυρίως διότι η επιλογή μας είναι να μην προκαλούμε και δεν έχουμε και λόγους να το κάνουμε.

Άλλη ανώτατη πηγή προερχόμενη από το Πολεμικό Ναυτικό σχολίαζε πως μετά τα Ίμια, η Τουρκία κάθε Δεκέμβριο αρχίζει με διάφορους τρόπους να ξεκινά νέο κύκλο προκλήσεων κι αυτό η Ελλάδα το γνωρίζει πλέον πολύ καλά και είναι απόλυτα προετοιμασμένη ώστε ν’ αντικρούει κάθε είδους πρόκληση είτε αυτή είναι σε ρητορικό επίπεδο είτε αυτή είναι στον αέρα ή την θάλασσα.

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες περιοχές στο Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: