Βενιαμίν Φραγκλίνος: η κρίση του 2008, οι σπάνιες γαίες και η πιθανή κινεζική οικονομική κρίση




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είναι ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος ήταν συγγραφέας, τυπογράφος, πολιτικός, επιστήμων, εφευρέτης, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Με την ιδιότητα του επιστήμονα, αποτέλεσε σημαντική φιγούρα του Διαφωτισμού και της ιστορίας της φυσικής για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό.

Στο βιβλίο του «Ο Δρόμος προς τον πλούτο» (1758) ο Φραγκλίνος έγραψε: «Ο πληθυσμός μας αυξάνεται, και θα αυξηθεί περαιτέρω (…) κατά συνέπεια η αξία της γης ανεβαίνει (…) αν οι πληρωμές κεφαλαίου και τόκων εξυπηρετούνται κανονικά και αυτηρά είναι απολύτως αδύνατο να πέσουν αυτά τα γραμμάτια κάτω από την αρχική τους αξία ή κάτω από την αξία της γης στην οποία αντιστοιχούν».

  • Το κράτος των ΗΠΑ αποτελεί διαρκή συνέχεια των Εθνοπατέρων του αμερικανικού Έθνους. Εάν συμφωνούμε με αυτήν την παραδοχή, τότε κανείς δεν πρέπει να διατηρεί τις παραμικρές αμφιβολίες ότι οι βασικές αρχές περί οικονομικών των ΗΠΑ και του αμερικανικού καπιταλισμού παραμένουν αμετάβλητες εδώ και 260 χρόνια.

Η οικονομική κρίση του 2008, απόνερα της οποίας πέρασαν στην ΕΕ και τα ζούμε έως σήμερα, καλλιεργήθηκε την οκταετία 1993-2001. Τη συγκεκριμένη οκταετία δίνονταν σχεδόν άτοκα στεγαστικά δάνεια σε όσους Αμερικανούς πολίτες το επιθυμούσαν, χωρίς όμως να έχουν αυτοί το απαραίτητο οικονομικό υπόβαθρο ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανείων (μήπως σας θυμίζει την Ελλάδα;).

  • Τα δάνεια δίνονταν σε όποιον έκανε αίτηση μέσω δύο κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων: των Fannie Mae και Freddie Mac (ήταν οι αντίστοιχες ελληνικές κρατικοδίαιτες ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ). Η συνέχεια γνωστή: οι Fannie Mae και Freddie Mac πτώχευσαν το 2008 παρασύροντας σε μία απίστευτη χρηματοοικονομική-πιστωτική-τραπεζική κρίση τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο, [1].

Πώς δημιουργήθηκε η “φούσκα” 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγραψε ο Φραγκλίνος πριν 260 χρόνια οι Αμερικανοί δανειζόμενοι δεν μπορούσαν «να εξυπηρετήσουν κανονικά τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων της αξίας της γης» που αγόραζαν με αποτέλεσμα «να πέσουν αυτά τα γραμμάτια κάτω από την αρχική τους αξία ή κάτω από την αξία της γης στην οποία αντιστοιχούν». 

Με λίγα λόγια, δημιουργήθηκε μία απίστευτη φούσκα στην αμερικανική μεσιτική αγορά εξαιτίας των επικίνδυνων στεγαστικών δανείων που αφειδώς μοιράζονταν μεταξύ των ετών 1993-2001 και τελικώς αυτό μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Οι Fannie Mae και Freddie Mac παραβίασαν δηλαδή τη βασική αρχή περί οικονομίας της αγοράς γης που είχε εγκαθιδρύσει ο εθνοπατέρας των ΗΠΑ, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

ΟνSteve Forbesσε πρόσφατο editorial του περιοδικού του το οποίο υπογράφει πάντα ο ίδιος (του γνωστού περιοδικού που εκδίδει τη λίστα των πλουσίων), [2], ανέφερε ότι το κόστος της κρίσης του 2008 δεν ήταν οικονομικό, αλλά κυρίως γεωπολιτικό: ένα από τα πλέον τοξικά κόστη της κρίσης του 2008 ήταν η μεταφορά αμερικανικής τεχνογνωσίας υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Όσοι ασχολούνται με τις σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι 17 στρατηγικά/κρίσιμα ορυκτά απαραίτητα για προϊόντα υψηλής αμυντικής (και όχι μόνο) τεχνολογίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν πρωτοπόρες στην τεχνογνωσία των σπάνιων γαιών.

  • Μέχρι τη δεκαετία του ’90 οι ΗΠΑ κατείχαν πλήρως την τεχνογνωσία ολόκληρης σχεδόν της αλυσίδας αξίας (value chain) των σπάνιων γαιών: από-το-ορυχείο-στο-τελικό-προϊόν. Τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η «μεταφορά» της τεχνογνωσίας των σπάνιων γαιών από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ, μέχρι και σήμερα, έχουν απωλέσει την πρωτοπορία στις σπάνιες γαίες: ολόκληρη η αλυσίδα αξίας των σπάνιων γαιών ελέγχεται 100% από την Κίνα. Έτσι σήμερα η Κίνα ελέγχει απολύτως την παγκόσμια αλυσίδα των σπάνιων γαιών, συνεπώς και σχεδόν όλων των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μαζί με τις αμυντικές τεχνολογίες.

Πρόσφατη μελέτη του χρηματοοικονομικού οργανισμού Standard & Poor’s (S&P), [3] ανέφερε ότι το κρυφό εσωτερικό χρέος της Κίνας ξεπερνά τα 5.78 τρις δολάρια.

  • Το χρέος αυτό, σύμφωνα με την S&P, αποτελεί ένα κρυμμένο παγόβουνο κάτω από ένα «τιτανικό»-τραπεζικό κίνδυνο. Το χρέος αυτό δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης να διατηρήσει τρελά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Kίνα εδώ και αρκετά χρόνια χτίζει τις Πόλεις Φαντάσματα (Ghost Cities), [4], ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

  • Κανείς δεν γνωρίζει τί θα απογίνουν αυτές οι πόλεις-φαντάσματα. Θα κατοικηθούν ώστε να αποφέρουν «απόσβεση» ή θα παραμείνουν φαντάσματα και να θυμίζουν μία μαύρη τρύπα τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε αξία γης η οποία θα χτυπήσει στο παγόβουνο του χρέους; Μήπως υπάρχει πιθανός κίνδυνος για επανάληψη της κρίσης του 2008 με κινεζικό άρωμα αυτή τη φορά; Εάν αυτό όντως συμβεί, τότε ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις στις οικονομίες που έχουν ανοιχθεί οικονομικά και γεωπολιτικά σε σχέση με την Κίνα;

Παραπομπές

[1] https://www.thebalance.com/what-was-the-fannie-mae-and-freddie-mac-bailout-3305658

[2] https://www.forbes.com/sites/steveforbes/2018/10/02/the-real-cost-of-2008-may-be-geopolitical-not-economic/#3f690f056ac1

[3] https://www.reuters.com/article/us-china-economy-debt/china-local-governments-hidden-debt-could-total-5-8-trillion-sp-idUSKCN1MQ0JH

[4] http://ksr.hkspublications.org/2018/01/21/chinas-initiative-of-building-1000-towns-is-in-danger-of-becoming-the-next-wave-of-ghost-cities/

*PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Ο άνθρωπος πίσω από τα Wikileaks βλέπει το τέλος του Ανθρώπου λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: