Το Στ. Ντιπάρτμεντ στο OPEN και στην HJ για τον Ερντογάν: Αποθαρρύνουμε πράξεις και ρητορική




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η αμερικανική κυβέρνηση αποθαρρύνει, με δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN και την ιστοσελίδα μας Hellas Journal, “κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» (της ανατολικής Μεσογείου).

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά αυτό το διάστημα τις κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει το γεωτρύπανο Stena IceMax, που έχει ναυλώσει η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Exxon Mobil σε συνεργασία με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων του Κατάρ.

Οι Αμερικανοί έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς με τις τουρκικές απειλές διακυβεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και αυτή καθ’ αυτή η γεώτρηση που θα αρχίσει την Παρασκευή ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, Exxon Mobil.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτημα του OPEN και της Hellas Journal για τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των εταιρειών που ερευνούν στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό, Exxon Mobil.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέσαμε όλο το πλέγμα των δηλώσεων του κ. Ερντογάν, ακόμα και την αναφορά του ότι δήθεν οι Αμερικανοί του “επιτρέπουν” να ενεργήσει εναντίον όλων των άλλων, εκτός των ιδίων. Οι πληροφορίες που έχουμε πάντως αναφέρουν ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρος ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή του δικαιώματος της Λευκωσίας να ερευνά στην ΑΟΖ της.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή (equitably) καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Συγκεκριμένα η αμερικανική δήλωση αναφέρει:

  • «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς (equitably) ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης”.
  • “Αποθαρρύνουμε -σημειώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο OPEN και στην ιστοσελίδα μας– κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Τα μαζεύει και φεύγει η Τουρκία από την Σύνοδο για την Λιβύη: Αποκλείστηκε από Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: