Το ψήφισμα για Αμμόχωστο να ενταχθεί σε ευρύτερη στρατηγική για το Κυπριακό, λέει ο Παπαδάκης




Για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα θα πρέπει να ενταχθεί το πρόσφατο ψήφισμα για την Αμμόχωστο στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής για το Κυπριακό, αλλά ειδικότερα για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο αποστολή στην κατεχόμενη πόλη.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως η διερευνητική επίσκεψη στόχο είχε να ανανεώσει το ενδιαφέρον για την Αμμόχωστο και επρόκειτο για μια δύσκολη προσπάθεια να επιτευχθεί απλά και μόνο η κάθοδος της αποστολής της Επιτροπής στην Κύπρο.

«Θέλω να θυμίσω ότι το επιχειρήσαμε ξανά, το 2015, κατ’ απαίτηση δική μας, μέσω της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αλλά δυστυχώς στην ατζέντα υπήρχαν άλλα θέματα της Επιτροπής Αναφορών, τα οποία είχαν προτεραιότητα. Το θέμα επανήλθε με συντονισμό όλων των πολιτικών ομάδων, που στηριζόταν στην πρόταση της Αριστεράς, κάνοντας έτσι εφικτή την επίσκεψη», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα θα πρέπει να ενταχθεί αυτό το ψήφισμα στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής για το Κυπριακό αλλά ειδικότερα για την Αμμόχωστο. «Γι’ αυτό είχαμε προτείνει, ούτως ώστε να παραπεμφθεί το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ε.Ε, ως ένα ξεχωριστό θέμα, το οποίο να μην συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Η Ε.Ε είναι γνωστό ότι έχει τις δικές της αδυναμίες. Τώρα έχει ξεκινήσει να ενηλικιώνεται όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας. Βεβαίως περιμένουμε πολύ περισσότερα, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο τον οποίο θα θέλαμε, εκτός κι αν απαιτήσουμε κάποια πράγματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις για το άνοιγμα οδοφραγμάτων και ειδικότερα του οδοφράγματος Δερύνειας και πώς αυτό επηρεάζει την υπόθεση της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι θεωρεί ότι ήταν τεράστιο λάθος το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται μόνο σε αυτό.

Πρόσθεσε πως η επιχειρηματολογία ότι τα οδοφράγματα φέρνουν κοντά τις δυο κοινότητες είναι ορθή, όμως δεν αναμένει κανείς ότι θα έρθουν πιο κοντά οι δυο κοινότητες διαμέσου του οδοφράγματος της Δερύνειας.

«Το συγκεκριμένο οδόφραγμα, θα οδηγήσει να γίνουμε τουρίστες στην ίδια μας την πόλη, να γίνει η περίκλειστη πόλη αξιοθέατο, μια τουριστική ‘attraction’ και για τους ξένους οι οποίοι θα οδεύουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Έτσι χάσαμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει με αυτή την κίνηση, προσθέτοντας ότι «κάψαμε ακόμη ένα χαρτί, όπως το έκαψαν δυστυχώς οι Κυβερνήσεις μας, μη απαιτώντας ως προϋπόθεση, για να ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε γύρος διακοινοτικού διαλόγου πως θα έπρεπε να επιστραφεί ολόκληρη η πόλη της Αμμοχώστου, και όχι η περίκλειστη πόλη, όπως παρείσφρησε το 1992 και πάλι με δικά μας λάθη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με τον Λοΐζο Αυξεντίου, ο οποίος το 2004 κατέθεσε την αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι ο κ. Αυξεντίου απέδειξε ότι όταν υπάρχουν ενεργοί πολίτες μπορούν να γίνουν πολλά.

«Εγώ θέλω να τον συγχαρώ και για την πρωτοβουλία του και για τους αγώνες του και για την επιμονή και τα έξοδα, τα οποία δαπάνησε όλα αυτά τα χρόνια για να τρέξει αυτή την υπόθεση. Και βεβαίως όλους όσοι συνέβαλαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Για την παρουσία των «Γκρίζων Λύκων» ο Ευρωβουλευτής είπε ότι κατάφεραν να μας δώσουν ακόμη ένα χαρτί μέσα σε αυτό το ψήφισμα με τη στάση και συμπεριφορά τους, όπως έχει καταγραφεί και στις κάμερες, αλλά και εκτός κάμερας, όπου προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μας προκαλέσουν για να αντιδράσουμε, για να γίνουν επεισόδια στην περιοχή της ‘Γλώσσας’.

«Πιστεύω ότι αυτά θα πρέπει να νουθετήσουν κάποιους της δικής μας πλευράς, που θέλουν να συμπεριφέρονται κατά αντίστοιχο τρόπο, οι οποίοι προκαλούν την αντίδραση των ξένων που επισκέπτονται τον τόπο μας. Άρα εάν θέλουμε να υπηρετήσουμε αυτόν τον τόπο και να έχουμε αποτελέσματα, ας βάλουμε λιγάκι το μυαλό μας να δουλεύει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να μην βάζουμε μόνοι μας προσκόμματα στην προσπάθεια μας», είπε με νόημα.

Η εξέλιξη με τον Συνεργατισμό είναι θετική για όλους, είπε ο Υπουργός Οικονομικών

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/11/2018 09:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: