Ώρα Brexit με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Ώρα ανάγκης για την κυβέρνηση Μέι




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας για Brexit, στο οποίο κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «το καλύτερο» δυνατό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τη Ντάουνιγνκ Στριτ.

«Το πιστεύω, με κάθε ίνα της ύπαρξής μου, ότι ο δρόμος που ακολούθησα είναι ο καλύτερος για τη χώρα μου» δήλωσε η Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια ενεργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσει να το κάνει, στον απόηχο της παραίτησης 4 μελών της κυβέρνησής της σήμερα.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι κανείς δεν αντιπρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο δικό της κι ότι όλες οι επιλογές περιλάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

«Εάν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις συνέπειες αυτού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες απλά θέλουν να το προχωρήσουμε».

Η Τερέζα Μέι απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Επιστολή για πρόταση μομφής

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ θα καταθέσει σήμερα επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών βουλευτών, της οποίας ο Ρις-Μογκ ηγείται.

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Η συμφωνία μου ή χωρίς συμφωνία λέει η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει την δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

“Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση”, δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση είναι σε χάος λέει ο Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμμματος, κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για το Brexit. «Η κυβέρνηση … βρίσκεται σε χάος», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ανακοίνωσε ο Τουσκ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

“Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30” τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες. “Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη”, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν “αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Βροχή παραιτήσεων μετά την ανακοίνωση απόφασης

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, το οποίο είναι διχασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και τους φιλοευρωπαίους, τη ώρα που η Τερέζα κατήγαγε μία πρώτη νίκη αποσπώντας έπειτα από δύσκολη συνεδρίαση που διήρκεσε πέντε ώρες την έγκριση από την κυβέρνησή της του σχεδίου συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει την προηγούμενη ημέρα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την σύγκληση έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 25 Νοεμβρίου. «Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτό το “αντίο” να είναι το λιγότερο επώδυνο δυνατό», είπε ο Τουσκ.

Και μετά τις πρώτες πρωινές παραιτήσεις υπουργών — του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού αρμόδιου για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα και της υπουργού Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι και της υφυπουργού για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν — η Τερέζα Μέι παρουσιάζει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων το σχέδιό της. Η Βουλή θα αποφασίσει επ΄αυτού τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Ομως, το σχέδιο συμφωνίας που είναι καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες στρέφει εναντίον του τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους αντιπάλους του Brexit, που φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εγκλωβισμένο στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί σειρά ετών, χωρίς όμως να έχει πλέον τον λόγο που είχε ως μέλος της Ενωσης.

Ικανοποίηση από την Γαλλία και την Γερμανία

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι «πολύ ικανοποιημένη» που κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ένα σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις που δεν ήταν πάντα εύκολες, κατέστη δυνατό να διαμορφωθεί μια πρόταση» ανάμεσα στα δύο μέρη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Πότσδαμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κείμενο θα πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών και των άλλων 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είναι μια καλή είδηση” η συμφωνία δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit συνιστά μια καλή εξέλιξη και για τη γαλλική οικονομία και για την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης. “Είναι μια καλή είδηση για την γαλλική οικονομία, είναι μια καλή είδηση για όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις. Έχουμε κάθε συμφέρον το Brexit να γίνει ομαλά”, τόνισε. Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι θα είναι ωστόσο “επιφυλακτικός” όσον αφορά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για το Brexit, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία οριστικοποιηθεί να σέβεται διάφορους κανόνες για ζητήματα, όπως η φορολογική ρύθμιση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: