Καμία ελληνική ομάδα δεν έχει σκοράρει στην έδρα της Μπάγερν: Θα σπάσει η ΑΕΚ την κατάρα;




Σε «τόπο μαρτυρίου» εξελίσσεται το Μόναχο κάθε φορά που ελληνική ομάδα ταξιδεύει εκεί για να αντιμετωπίσει τη Μπάγερν. Από το 1967 στο «Γκινβάλντερ Στάντιον», στη συνέχεια στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης και τα τελευταία χρόνια στο «Αλιάντς Αρένα» κανείς δεν πανηγύρισε ελληνικό γκολ. Αντίθετα η Μπάγερν σκόραρε 18 φορές σε 4 ματς εναντίον τριών διαφορετικών αντιπάλων: του Παναθηναϊκου, του Ολυμπιακού δύο φορές και του Αρη.

Ενδιάμεσα υπήρξε και τέταρτος, που μοιάζει με… φως στην άκρη του τούνελ. Ηταν ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1983/84 που κράτησε στο «μηδέν» τους πανίσχυρους Βαυαρούς, έστειλε το ματς στα πέναλτι και υποτάχθηκε 9-8 μετά από ένα αξέχαστο θρίλερ, ίσως το πιο συγκλονιστικό για ελληνική ομάδα σε αυτό το επίπεδο.

Αυτή υπήρξε η μοναδική φορά που κάποιος πλησίασε, άγγιξε θα μπορούσαμε να πούμε, το θαύμα. Πριν και μετά, οι ομάδες μας αποτέλεσαν εύκολη λεία. Κι ενώ γενικά η παράδοση της χώρας μας εναντίον γερμανικών ομάδων δεν είναι κακή, με αντίπαλο τη Μπάγερν τα πράγματα αλλάζουν και η επιτυχία μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ΑΕΚ αγωνίζεται την Τετάρτη (22:00 Cosmote Sports) στο Μόναχο με πρωταρχικό στόχο να γίνει η μοναδική ελληνική ομάδα που θα σκοράρει σ΄αυτήν την… καταραμένη έδρα. Κι αυτό γιατί, η «λευκή» ισοπαλία δεν αποτελεί ρεαλιστική εξέλιξη, συνεπώς για να προκύψει το θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να προκύψει και το γκολ. Εκεί, όπου έχουν αποτύχει οι άλλοι τέσσερις του Big Five του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Ο πρώτος που ένιωσε στο «πετσί του» τη δύναμη της, πριν μάλιστα εξελιχθεί η Μπάγερν σε μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ήταν ο Παναθηναϊκός που ηττήθηκε 5-0 τον Σεπτέμβριο του 1967 με τους νεαρούς Γκερντ Μίλερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ να βρίσκονται ανάμεσα στους σκόρερ. Αμφότεροι ήταν τότε μόλις 22 ετών και αναδείχθηκαν σε κεντρικές φυσιογνωμίες της κυριαρχίας της Μπάγερν αλλά και της εθνικής (Δυτικής) Γερμανίας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Σειρά πήρε ο Ολυμπιακός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποκλείστηκε στον 1ο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών με ήττα 3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Παίκτες όπως ο Ρουμενίγκε, ο Ντίτερ Χένες και ο Ντρέμλερ αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της Μπάγερν.

Τα 1983 ο ΠΑΟΚ πήγε στο Μόναχο με «κληρονομιά» το 0-0 της Τούμπας, δηλαδή το πρώτο θετικό αποτέλεσμα ελληνικής ομάδας εναντίον της Μπάγερν. Ακολούθησε και δεύτερο καθώς με μεγαλειώδη εμφάνιση στη ρεβάνς, ο «Δικέφαλος του Βορρά» κράτησε στο «μηδέν» τους αντιπάλους του για 120 λεπτά. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Δαμανάκης έχασε την ευκαιρία να υπογράψει ένα ιστορικό έπος όταν αστόχησε στο κρίσιμο 5ο πέναλτι. Η Μπάγερν –ως συνήθως- επέστρεψε από την «κόλαση» και προκρίθηκε με 9-8 και τελευταίο σκόρερ τον Βέλγο τερματοφύλακα, Ζαν-Μαρί Πφαφ καθώς ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκτελεστών.

Πέρασαν δεκαετίες και ο… κλήρος έπεσε στον Αρη ο οποίος αγωνίστηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στο νεότευκτο «Αλιάντς Αρένα» για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Μπάγερν αναζητούσε μια επιβλητική εμφάνιση για να «ζεστάνει» τον κόσμο της μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα στη Μπουντεσλίγκα. Αποτέλεσμα: 6-0 με τέσσερα γκολ του Λούκα Τόνι…

Πιο πρόσφατη εμπειρία ελληνικής ομάδας στη Βαυαρία, εξίσου… τραυματική με τις προηγούμενες, ήταν το ματς του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν το Νοέμβριο του 2015. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 3-0 στο 20λεπτο και νίκησαν 4-0 παρότι έμειναν σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. Από όσους αγωνίστηκαν εκείνο το βράδυ, παραμένουν και θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ αύριο οι Νόιερ, Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν, Κίμιχ, Μαρτίνεθ, Ραφίνια, Μπόατενγκ, Μίλερ. Ο Ριμπερί ήταν τότε τραυματίας, ενώ ο Κομάν που είχε αγωνιστεί, αναρρώνει από εγχείριση στον αστράγαλο. Αντιθέτως, στον Ολυμπιακό συνεχίζουν μόνο ο Ελαμπντελαουϊ και ο Φορτούνης που είχε μπει ως αλλαγή.

Εντός Ελλάδας, τα δεδομένα είναι σχεδόν ίδια. Μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να «μπλοκάρει» τη Μπάγερν είναι ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει δύο ήττες με συνολικό σκορ 2-8, ο Παναθηναϊκός το ’67 ηττήθηκε 1-2 με γκολ στο 89΄, ενώ ο Αρης δεν έπαιξε εντός έδρας λόγω του συστήματος διεξαγωγής που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Τέλος η ΑΕΚ αντιμετώπισε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Μπάγερν πριν από 15 ημέρες στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε 0-2.

Συνοπτικά, σε 10 αναμετρήσεις με ελληνικές ομάδες η Μπάγερν έχει 8 νίκες και δύο ισοπαλίες αμφότερες με τον ΠΑΟΚ. Εχει πετύχει 29 γκολ και έχει δεχθεί τρία.

Αναλυτικά οι αγώνες της Μπάγερν εναντίον ελληνικών ομάδων:

20/09/1967 Μπάγερν-Παναθηναϊκός 5-0 Κυπελλούχων (1ος γύρος)
18/10/1967 Παναθηναϊκός-Μπάγερν 1-2 Κυπελλούχων (1ος γύρος)
17/09/1980 Ολυμπιακός-Μπάγερν 2-4 Πρωταθλητριών (1ος γύρος)
01/10/1980 Μπάγερν-Ολυμπιακός 3-0 Πρωταθλητριών (1ος γύρος)
19/10/1983 ΠΑΟΚ-Μπάγερν 0-0 Κύπελλο UEFA (2ος γύρος)
02/11/1983 Μπάγερν-ΠΑΟΚ 0-0 Κύπελλο UEFA (2ος γύρος)
* Προκρίθηκε η Μπάγερν με 9-8 στα πέναλτι
19/12/2007 Μπάγερν-Αρης 6-0 Κύπελλο UEFA (Όμιλος)
16/09/2015 Ολυμπιακός-Μπάγερν 0-3 Champions League (Όμιλος)
24/11/2015 Μπάγερν-Ολυμπιακός 4-0 Champions League (Όμιλος)
23/10/2018 ΑΕΚ-Μπάγερν 0-2 Champions League (Όμιλος)

“Προτεραιότητα ο αγώνας με την ΑΕΚ, ύστερα το ντέρμπι με την Ντόρτμουντ” λέει ο Νίκο Κόβατς

06/11/2018 17:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Αποστολή Γιώργος Μανταίος
Μόναχο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: