Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο στόχος που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη για συμφωνία στους όρους αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους και οι υπερχρεώσεις της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) που φαίνεται να μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας. Προβάλλονται επίσης το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου – Λεύκας και τα αποτελέσματα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

Η «Αλήθεια» στο θέμα της με κύριο τίτλο «Καυτή Πατάτα» γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, με κύριο πιάτο στο μενού την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «άλλες δυο ρωγμές στο τείχος της διαίρεσης», γράφοντας ότι ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρια τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου- Λεύκας. Αλλού γράφει ότι πραγματικό πονοκέφαλο προκαλεί στην Πάφο ο αριθμός των παράνομων κλινών.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «’Οδόφραγμα’ στήνουν τα κόμματα στο Εθνικό», γράφει ότι με όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, να μην εμφανίζονται έτοιμα να συζητήσουν την αποκεντρωμένη ομοσπονδία συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αθώοι στάλθηκαν στη σφαγή το 1974 στο δρόμο Δερύνειας – Αμμοχώστου που ανοίγει σήμερα. Αλλού γράφει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κληρίδη, Μιχάλης Παπαπέτρου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να περπατήσει το τελευταίο μίλι για να απαλλάξει την Κύπρο από την ξένη κατοχή και τις συνέπειές της.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συμφωνία εντός του έτους», γράφει ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να καταφέρουν μια συμφωνία στους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ευελπιστώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει το Κυπριακό πίσω στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Φ», προβαίνει σε αποτίμηση του πρόσφατου ταξιδιού στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι κομμάτια χωραφιών εκποιούνται για ψίχουλα, αφού πολλοί είναι οι συνιδιοκτήτες που εμφανίζονται και πολλά τα χρέη στις τράπεζες.

Στο κύριο θέμα της με τίτλο «Υπερχρεώσεις ΣΚΤ πήγαν στην Ελληνική», η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει ότι υπερχρεώσεις της Συνεργατικής σε δάνεια δεν επιστράφηκαν στους πελάτες, αλλά μεταφέρθηκαν στην Ελληνική και τώρα οι δανειολήπτες τρέχουν να βρούνε το δίκαιό τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοίγουν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Απλικίου. Αλλού γράφει ότι μειωμένα κατά 40% είναι τα εισιτήρια τα οποία διατέθηκαν στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος λόγω της κάρτας φιλάθλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΟΠ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
12/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: