Τι πήρε ο Ερντογάν, τι έχασε η Μέρκελ: Ο Ταγίπ αγνόησε τις μομφές, πρόσφερε δικές του νουθεσίες




Πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Recep Tayyip Erdogan στην Γερμανία, οι αναλυτές ανέφεραν πως η κύρια προτεραιότητά του θα ήταν να καθησυχάσει την Angela Merkel. Ο Τούρκος ηγέτης όμως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αποδείξει ότι δεν χρειαζόταν να το κάνει, αναφέρει ο Bobby Ghosh, στο πρακτορείο Bloomberg, με τίτλο Erdogan Gets Something for Nothing in Germany.

Και προσθέτει:

Ο Erdogan δεν πήρε όλα όσα ήθελε. Δεν δόθηκαν υποσχέσεις για κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ δεν βελτιώθηκαν οι προοπτικές για μια στενότερη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού προηγουμένως απέδωσε όλες τις επίσημες τιμές στον καλεσμένο της, του έκανε κάποια δώρα μεγάλης συμβολικής και διπλωματικής αξίας. Συμφωνήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, πρόκειται σύντομα να ηγηθεί μεγάλης αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που θα μεταβεί στην Τουρκία, ενώ η ίδια η Merkel θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει σε διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας.

Σε αντάλλαγμα, ο Erdogan δεν πρόσφερε και πολλά στη Merkel. Αγνόησε τις ανησυχίες του Βερολίνου για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του, κατηγορώντας αντίθετα την Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε κατασκόπους και τρομοκράτες.

Δεν ζήτησε συγγνώμη για όσα έχει πει στο παρελθόν περί «ναζιστικών μέτρων». Αν η Merkel εξέφρασε επικρίσεις για την οικονομική του πολιτική, αυτές δεν έγιναν γνωστές, ενώ ο Erdogan δεν φαίνεται να έδωσε υποσχέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύει μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τη Merkel.

Όσο και να χρειάζεται ο Erdogan την γερμανική στήριξη – ειδικά τώρα που η σχέση του με τον Donald Trump έχει οξυνθεί – η καγκελάριος απλά δεν έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα απέναντί του. Η Γερμανία χρειάζεται την Τουρκία για να τηρείται η συμφωνία για το προσφυγικό. Όπως και άλλοι Δυτικοί ηγέτες, η Merkel εξαρτάται και αυτή από τον Erdogan για να κρατηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο στο Idlib και να αποφευχθεί η σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις του Assad.

Αυτές οι προτεραιότητες επισκιάζουν όλα τα άλλα και περιορίζουν τις δυνατότητες της Merkel να πιέσει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τελικά, οι μομφές που μπόρεσε να απευθύνει στον Erdogan η καγκελάριος ήταν πολύ ήπιες. Επικαλούμενη τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε πως οι δύο τους είχαν μεγάλες διαφορές απόψεων για το τί συνιστά μια ελεύθερη, δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία.

Ο Γερμανός πρόεδρος προχώρησε περισσότερο. Σε γεύμα προς τιμήν του Erdogan εξέφρασε την ανησυχία του για τους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, δικηγόρους, διανοούμενους και πολιτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι.

Ο Erdogan αγνόησε τις μομφές και πρόσφερε τις δικές του νουθεσίες, παραπονούμενος για την προστασία που παρέχεται σε «χιλιάδες» Κούρδους αυτονομιστές και γκιουλενιστές. Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος πήρε πολλά περισσότερα από όσα έδωσε και αυτό, κατά τον ίδιο, έκανε επιτυχημένη την επίσκεψή του. 

Διαβεβαιώσεις Τουρκία προς αντάρτες περί μη παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στο Idlib

Οι αντάρτες στη Β. Συρία, που έχουν απορρίψει τα σχέδια για κοινές ρωσο-τουρκικές περιπολίες σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην περιοχή, δήλωσαν ότι η Άγκυρα τους έχεις παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα περιπολήσουν ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι Putin και Erdogan συμφώνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Σότσι, στη δημιουργία ζώνης εύρους 15-20 χλμ ανάμεσα στους αντάρτες της αντιπολίτευσης και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση στην περιοχή για την οποία ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλούσε ανθρωπιστική καταστροφή.

Ωστόσο, οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά καχύποπτοι έναντι της Ρωσίας, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του καθεστώτος Assad. Στο πλαίσιο αυτό η βασική τζιχαντιστική ομάδα Tahrir al-Sham στην περιοχή του Idlib , δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα συμμορφωθεί με την εν λόγω συμφωνία.

Ο σύριος ΥΠΕΞ, Walid al-Moualem, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της» στο Idlib. Αντίθετα, οι αντάρτες που ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία γνωστοποίησαν ότι τις τελευταίες 48 ώρες είχαν συνομιλίες με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στην παρουσία ρωσικών περιπόλων στην περιοχή και σύμφωνα με τον ηγέτη του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, Sheikh Omar Hutheifa, έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια περίπολα.

«Το αίτημα προς τους τούρκους αδελφούς ήταν ότι σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία…είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η τελευταία θέση (της Τουρκίας) είναι ότι δεν θα υπάρξει είσοδος ρωσικών δυνάμεων».

Σημειώνεται ότι δεν έχει διατυπωθεί σχόλιο από ρωσικής πλευρά επί τους θέματος, οι δε τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Έτερος διοικητής των ανταρτών που συμμετείχε στις συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους δήλωσε ότι «η πρόταση είναι να αναλάβει τις θέσεις των ανταρτών ο τουρκικός στρατός με τα βαρέα του όπλα», ενώ ο εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, λοχαγός Naji Abu Huthaifa, τόνισε ότι «θα παραμείνουμε στα χαρακώματα και στις βάσεις μας. Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους και αναμένουμε ότι δεν θα εφαρμόσουν τη συμφωνία».

Ο Γκιουλέν κατηγορεί τον Ερντογάν για απόπειρα απαγωγής του: Ζήτησε προστασία από αρχές ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: